10.3 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăLocal122 de familii din Slatina vor fi scoase in strada

122 de familii din Slatina vor fi scoase in strada

Autoritatile din Slatina au demarat o ampla actiune de recuperare a datoriilor neincasate de pe urma locatarilor rau-platnici din municipiu. Ultima situatie a Directiei de Patrimoniu releva ca 122 de familii au ajuns, din cauza acumularii de debite la asociatiile de proprietari, in postura de a fi scoase in strada din propriile apartamente. Aproape toate aceste apartamente urmeaza sa fie scoase la licitatie de autoritati. In cele mai multe cazuri, este vorba despre apartamente unde nu mai locuieste nimeni, deoarece au fost inchiriate unor persoane care nu mai sint de gasit la adresa locuintelor respective, ori, pur si simplu, proprietarii de drept s-au mutat in alta parte si au scos spatiile la vinzare, fara sa se mai ocupe de plata chiriei sau a intretinerii.

„Situatia este dificila. Pe de o parte, noi trebuie sa recuperam niste bani care ni se cuvin de la chiriasii nostri, dar, pe alta parte, nu putem sa aruncam pur si simplu oamenii in strada. Avem tot felul de cazuri, care de care mai dificile, cind legea spune ceva, iar inima altceva. Este si vina oamenilor, ca se complac in situatia de a ajunge la limita, cind nu se mai poate face nimic, adica apartamentele le sint scoase la licitatie. Locatarii care sint actionati in instanta fac greseala sa astepte de la instanta sa le dea dreptate si sa le anuleze datoriile la asociatie, lucru care nu se prea intimpla. Daca si-ar plati macar partial din datorii in acest interval, cit asteapta raspunsul instantei, nivelul debitului s-ar micsora. Din pacate, noi nu ne putem lega de datoria stabilita in hotarirea judecatoreasca. Aceasta trebuie neaparat achitata!“, a spus Ana Anghel, directoarea Directiei patrimoniu a Primariei Slatina.

Autoritatile spun ca vina pentru aparitia unor astfel de situatii apartine exclusiv oamenilor, care lasa plata intretinerii pe ultimul loc si, in plus, nici nu se informeaza. „Oamenii vin la noi spunind ca nu au stiut ca apartamentele le vor fi scoase la licitatie daca nu-si platesc datoriile. Daca am intilnit si persoane care nu stiu carei asociatii de proprietari apartin, va dati seama in ce situatii sintem pusi!…“, a mai precizat Ana Anghel.

Datornicul este vinovat

In prezent, in evidentele primariei sint datornici din 77 de asociatii de proprietari, din peste 120, cite sint pe raza municipiului. Nivelul debitelor aferente acestora se ridica in prezent la peste 11,5 miliarde de lei, iar penalizarile reprezinta inca aproximativ 25,2 miliarde lei. Din rindul asociatiilor restantiere se evidentiaza Asociatia nr.17, cu un debit de 1,1 miliarde de lei, si Asociatia nr. 28, cu penalizari de 1,7 miliarde de lei. Din pacate, procedura executarii silite a rau-platnicilor este lunga si anevoioasa, in urma careia restantierul iese dator vindut si chiar mai mult decit atit. Dupa ce apartamentul ii este scos la licitatie si vindut, proprietarul dator trebuie sa suporte si plata tuturor cheltuielilor efectuate pentru actiunea in cauza. Rau-platnicul este nevoit sa scoata bani si pentru plata comisionului executorului judecatoresc, care este de 10% din pretul de vinzare al locuintei licitate, plus celelalte cheltuieli cu publicarea anuntului in presa etc.

Paradoxal, unele persoane dintre cele care ramin fara apartament in urma scoaterii la licitatie a locuintelor refuza sa se mai prezinte pentru a-si incasa diferenta din contravaloarea pretului obtinut dupa vinzare, diferenta calculata intre nivelul datoriei si pretul final. Lucratorii primariei spun ca asemenea situatii apar deoarece vechii proprietari fac greseala sa creada ca pot reintra… in posesia fostelor locuinte! Ceea ce, asigura autoritatile, este exclus sa se intimple.

Facilitati… inexistente

Consiliul local a aprobat recent o hotarire prin care datornicii care isi achita debitele pina la sfirsitul anului pot beneficia de stergerea penalitatilor la intretinere. Din pacate, legiuitorii municipali au pus conditii grele pentru eventualii beneficiari, astfel ca numai citiva dintre rau-platnici pot sa se bucure de exonerarea de penalitati. Doua sint conditiile care ii pun mai des in incurcatura pe datornici. Nu pot beneficia de aceasta facilitate familiile care au hotariri judecatoresti si definitive, precum si cele care au titluri executorii. Aceasta face ca numarul rau-platnicilor care pot scapa de plata penalizarilor la intretinere sa fie extrem de redus.

Marian Nicolae este unul dintre cei care se afla in situatia de a ramine fara locuinta. Cu cei trei copii pe care-i are, nu stie incotro sa mearga, dupa vinzarea locuintei. „Nu am putut plati lunar intretinerea, ca am avut probleme cu copilul si asa ca s-a acumulat. Am fost dati in judecata si am primit de la judecatorie hotarire, cum ca trebuie sa platim datoria intreaga in citeva zile! De la asociatie ni s-a spus la fel, dar nu am avut bani pentru toata intretinerea, ca am un serviciu prost platit. Acum trebuie sa vina executoru’ judecatoresc sa ne dea afara! Si noi unde sa ne ducem?…“, s-a plins Marian Nicolae.

Oficialii Directiei patrimoniu precizeaza ca persoanele aflate in aceasta situatie au posibilitatea de a-si asuma un angajament in fata asociatiei de proprietari, prin care sa se oblige ca-si va plati datoria lunar. Iar asociatia este obligata sa mai acorde o sansa datornicului in cauza. Ultima noutate in domeniu este data de incercarea unora dintre rau-platnicii slatineni de a-si achita datoriile la intretinere cu bani imprumutati din… banca sau CAR.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS