15.6 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalMilitarii detasati in Kandahar desfasoara misiuni comune cu militarii americani si afgani

Militarii detasati in Kandahar desfasoara misiuni comune cu militarii americani si afgani

Militarii Batalionului 281 Infanterie „Vulturii Indrazneti“ Rimnicu Vilcea, care isi desfasoara activitatea in cadrul operatiunii Enduring Freedom V in Afganistan, au inceput sa execute misiuni in zona de operatii a Brigazii 3 americane Bronco, cu putin timp inainte de desfasurarea alegerilor din Afganistan. Potrivit unui comunicat al MApN, misiunile militarilor romani au fost efectuate in colaborare cu echipe din cadrul armatei nationale afgane, ale carei subunitati au finalizat perioada de instructie, devenind operationale.

Potrivit corespondentei transmise de capitanul Eugen Ispas, ofiter de relatii publice al Batalionului 281 Infanterie „Vulturii Indrazneti“, care in prezent este dislocat la Kandahar, prima misiune comuna a constat in organizarea unui punct de control trafic pe principala artera de comunicatie dintre Pakistan si Kandahar. Militarii romani, comandati de capitanul Ionut Bazga, au ocupat dispozitivul pentru blocarea si controlul masinilor, o echipa americana a executat controlul preliminar cu ajutorul ciinilor dresati pentru depistarea substantelor explozive si stupefiante, iar militarii afgani au fost repartizati pentru intarirea echipelor romanesti.

Anterior misiunii, militarii afgani au fost instruiti in ceea ce priveste aplicarea procedurilor de control si a modului de actiune in diverse situatii, colaborarea pentru executarea misiunilor in perioada alegerilor desfasurindu-se fara probleme.

In corespondenta sa, capitanul Eugen Ispas aminteste ca, prin intermediul interpretilor, militarii vilceni au inchegat repede prietenii cu cei afgani, cartiruiti linga tabara romaneasca. „Au fost foarte impresionati de ospitalitatea noastra, aici in tabara, si de faptul ca le-am respectat intotdeauna obiceiurile. Pe timpul misiunilor de escorta din baza spre oras am oprit o data coloana, asigurindu-le ragazul necesar pentru rugaciunea de prinz. Au apreciat foarte mult gestul nostru“, se arata in precizarea plutonierului major Felix Popa. Totodata, sergentul Marius Ribalca a mentionat: „La inceput, a fost mai dificil sa comunicam, dar am trecut peste toate obstacolele, atit religioase, cit si lingvistice, si au inceput sa vina zilnic in tabara noastra. Ne-au intrebat multe lucruri despre Romania, despre obiceiurile si traditiile noastre. Nu puteau sa conceapa o tara in care totul este verde, pina nu le-am aratat citeva fotografii de acasa“. De asemenea, caporalul Danut Badea a precizat: „De fiecare data cind se intorceau din misiunile de patrulare pe care le executau pe la sectiile de votare, treceau pe la noi si ne anuntau bucurosi ca nu au avut probleme si ca foarte multa lume sta la rind pentu a-si exprima opinia politica. Eram ca un fel de frati mai mari, in care aveau incredere si cu care voiau sa-si impartaseasca bucuriile“.

Cooperarea militarilor din cadrul Batalionului 281 Infanterie „Vulturii Indrazneti“ cu cei ai noii armate afgane s-a desfasurat pina in prezent in cele mai bune conditii, fiind bazata pe profesionalismul militarilor si increderea ca tot ceea ce fac impreuna contribuie la normalizarea vietii poporului afgan, la crearea conditiilor pentru desfasurarea activitatilor sociale si politice in pace, libertate si democratie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS