8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSfaturi de... 17 miliarde de lei !

Sfaturi de… 17 miliarde de lei !

Lovitura de proportii a Fiscului doljean. O firma din Grecia cu sucursala in Craiova a incercat sa pacaleasca statul cu zeci de miliarde de lei prin inregistrarea eronata in contabilitate a cheltuielilor sau prin deducerea fiscala a unor sume pentru care nu avea dreptul legal.

Societatea PROODEFTIKI SA-ATHENA SA isi are sediul in Grecia, dar a deschis o sucursala si in Craiova, pentru executarea mai multor lucrari in urma cistigarii licitatiei pentru reabilitarea drumului DN 6, sectiunea Craiova-Drobeta Turnu Severin, km 268+390 km, 298+000, lucrare finantata din fonduri ISPA in proportie de 75% si cofinantare nationala, in cuantum de 25%. De fapt, sucursala din Craiova a fost infiintata special pentru derularea contractului cu Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania, compania fiind unicul client al sucursalei. Pentru aceasta, societatea din Craiova a incheiat un contract cu AGROMEC Strehaia, prin care inchiria trei hectare de teren, o hala, o cladire si o magazie, prima chirie fiind facturata in martie 2003, cind au inceput si lucrarile de organizare a santierului in baza contractelor si comenzilor semnate cu SC TRANSILVANIA SRL, SC IMSAT si SC HOLCIM.

Controlul inspectorilor doljeni a scos la iveala faptul ca, in iunie 2003, societatea a inregistrat in contabilitate 1,2 miliarde de lei, reprezentind „cheltuieli cu amenajare santier Craiova, in perioada ianuarie-mai 2003“, conform facturii emise de societatea din Grecia-sucursala Bucuresti, in suma de peste 1,8 miliarde de lei. Sucursala inregistrase insa eronat in luna respectiva aceeasi suma fara sa aiba documente justificative, aducind argument doar o situatie centralizatoare a facturilor in copie, si aceasta in limba greaca. Cea mai mare parte a documentelor se refera la servicii de cazare pentru persoane fizice.

Cazare la hotel de aproape 600 de milioane de lei

Sucursala din Craiova a inregistrat in contabilitate cheltuieli de aproape 600 de milioane de lei pentru cazarea la hotel si pentru transportul cu avionul a unor persoane fizice care nu aveau nici o legatura cu firma, nefiind salariati ai acesteia. De asemenea, pe baza unei conventii de finantare leasing, pe care nu o semnase, societatea a inregistrat in contabilitate peste 17 miliarde de lei pentru cheltuieli cu chiria in scopul folosirii mai multor mijloace fixe mentionate in conventia de finantare. Acestea au fost aduse temporar in tara de catre societatea din Grecia la sediul sau din Craiova, pentru realizarea lucrarilor de infrastructura la drumul Craiova-Drobeta Turnu Severin. Pentru ca sucursala din Craiova nu era parte la conventia de finantare, inspectorii fiscali doljeni au stabilit ca suma de 17,2 miliarde de lei nu este deductibila fiscal, asa cum incercase firma in cauza sa o inregistreze.

12 miliarde de lei fara contracte

In acelasi stil nonconformist, sucursala craioveana a inregistrat in 2003 cheltuieli fictive de 12,7 miliarde de lei pentru „furnizarea serviciilor noastre conform aplicarii studiului de constructie…“, desi inspectorii nu au gasit nici un contract incheiat si nici o documentatie din care sa rezulte ca serviciile au fost efectiv prestate. Nu au putut fi gasite nici informatii despre termenele de executie, preturi sau date despre prestatori. Inventivitatea grecilor nu se sfirseste insa aici. Pe baza mai multor facturi externe emise de patru firme din Cipru si Grecia, sucursala craioveana a inregistrat cheltuieli de peste 17 miliarde de lei pentru „sfaturi cu privire la personal, sfaturi in domeniul contabilitatii generale, asistenta in obtinerea garantiilor bancare etc“.

Controlul a constatat ca nu existau nici un fel de situatii de lucrari, rapoarte, studii de fezabilitate sau date cu privire la persoanele care au efectuat respectivele servicii. Colac peste pupaza, sucursala a achitat unui furnizor din Cipru 100.000 de euro si a inregistrat in contabilitate o diferenta negativa de curs valutar de 85 de milioane de lei, suma care este, de asemenea, nedeductibila fiscal. La sfirsitul anului 2003, pentru facturile externe neachitate la aceasta data, firma a calculat cheltuieli cu diferente de curs de aproape 1,5 miliarde de lei, de asemenea, nedeductibile fiscal. Pentru sumele platite catre firmele CARYSTON ENTERPRISES LTD din Cipru, 100.000 de euro, si catre DELICIAS HOLDINGS CO LTD tot din Cipru, 50.000 de euro, societatea craioveana era obligata sa retina si sa vireze catre bugetul de stat un impozit pe veniturile persoanelor juridice nerezidente de cinci la suta aplicat veniturilor achitate. In acest caz, inspectorii au calculat o diferenta de impozit de aproape 300 de milioane de lei, la care se adauga penalitati de peste 50 de milioane de lei si au amendat societatea craioveana cu 30 de milioane de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS