10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjViermii i-au adus la disperare pe gorjeni

Viermii i-au adus la disperare pe gorjeni

• Dupa ce au invadat mai multe gospodarii din comuna Urdari, viermii au fost semnalati si in localitatile Turceni, Scoarta, Bilteni, Balesti si Rovinari • Localnicii nu mai stiu ce sa faca pentru a scapa de viermi, folosind insecticide puternice sau chiar benzina si motorina • In urma probelor primite din Gorj, Laboratorul de Combatere Vectori din cadrul Institutului de Sanatate Publica din Bucuresti a stabilit ca viermele negru face parte din specia Iulius Maxima si nu este nociv pentru populatie

Viermele negru de pamint si-a facut aparitia si in alte localitati din judetul Gorj, dupa ce in urma cu citeva zile invadase gospodariile din comuna Urdari. Cetatenii, dar si primarii din localitatile Rovinari, Turceni, Balesti, Bilteni sau Scoarta au anuntat ieri la Directia de Sanatate Publica prezenta viermelui in gospodarii. Una dintre situatiile cele mai disperate se inregistreaza in continuare la Urdari, unde citeva case sint sub „asediul“ viermilor urit mirositori. Ziua, viermele prefera sa se ascunda in locuri intunecoase si umede, cautind beciurile caselor, in timp ce seara drumurile satesti, dar si peretii camerelor sint „tapetati“ cu viermi. La Rovinari, locuitorii cartierului Virt au cheltuit pina acum sute de mii de lei pe insecticide, insa in zadar. Polina Doru, de 80 de ani, a declarat ca in fiecare dimineata omoara viermii: „De cind sint eu nu am vazut asa ceva. Vin pe pereti, peste tot, pe podea. Cum ii vad, cum ii pocnesc cu piciorul si ii omor. Umbla peste tot, mai urca si pe masa. Nu ma musca, dar sa nu-i vad“. Petre Ciotirca a folosit citiva litri de motorina si tot nu a scapat de viermi: „Am cheltuit 500.000 de lei si degeaba. Am luat de toate de la Tirgu Jiu si nimic. Am facut niste santuri in jurul aleii sa nu mai treaca in casa, am dat cu spray in ele si tot au trecut. Am turnat motorina pe beton, ca am zis ca patineaza si nu mai vin. Dupa ce-l omor, apare din el o larva subtire, a dracu’! Sint peste tot. Sa ne spuna si noua cineva ce sa facem!“, a declarat Petre Ciortan din Virt.

Iulius Maxima, inamicul public

La Urdari, citeva familii si-au parasit casele pentru citeva zile, astfel incit sa poata dormi in liniste pe la rude. Anisoara Firicel aduna viermii intr-o galeata, dupa care ii stropeste cu motorina si le da foc. Femeia povesteste ca in comuna au aparut tot felul de variante cu privire la viermi. „Daca-i tin in garnita, se inmultesc. Vin seara de se umple drumul de ei. Trag la apa, nu stiu la ce trag. Unii ii spun sarpele fara ochi, altii, argintu’ viu. Pai daca nu ar avea ochi cum ar sti sa vina pe drum. I-am omorit si au inviat din nou. De ce vin la noi? Aici, in locul asta, am mai ramas eu cu un vecin. Restul au plecat sa doarma la neamuri. Nu ai unde pune piciorul de ei“, a spus femeia. Laboratorul de Combatere Vectori din cadrul Institutului de Sanatate Publica din Bucuresti a stabilit ca viermele negru face parte din specia Iulius Maxima si nu este nociv pentru populatie.

Aristica Morosanu, seful DSP Gorj, a precizat ca echipe speciale vor merge in localitatile afectate pentru dezinsectie. „Nu putem sa facem publice numele substantelor care ucid acest vierme, pentru ca oamenii au tentatia de a le folosi in exces, iar in spatii inchise acest lucru este periculos. O masura care trebuie luata ar fi aceea ca seara oamenii sa aseze in jurul caselor paie si fin umed, iar dimineata sa le dea foc. Viermii cauta umezeala din paiele respective“, a recomantat Morosanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS