14.5 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalConsilier local trimis in judecata pentru trafic cu mercur

Consilier local trimis in judecata pentru trafic cu mercur

Traficul cu mercur pare sa fie, in judetul Dolj, o afacere specifica alesilor in consiliile locale. Dupa ce, saptamina trecuta, un fost consilier local din comuna doljeana Cetate a fost trimis in judecata pentru trafic cu mercur, ieri a venit rindul unui consilier local din comuna Melinesti sa fie trimis in fata instantei, ca sa dea socoteala pentru o afacere de acelasi gen. Biroul de Combatere a Criminalitatii Organizate din cadrul Parchetului de pe linga Tribunalul Dolj a dispus ieri trimiterea in judecata in stare de arest preventiv a doi sateni din comuna Melinesti – Victor Baluta Cujba, de 37 de ani, si Ion Marius Jianu, de 43 de ani – sub acuzatia de trafic de substante toxice. In posesia lor, politistii au gasit cea mai importanta cantitate de mercur alb capturata in ultimii ani in judetul Dolj: peste noua kilograme.

A primit „argintul viu“ de la o prietena

Dupa cum avea sa povesteasca ulterior anchetatorilor, Baluta a facut rost, in anul 2000, de o importanta cantitate de mercur alb de la o colega de serviciu din cadrul SC FORAJ SONDE SA Craiova. Lucia Dadulescu, operatoare la un parc de extractie din Stejari-Gorj, a avut rabdare sa colecteze mercurul din aparatele de masura si control al presiunii din cadrul unor instalatii petroliere de extractie nefunctionale. De la ea ar fi primit Baluta peste noua kilograme de mercur, pentru care urma sa caute impreuna cumparatori, insa relatia dintre cei doi s-a racit cu timpul.

Dupa mai multi ani in care mercurul a stat ingropat intr-o ascunzatoare de pe raza comunei Stejari, Victor Baluta Cujba s-a gindit ca ar putea scoate bani frumosi pe „argintul viu“. Si l-a luat ca partener pe un om de vaza al comunei, consilierul local Ion Marius Jianu, ei sperind sa obtina intre 1.300 si1.700 de euro pe kilogramul de mercur.

„Nu cumparati cumva niste mercur?“

Pentru ca nu stiau cum sa gaseasca un cumparator, pe 20 octombrie au oprit masina la benzinaria CONSUL de pe bulevardul Dacia din Craiova si au inceput sa-i intrebe pe clientii benzinariei: „Nu cumparati cumva niste mercur?“. Culmea este ca unul dintre indivizii care isi alimentau masina chiar a fost interesat de tranzactie, aranjind o intilnire pentru a doua zi, la ora 10.00, la aceeasi benzinarie.

Vestea tranzactiei a ajuns insa si la urechile politistilor Centrului Zonal de Combatere a Criminalitatii Organizate si Antidrog Craiova, care, in ziua urmatoare, au venit „intimplator“, la aceeasi ora, sa faca plinul rezorvorului de la masina de serviciu. Cind Baluta si Jianu au scos mercurul, politistii i-au luat ca din oala, scapindu-l insa printre degete pe cumparatorul necunoscut. Asupra celor doi a fost gasita cantitatea de 9,105 kilograme de mercur alb, pe care acestia sperau sa obtina aproximativ 15.000 de euro.

Anchetati de oamenii legii, cei doi cetateni din Melinesti si-au recunoscut faptele, motivind ca aveau nevoie de bani. Aflati in prezent in Penitenciarul de Maxima Siguranta Craiova, ei urmeaza sa apara in fata judecatorilor, riscind pedepse de pina la 15 ani de inchisoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS