16.7 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăLocal40.000.000.000.000 de lei pentru securizarea granitelor

40.000.000.000.000 de lei pentru securizarea granitelor

• Sute de milioane de euro pe echipamente de comunicatii inutile • MAI achizitioneaza sisteme TETRAPOL cind in toata Europa se lucreaza cu tehnologie TETRA

Semnarea contractului de securizare a frontierelor, in valoare de un miliard de euro, face „valuri“ si pe holurile Ministerului de Interne. Afacerea EADS provoaca discutii contradictorii chiar in rindul angajatilor MAI, ridicind semne de intrebare la care nu poate fi gasit un raspuns logic.

In primul rind, un subcontractor in aceasta afacere este firma Computerland, care este patronata de Nicolae Badea, presedintele Consiliului de Administratie al Fotbal Club Dinamo. Aleasa fara licitatie, doar „pe baza de competenta“, firma cu pricina va furniza tehnologia IT necesara proiectului. Detalii nu sint oferite pentru ca, spun sursele noastre, intra in categoria informatiilor clasificate. Nici valoarea exacta a contractului semnat cu Computerland nu a fost facuta publica, dar se vorbeste de 350 de milioane de euro. Intimplator sau nu, de acest proiect se ocupa chestorul Nicolae Berechet, un apropiat al lui Nicolea Badea. Oricum, cei doi sint colegi la FC Dinamo, Nicolea Berechet fiind vicepresedinte al Consiliului de Administratie.

Pretul „sare“ brusc de 20 de ori

Desi initial proiectul de un miliard de euro a avut o valoare mult mai mica, circa 40 de milioane de euro, sursele noastre sustin ca valoarea contractului a crescut brusc de peste 20 de ori cu numai doua saptamini inainte de parafarea tranzactiei prin semnatura chestorului principal Toma Zaharia. Pe linga faptul ca este foarte costisitor, sistemul furnizat de EADS nici macar nu este compatibil cu cele existente deja in tarile Uniunii Europene. MAI a comandat un sistem TETRAPOL incompatibil celor TETRA folosite in Occident. Mai mult, inca din 1997, MAI are in dotare echipamente TETRAPOL, pentru care a platit 100 de milioane de dolari. Deci, practic, achizitia este inutila. Conform surselor noastre, acest lucru a generat discutii aprinse in privinta indeplinirii de catre Romania a conditiilor de aderare impuse de capitolul JAI (Justitie si Afaceri Interne). Concernul EADS (European Aeronautic Defence and Space) s-a format la 10 iulie 2000 din companiile Daimler Chrysler, Aerospace AG, Aerospatiale MATRA si CASA (din Spania).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS