10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalValuta falsa, pusa in circulatie in Mehedinti

Valuta falsa, pusa in circulatie in Mehedinti

Sapte mehedinteni au introdus in tara valuta falsa, pe care o puneau in circulatie pe raza judetului. Cadrele Serviciului de combatere a crimei organizate Mehedinti in urma coroborarii informatiilor proprii cu cele ale Serviciului de Informatii si Protectie Interna (SIPI) au stabilit existenta unei grupari infractionale formate din cetateni de pe raza judetului Mehedinti, care au introdus in tara peste 2.500 de euro in bancnote contrafacute, pe care le-au valorificat in zona rurala, in special in tirgurile saptaminale. Bancnotele, foarte bine falsificate, erau de 50 de euro. In total au fost identificate pina acum 17 parti vatamate, care au fost inselate cu 1.500 de euro

„Eram la magazin impreuna cu sotul si au venit doua femei care au spus ca ar dori sa manince ceva, dar nu au lei si ne-au rugat sa le schimbam valuta. Sotul meu le-a schimbat cu 40.000 lei/ un euro. Le-a dat doua milioane de lei, din care au cumparat de 200.000 de lei dulciuri si apoi au plecat foarte repede.

Dupa aproximativ doua ore, cind eu am verificat banii, am constatat ca erau falsi. Eu recunosc foarte bine valuta pentru ca am o fata in Germania si ea m-a invatat unde sa ma uit. Apoi am mers la o banca de la Severin si i-am verificat, dupa care am fost la politie“, a spus Ecaterina Tanasescu din comuna Burila Mare, pagubita.

Infractorii sint rude si au lucrat o perioada in strainatate. Se pare ca banii au fost procurati din Italia, unde valuta falsa se cumpara cu 30 la suta mai putin decit valoarea ei reala. Infractorii se deplasau cu masinile proprii, luate tot de peste granita, in mediul rural, in zona de sud-est a judetului Mehedinti, unde posibilitatea de a verifica banii este foarte redusa, iar credibilitatea oamenilor este mare.

„Cetatenii sint rugati sa schimbe valuta in locurile autorizate sau sa verifice cu atentie bancnotele, iar daca nu se pricep, sa ceara ajutorul specialistilor. Elementele de siguranta care ar fi trebuit verificate in acest caz sint hirtia, care nu este de calitate, marimea nu este sincronizata suta la suta, sint diferente de 0,5 milimetri, apoi firul de siguranta, la pipaire, ar fi trebuit sa iasa in evidenta mentiunea euro, nici timbrul nu respecta aceleasi caracteristici cu cele originale. In cazul de fata seriile se repetau. Nu trebuia sa ai cunostinte de specialitate pentru ca doua bancnote care au aceeasi serie iti atrag imediat atentia. Spre exemplu, seria 750 se repeta pe patru dintre bancnote“, a spus comisar-sef Ion Mirescu, seful Serviciului de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog (SCCOA) Mehedinti.

Din cei sapte membri ai grupului infractional, politistii mehedinteni au identificat cinci, iar patru au fost arestati preventiv de Judecatoria Drobeta Turnu Severin pentru comiterea infractiunii de asociere in vederea savirsirii de infractiuni, punerea in circulatie de moneda falsa straina si inselaciune. Acestia risca o pedeapsa cu inchisoare de la trei la 15 ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS