14.2 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocal„Regele heroinei“ a fost adus incatusat in tara

„Regele heroinei“ a fost adus incatusat in tara

Cunoscutul traficant de droguri Catalin Florian, de 36 de ani, zis „Malu“, a fost adus ieri in tara, dupa ce a fost extradat din Canada. Malu a ajuns pe Aeroportul Otopeni, in jurul orei 14.00, cu o cursa Lufthansa, fiind insotit de ofiterii de la Crima Organizata. Ulterior, Malu a fost dus in arestul Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR), de unde va fi preluat de procurorii care-l vor ancheta.

Florian Calin, supranumit la un moment dat „Regele heroinei“, a fost prins de politistii canadieni la sfirsitul anului trecut. De la data la care au fost anuntate de Biroul Interpol din Canada ca urmaritul international Florian Calin a fost arestat, autoritatile romane au facut toate demersurile necesare pentru extradarea lui in Romania si au trimis autoritatilor canadiene toate probele adunate impotriva lui. Justitia acestei tari a dispus extradarea lui Malu. La sfirsitul lunii octombrie 2002, Malu a fost arestat de autoritatile canadiene pentru furt, dar, pentru ca si-a declarat o identitate falsa, politistii au realizat cu cine au de-a face abia dupa 30 de zile, cand l-au eliberat. Pe 25 noiembrie 2002, politistii canadieni au comparat datele transmise de autoritatile romane, inclusiv fotografia si amprentele digitale, si au transmis concluziile, doua zile mai tarziu, ofiterilor din Romania.

Calin a fost dat in urmarire internationala in decembrie 2001, dupa ce politistii au anihilat reteaua de traficanti de droguri condusa si organizata de el, considerata cea mai puternica din Capitala. Potrivit politistilor de la Crima Organizata, traficantii (turci si romani) aduceau heroina in Romania din Turcia, tranzitind Bulgaria. Ei au reusit sa introduca in tara 25 de kilograme de drog, din care politistii au reusit sa captureze numai 3,465 de kilograme.

Anihilarea retelei lui Malu a provocat, in toamna lui 2001, o adevarata criza pe piata drogurilor in Capitala, cind, potrivit unei declaratii a chestorului Mihai Stoica, pe atunci seful DGCCOA, traficul a inregistrat „o scadere totala, aproape de zero“. Operatiunea de anihilare a retelei conduse de Malu, supranumita „Seniorii“, a durat citeva luni si a vizat cetateni din mai multe tari. Ofiterii Brigazii Antidrog-Serviciul Trafic si Consum Ilicit de Droguri, din cadrul Directiei Generale de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog a IGP, impreuna cu procurorii din Parchetul CSJ si ofiteri SRI, au reusit sa retina 12 membri ai retelei „Regelui heroinei“, inclusiv rudele cele mai apropiate ale lui Malu.

„Reteaua Malu“ a intrat in vizorul politiei, pentru prima oara, in vara anului 2000, cind „Catalin Florian si doi colaboratori (printre care si soferul „fratilor Gemeni“, Robert Gerald) au fost prinsi in flagrant la Popasul Sinesti, cu peste un kilogram de heroina dosit intr-un Mercedes. A doua oara s-a intimplat ceva mai tirziu, dupa ce Brigada Antidrog a descoperit legatura dintre aceasta filiera si alta care alimenta cu droguri Penitenciarul Jilava. Este vorba despre arestarile unor membri ai „retelei Enache“, respectiv doi ofiteri (Lopataru si Petrescu) de la Jilava, un taximetrist (Varciu) si o avocata (Tudose). Locotenentul Agapin Lopataru a fost arestat in timp ce primea de la taximetristul Vasile Varciu sase doze de heroina, destinate detinutului Lucian Enache.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS