10.3 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalJudecarea dosarului „Mihailesti“ - aminata

Judecarea dosarului „Mihailesti“ – aminata

Cele trei persoane puse sub acuzare in dosarul exploziei din 24 mai, din localitatea buzoiana Mihailesti, soldata cu 18 morti si 13 raniti, au lipsit la primul termen al procesului care se desfasoara la Buzau.

In fata completului de judecata au fost prezenti insa avocatii celor trei, care, dupa doua ore de dezbateri, au obtinut din partea instantei aminarea judecarii cauzei pina pe 22 noiembrie, invocind motive de lipsa de procedura. Magistratii buzoieni au audiat citeva dintre persoanele constituite parti civile in dosar, cerindu-le sa explice motivele pentru care cer despagubiri materiale sau daune morale. La sedinta au asistat zeci de rude ale celor decedati in explozie, raniti si localnici ale caror case au fost afectate de deflagratie.

Cei trei inculpati – patronii unor firme doljene

In acest dosar sint inculpati patronii celor trei firme implicate in transportul azotatului de amoniu care a explodat la Mihailesti, pe 24 mai, facind 18 morti si 13 raniti. Ionel Ionut Neagoe, administrator al SC NEY TRANSPORT SRL Craiova, firma la care era angajat soferul tirului care transporta azotat de amoniu, Mihai Guna, patronul firmei MIHTRANS SRL Giubega, careia ii apartinea autocamionul, si Ion Gherghe, directorul Combinatului DOLJCHIM Craiova, furnizorul ingrasamintului, sint acuzati de ucidere din culpa, vatamare corporala din culpa, nerespectarea legii referitoare la protectia muncii si distrugere din culpa, fapte aflate in concurs real. De asemenea, peste 40 de persoane, firme private si societati de stat s-au constituit parte civila in dosar, cerind daune morale si despagubiri materiale in valoare totala de peste sapte miliarde de lei.

Pagube de peste 2,6 miliarde

Potrivit procurorilor, valoarea totala a distrugerilor produse de explozia de la Mihailesti este de 2.685.709.331 de lei. Opt masini, dintre care doua autospeciale ale pompierilor si camionul care transporta substanta, au fost distruse in totalitate, iar in sosea a aparut un crater cu un diametru de 21 de metri si o adincime de 6,5 metri.

Conform rechizitoriului, familiile a 16 dintre morti s-au constituit parti civile, cerind despagubiri in contul cheltuielilor de inmormintare si daune morale de citeva sute de milioane de lei.

De asemenea, in cazul a trei persoane ranite foarte grav, procurorii s-au sesizat din oficiu, acuzind cele trei persoane trimise in judecata de vatamare corporala grava. Seful de post Gabriel Hurlup (initial declarat mort si apoi readus la viata), pompierul Ilie Marian (care si-a pierdut un picior) si tinara Mariana Bratu (care si-a pierdut partial vederea) au anuntat deschiderea unor actiuni in instanta, urmind sa-si precizeze in fata judecatorilor pretentiile materiale.

In cazul altor cinci raniti, urmarirea penala se poate declansa doar in baza plingerii prealabile, dar acestia nu au inaintat reclamatii si nu s-au constituit deocamdata in parti civile. Totusi, alte trei victime cer diferite sume in instanta, in contul tratamentelor medicale de care au avut nevoie, in timp ce o alta plingere solicita despagubiri pentru una din masinile distruse.

In plus, o parte din spitalele in care au fost tratati ranitii cer peste 700 de milioane de lei, reprezentind cheltuielile efectuate cu tratamentul acestora. Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR) cere despagubiri de 1,3 miliarde, pentru refacerea drumului, iar Grupul de Pompieri „Neron Lupascu“ Buzau solicita 1,81 miliarde de lei, pentru cele doua autospeciale distruse in explozie. Pina si firma care trebuia sa primeasca azotatul de amoniu – SC AGRICOLA BEESARSEN SRL Piatra Neamt – cere 120 de milioane de lei, reprezentind avansul platit pentru marfa, plus dobinzile aferente.

Remember Mihailesti

Explozia s-a produs pe 24 mai, in comuna buzoiana Mihailesti, dupa ce un autocamion incarcat cu azotat de amoniu s-a rasturnat si a luat foc. In urma contactului dintre azotatul de amoniu transportat in autocamion si motorina scursa din rezervor s-a creat un amestec exploziv, deflagratia produsa ucigind 18 persoane (jurnalisti, pompieri, localnici si persoane aflate intimplator prin zona, precum si pe soferul camionului) si ranind alte 13 (seful de post din Mihailesti, pompieri si localnici), ele necesitind pina la noua luni de ingrijiri medicale. Unul dintre raniti a ramas fara un ochi, o femeie si-a pierdut aproape total vederea, iar unui pompier i-a fost amputat un picior.

• Click News

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS