5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjProcesul „Tun de sute de miliarde la sucursala Novaci a BCR“ a fost suspendat

Procesul „Tun de sute de miliarde la sucursala Novaci a BCR“ a fost suspendat

Judecatorii gorjeni au decis, ieri, suspendarea pe termen nelimitat a procesului fraudelor de sute de miliarde de la sucursala Novaci a BCR, dupa ce avocatii apararii au invocat neconstitutionalitatea unor articole din Legea 78/2000, privind sanctionarea faptelor de coruptie. In acest proces sint cercetati in stare de arest preventiv fostul director al BCR Gorj, Dumitru Contoloru, fostul sef al BCR Novaci, Sorin Popescu, fostul patron al RARORA SA Rimnicu Vilcea, Ion Marin, si fostul administrator de la FORAJ SONDE SA Tirgu Carbunesti, Ion Nicolae. De asemenea, in urma cu citeva saptamini, in acelasi dosar, a fost arestat si administratorul firmei REAL OIL SRL Bucuresti, Gabriel Viorel Mathyas. Cei cinci sint acuzati ca, prin incalcarea normelor bancare si prin abuz in functie sau falsuri in documente, au favorizat firma RARORA in obtinerea unor credite ilegale in valoare totala de circa 800 de miliarde de lei.

Avocatii lui Marin, Popescu si Nicolae sustin ca Parchetul National Anticoruptie (PNA) cerceteaza acest dosar de aproape doi ani, cu inculpatii in stare de arest preventiv, fara a fi descoperita vreo fapta de coruptie.

Avocatul Doru Viorel Ursu, absent de la proces, din cauza unui deces in familie, a invocat in scris si faptul ca Legea nr. 78/2000 – in baza careia PNA ii acuza pe inculpati de nerespectarea normelor bancare – este neconstitutionala. Conform acestuia, reglementarile bancare nu trebuie cunoscute de clientii bancii, iar legea invocata transforma normele bancare in acte juridice mai puternice decit o lege si pe care PNA le poate folosi in defavoarea inculpatilor.

Procurorul PNA prezent la sedinta de la Tribunalul Gorj a cerut instantei sa respinga argumentele invocate de avocati. El a mentionat ca faptele cercetate au legatura directa cu infractiunile de coruptie, incalcarea normelor de creditare reprezentind elementele constitutive ale unei infractiuni.

Presedintele completului de judecata, judecatorul Florin Encescu, a suspendat procesul pe un termen nelimitat, anuntind ca va sesiza Curtea Constitutionala. Procesul ar putea fi suspendat chiar si o jumatate de an, interval in care Curtea Constitutionala urmeaza sa se pronunte asupra exceptiilor de neconstitutionalitate invocate de aparatori.

Imediat dupa ce au obtinut suspendarea procesului, avocatii inculpatilor au cerut judecarea clientilor lor in stare de libertate. Ei si-au bazat cererea pe starea precara de sanatate a celor cinci, lipsa pericolului social, precum si pe perioada lunga care ar putea fi necesara pentru obtinerea unei decizii a Curtii Constitutionale.

Judecatorii gorjeni urmeaza sa ia astazi, o decizie referitoare la cererile de judecare in stare de libertate a inculpatilor Dumitru Contoloru, Sorin Popescu, Ion Marin, Ion Nicolae si Gabriel Viorel Mathyas.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS