19.8 C
Craiova
miercuri, 29 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDinel Staicu, audiat la PNA

Dinel Staicu, audiat la PNA

Despre asa-zisa lui fuga din tara, patronul Universitatii a declarat: „Am afirmat ca ma aflu la Verona, dar, de fapt, nu era vorba despre orasul italian, ci despre o cofetarie cu acelasi nume“

Dinel Staicu, patronul clubului de fotbal Universitatea Craiova, s-a prezentat ieri-dimineata la Parchetul National Anticoruptie (PNA), pentru a fi audiat in legatura cu fraudarea Bancii Internationale a Religiilor (BIR).

Daca procurorii au fost nevoiti, cu opt zile in urma, sa amine audierea lui Staicu pentru ca acesta venise fara avocat, de aceasta data omul de afaceri craiovean a venit la PNA cu trei avocati – unul specializat in drept penal, altul in drept comercial, iar cel de-al treilea in drept bancar.

Citat pentru ora 10.00, Staicu – precaut – s-a prezentat la sediul PNA din Bucuresti cu zece minute mai devreme, pentru ca anchetatorii sa nu intre cumva la idei, mai ales dupa ce patronul Universitatii lansase saptamina trecuta zvonul ca ar fi fugit din tara, in ciuda faptului ca fusese dat in consemn la frontiera. Cit despre „gogoasa“ asa-zisei plecari din tara, pe care multe ziare si televiziuni au „inghitit-o“, Staicu a explicat cu umor: „Am afirmat ca ma aflu la Verona, dar, de fapt, nu era vorba despre orasul italian, ci despre o cofetarie cu acelasi nume“.

Cercetat pentru fraudarea BIR cu 273 de miliarde de lei

Patronul clubului de fotbal Universitatea Craiova este cercetat de procurorii Biroului de macrocriminalitate economico-financiara din cadrul Sectiei a II-a a PNA, impreuna cu o serie de functionari bancari din cadrul mai multor sucursale ale defunctei BIR, sub aspectul savirsirii infractiunilor de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata, utilizarea creditelor in alte scopuri decit cele pentru care au fost acordate, precum si neurmarirea destinatiei acestora, conform normelor bancare.

Conform documentelor detinute de procurorii anticoruptie, beneficiarul direct al sumelor incasate de la cele noua sucursale ale BIR SA a fost Dinel Staicu – asociat si/sau administrator la un grup de firme constituite in acest scop -, si care, in afara unei sume de 7,2 miliarde de lei, achitate din credite drept avans, nu a mai restituit alte sume in contul creantelor preluate de la banca sau al creditelor angajate la sucursalele BIR SA. Intr-un comunicat al PNA se stipuleaza ca „exista indicii ca firmele din grupul controlat de Dinel Staicu nu au avut nici macar intentia restituirii catre BIR SA a sumelor incasate din debite, situatie ce rezulta inclusiv din documentele intocmite de Cooperativa de Credit Rich Bank, unde Staicu detinea majoritatea actiunilor, aspect ce urmeaza a fi elucidat pe parcursul urmaririi penale“.

Dupa cum rezulta din dosarul anchetatorilor, in perioada iulie-octombrie 1999, BIR a cesionat in favoarea societatilor comerciale BDJ SA Aninoasa, JIUL VULCAN SRL, FRIGORIFER SA, ABATOR MOFLENI SA, AVAB SA, MOZAC SRL, AND KRIS SRL, VLADINEX SRL, PRACTICIANUL SRL, PALADINEX SRL si REBEGA CONSULTING – toate aflate sub controlul lui Dinel Staicu – creante in valoare de 87.028.118.522 lei, 537.509 marci germane si 919.994 de dolari. Creantele au decurs din contracte de imprumut si din garantiile aferente, fiind in valoare totala de 444 de miliarde de lei (peste 11 milioane de euro), fiind compuse din: 170 miliarde cesiuni creanta, 269 miliarde de lei credite bancare si 4 miliarde de lei reprezentind distributii de sume catre lichidator. De precizat ca, in cele mai multe cazuri, in contractele intervenite intre acesta si reprezentantii bancari nu se faceau nici un fel de referiri la pretul cesiunii, la modalitatea si termenul de plata.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS