22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalRomania cheltuieste 350 de milioane de euro pe frontiere care se desfiinteza

Romania cheltuieste 350 de milioane de euro pe frontiere care se desfiinteza

Dupa cum se stie, guvernul a semnat un contract pentru securizarea frontierelor, in valoare de peste un miliard de euro, al carui titular este concernul european EADS. Miliardul de euro va fi folosit pentru securizarea frontierei Romaniei in perspectiva acceptarii in UE.

Problema este ca autoritatile de la Bucuresti vor sa securizeze intreaga frontiera a Romaniei (peste 3.100 de kilometri), nu numai portiunea la care face referire capitolul JAI (Justitie si Afaceri Interne). Astfel, in timpul negocierilor cu UE, Romaniei i s-a pus in vedere sa securizeze frontierele de nord si de est, adica granitele cu Moldova si Ucraina. Cerinta europeana este o urmare a faptului ca in 2007, dupa integrarea in UE, restul granitelor practic se desfiinteaza. Situata la frontiera de vest, Ungaria este deja membra a Uniunii Europene, in timp ce Bulgaria, aflata la sud, adera (cel putin teoretic) in acelasi timp cu noi. Un simplu calcul demonstreaza faptul ca Romania va securiza aiurea peste 1.000 de kilometri de frontiera inexistenta. Din miliardul de euro alocat proiectului, cel putin o treime (aproximativ 350 de milioane de euro) va fi atribuita portiunilor de frontiera cu Ungaria si Bulgaria. Mai mult, documentul prevede ca punctele de trecere a frontierelor vor putea fi desfiintate. Practic, granitele Romaniei cu Ungaria sau Bulgaria vor fi identice, din punct de vedere al trecerii lor, cu cele dintre Franta si Germania. Spre exemplu, autoturismele inmatriculate in tarile din spatiul Schengen nu sint oprite de politisti, soferii fiind doar obligati sa ruleze cu viteza redusa, iar controalele de frontiera se fac numai prin sondaj.

Toate granitele europene costa un miliard de euro

In plus, in timpul negocierilor, responsabilii UE au cerut securizarea frontierelor, nesolicitind in mod special proiectul de un miliard de euro. De fapt, Uniunea Europeana a anuntat, printr-un comunicat recent, ca aloca un miliard de euro pentru securizarea tuturor frontierelor sale externe. Intr-un alt comunicat al Comisiei Europene, si inca unul din 2002, se arata ca Romania se descurca bine din punct de vedere al „securizarii frontierelor externe“, fiind „facute eforturi pentru cresterea mobilitatii (masini si vedete rapide) si pentru asigurarea suportului tehnic (uniforme si echipamente de vedere pe timp de noapte)“. In plus, contractul cu EADS este „in ceata“ de la un cap la altul. Nu s-a tinut licitatie, iar tranzactia nu a fost facuta publica imediat, primele date fiind anuntate abia cu ocazia vizitei cancelarului german Gerhard Schroeder, inainte de semnarea contractului. Reamintim ca grupul european de aeronautica si aparare EADS va furniza Romaniei echipamente si sisteme de supraveghere sau securizare a frontierei de stat, in baza unui contract in valoare de 650 de milioane de euro, cu optiune de subcontractare de inca 350 de milioane de euro. Documentul a fost semnat in luna iulie de Rainer Hertrich, director executiv al EADS si seful departamentului aeronautic al companiei, si de Toma Zaharia, secretar de stat in Ministerul Administratiei si Internelor. Conform contractului, EADS va furniza echipamente de supraveghere si de securizare pentru o lungime de 3.147 de kilometri de frontiera a Romaniei si va coordona procesul de modernizare a elicopterelor, a navelor maritime, a centrelor de instruire tehnica si a echipamentelor de lucru ale agentilor politiei de frontiera.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS