19 C
Craiova
duminică, 16 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalA cerut returnare de TVA de jumatate de miliard si s-a trezit dator la stat cu sute de milioane

A cerut returnare de TVA de jumatate de miliard si s-a trezit dator la stat cu sute de milioane

Patronii unei societati comerciale din Craiova au ajuns intr-o situatie hilara, aflind de la reprezentantii fiscului doljean ca au de platit statului sute de milioane de lei, dupa ce initial depusesera la Directia Generala a Finantelor Publice Dolj o cerere de rambursare a TVA in suma de 487 de milioane de lei.

SC Caticam International Trans Group SRL, cu sediul social declarat in strada Fata Luncii, este detinuta de Pavel Galiceanu si de un cetatean grec, si se ocupa cu transporturi terestre, dupa cum rezulta dintr-un raport al DGFP Dolj. Printr-o cerere din data de 26 iulie, depusa de la sediul finantelor doljene, SC Caticam International Trans Group solicita rambursarea a 487 de milioane de lei, suma rezultata din decontul lunii iunie 2004. Doua luni mai tirziu, inspectorii fiscali au inceput verificarea impozitelor, taxelor si contributiilor datorate bugetului de stat consolidat, control care a durat mai bine de doua saptamini. Concluzia raportului este simpla: in loc sa primeasca bani de la stat, societatea datoreaza de fapt bugetului peste 550 de milioane de lei pentru perioada aprilie 2001 – noiembrie 2002, deoarece a dedus TVA de aproape 400 de milioane fara documente justificative, a incalcat HG 401/2000 neincasind valuta in conturi bancare si pentru ca nu a inregistrat o cheltuiala nedeductibila, conform raportului DGFP. In perioada iulie 2001-aprilie 2002, SC Caticam International a prestat servicii constind in transportul marfurilor exportate in strainatate. O parte din contravaloarea acestor servicii, in suma de 579 de milioane de lei, a fost incasata in numerar, in felul acesta societatea incalcind prevederile HG 401/2000, care obliga firma sa incaseze valuta in conturi bancare deschise la banci autorizate de Banca Nationala a Rominiei. Dupa ce a dedus TVA de aproape 400 de milioane de lei fara documente justificative, inspectorii finantelor i-au cerut reprezentantului SC Informan&Co SRL, care a asigurat evidenta contabila a societatii, o nota explicativa. Conform raportului DGFP, acesta a refuzat sa-si expuna punctul de vedere, motiv pentru care i s-a transmis prin posta in septembrie o adresa in care i se solicita lamuriri cu privire la acest aspect.

Cheltuieli deductibile cu telefonul mobil fara factura fiscala

Luind la puricat documentele din perioadele 1 ianuarie-31 august 2001 si 1 ianuarie-31 decembrie 2003, inspectorii au constatat ca societatea, a carei cifra de afaceri a scazut ametitor de la aproape sapte miliarde de lei in 2002 la 265 de milioane in 2003, a calculat eronat cheltuieli suplimentare cu amortizarea in suma de 50 de milioane de lei, intrucit mijloacele fixe importate au fost eronat inregistrate in contabilitate. Valoarea de amortizat a acestora, conform evidentei contabile, a fost de peste patru miliarde de lei, iar valoarea corecta stabilita in urma verificarii si pe baza declaratiilor vamale de import a fost de 3,5 miliarde. La aceasta se adauga si inregistrarea ca deductibile a cheltuielilor cu asigurarea si telefonul mobil, pentru acesta din urma societatea neavind in schimb factura fiscala. De asemenea, conform bilantului incheiat la 31 decembrie 2002, SC Caticam International a inregistrat o cifra de afaceri in suma de aproape sapte miliarde de lei, mai mare de 100.000 de euro, fapt pentru care nu se mai incadra in categoria microintreprinderilor in anul urmator. Acest lucru nu i-a impiedicat insa pe reprezentantii societatii sa calculeze in 2003 impozitul la nivelul microintreprinderilor. Dupa calcularea dobinzilor si a penalitatilor de intirziere, inspectorii finantelor au stabilit ca SC Caticam International Trans Group SRL trebuie sa inregistreze in contabilitate pina pe 20 octombrie peste 550 de milioane de lei. In felul acesta, patronul firmei din Fata Luncii a descoperit ca este dator la stat, desi initial ii cerea acestuia aproape jumatate de miliard de lei ca rambursare de TVA.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS