25.5 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjGreva, singura solutie pentru ca o batrina de 86 de ani sa isi primeasca padurea

Greva, singura solutie pentru ca o batrina de 86 de ani sa isi primeasca padurea

• Intrucit nu si-au primit padurea, membrii unei familii din Turburea au reusit prin intermediul unei greve in fata Prefecturii Gorj sa induplece autoritatile judetului sa ii ajute • Printre cei noua protestatari s-a aflat si Ilinca Stamatoiu, o batrina semiparalizata, de 86 de ani, si doua tinere, de 16, respectiv 14 ani • Batrina a fost transportata la spital, pentru ca i s-a facut rau • Una dintre cele doua fete a fost Larisa Stamatoiu, multipla campioana nationala la atletism la juniori • Dupa o noapte de asteptat in frig, Toma Stamatoiu, liderul protestatarilor, a reusit ieri sa stea de vorba cu prefectul de Gorj, Mugurel Surupaceanu, si cu reprezentantul Directiei Silvice Gorj, Costel Bobic • Pentru a opri greva din Piata Prefecturii Gorj, Ionel Blanculescu, ministrul Autoritatii Nationale pentru Control, i-a oferit o carte de vizita lui Toma Stamatoiu • Politia Gorj va ancheta, la sesizarea familiei Stamatoiu, activitatea sefului Postului de Politie Turburea

O batrina paralizata, de 86 de ani, din comuna Turburea, judetul Gorj, a reusit printr-o greva in fata sediului prefecturii sa sensibilizeze autoritatile locale care tergiverseaza eliberarea titlului de proprietate pentru o suprafata de aproximativ o jumatate de hectar de padure. Familia Stamatoiu se lupta de 14 ani sa intre in posesia proprietatilor care au apartinut stramosilor. Desi este grav bolnava, batrina a venit la Tirgu Jiu si a stat pe un scaun in fata Prefecturii Gorj, infruntind frigul aprig. Ulterior, a fost transportata la spital, intrucit nu a mai rezistat. Familia batrinei a ramas insa toata noaptea de luni spre marti in fata prefecturii. Cu toate ca femeia care isi vrea inapoi padurea plecase, pancarta pe care a purtat-o la git a ramas si a putut fi citita si ieri: „In inchisoare, am dormit cu capul linga hirdaul cu fecale. Mi-am alaptat copilul in beciurile comuniste. Pentru voi nu ajunge?“.

Batrina a fost adusa pe brate de unul dintre ei fiii sai. „Am venit cu ea in brate. Ne-am urcat in tren si am venit la Tirgu Jiu. Solicitam retrocedarea padurii. De 14 ani sintem purtati pe drumuri si ne-am saturat“, a spus Toma Stamatoiu. Una dintre nepoatele batrinei, care a venit sa o sustina, este campioana nationala la atletism. Larisa Stamatoiu are 16 ani si este campioana nationala la proba de 800 m si vicecampioana la proba de 1500 m, juniori II. Ieri nu a mai mers la scoala si a ramas la Tirgu Jiu, alaturi de tatal ei, Toma Stamatoiu. „Am venit de bunavoie, pentru ca doresc foarte mult ca bunica mea sa-si recapete pamintul“, a spus Larisa.

Batrina Ilinca a stat patru luni in inchisoare

Pentru ca s-au opus colectivizarii, Ilinca Stamatoiu si sotul ei au fost persecutati de comunisti, fiind arestati si supusi la torturi. Fiul ei, Toma, a declarat ca familia Stamatoiu a fost singura din comuna Turburea care nu a fost colectivizata. Potrivit acestuia, parintii lui au fost arestati pentru ca s-au opus colectivizarii: „Mama a fost arestata in 1956, pentru ca nu a vrut sa i se puna sechestru de catre comunisti pe bunurile din casa. Pe mine m-a alaptat in beciurile arestului din Filiasi, unde a fost inchisa. Si tatal meu a fost condamnat la inchisoare pentru ca s-a opus colectivizarii. El a murit in 1998“, a spus Toma Stamatoiu.

Directia Silvica a facut recurs impotriva sentintei de eliberare a titlului de proprietate, insa l-a retras

Primaria Turburea a eliberat, anul trecut, familiei Stamatoiu un titlu de proprietate pentru o suprafata de 0,25 ha de padure, si nu pentru 0,65 ha asa cum acesta ceruse, conform actelor pe care le detine. Primaria a solicitat, in acest an, anularea titlului de proprietate si emiterea altuia, pentru suprafata corecta.

Potrivit subprefectului Marius Vlaicu, Judecatoria Tirgu Carbunesti a dispus anularea titlului de proprietate si eliberarea unuia nou pentru suprafata de 0,65 ha. Vlaicu a spus ca sentinta nu poate fi pusa in aplicare intrucit Directia Silvica Gorj a formulat recurs impotriva acesteia, la Tribunalul Gorj. In urma protestului, Toma Stamatoiu a fost primit ieri de prefectul Mugurel Surupaceanu. La discutie a participat si Costel Bobic, directorul Directiei Silvice Gorj.

La propunerea prefectului Surupaceanu, Directia Silvica a formulat ieri o cerere prin care si-a retras recursul formulat la Tribunalul Gorj, iar o copie a acesteia a intrat in posesia lui Toma Stamatoiu. Barbatul a fost convins sa renunte la protest si de Ionel Blanculescu, ministrul Autoritatii Nationale pentru Control, care s-a aflat la Tirgu Jiu pentru o jumatate de ora. Ionel Blanculescu i-a inminat lui Toma Stamatoiu o carte de vizita si i-a promis ca ii va rezolva problemele. „Am cartea asta de vizita. Ce ziceti, acum o sa se rezolve totul? O sa primim titlul? Am promis ca plecam acasa, fiindca sintem oameni de onoare“, a spus barbatul.

La sesizarea familiei Stamatoiu, Inspectoratul Judetean de Politie Gorj va trimite astazi la Turburea o echipa care sa ancheteze activitatea lui Ilie Mitrache, seful Postului de Politie din Turburea. „De doi ani noi nu am mai apelat la politie. Mitrache a facut-o infractoare pe sotia mea, a amendat-o pe mama, a intimidat fetele“, a precizat Toma Stamatoiu. Cu toate ca prestatia sa lasa de dorit in ceea ce priveste retrocedarea padurii, Teodor Iloiu, primarul comunei Turburea, sustine ca va elibera titlul de proprietate familiei Stamatoiu la finalizarea procesului. In conditiile in care Toma Stamatoiu va primi padurea pe vechiul amplasament, primarul Iloiu va trebui sa rezolve inca o problema – suprafata de padure solicitata de familia Stamatoiu a fost data deja altor persoane. La Turburea, aproximativ 60% din titlurile de proprietate pentru padure nu au fost inca eliberate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS