18.3 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjScoala de Afaceri Slatina si Universitatea „Constantin Brancusi“ Tirgu Jiu se acuza reciproc

Scoala de Afaceri Slatina si Universitatea „Constantin Brancusi“ Tirgu Jiu se acuza reciproc

Scoala Romana de Afaceri Slatina si Universitatea „Constantin Brancusi“ din Tirgu Jiu se acuza reciproc de incalcarea prevederilor Conventiei semnate la 14 noiembrie 2003. Conform acesteia, profesorii din Tirgu Jiu ar fi trebuit sa predea la Facultatea de Drept din Slatina. Marul discordiei intre cele doua institutii: 200 de studenti slatineni ai Facultatii de Drept, Invatamint Deschis la Distanta (IDD), pe care Universitatea din Tirgu Jiu nu-i recunoaste. Alarmat de amploarea scandalului, Parchetul Olt a anuntat ca va incepe cercetarile in acest caz.

Scandalul iscat la Slatina de situatia ambigua a 200 de studenti din anii I si II de la Facultatea de Drept a Universitatii „Constatin Brancusi“ din Tirgu Jiu, facultate infiintata in cadrul Scolii Romane de Afaceri Slatina, ia amploare. Conducerea Camerei de Comert, Industrie si Agricultura (CCIA) Olt a organizat ieri o conferinta de presa pe aceasta tema, cautind sa convinga reprezentantii mass-media de justetea actiunilor institutiei oltene, care a cerut rezilierea conventiei in baza careia cele doua institutii colaborau din 1999. Presedintele Alexandru Ilie s-a prezentat cu documente in fata ziaristilor, dar, in ciuda tuturor acestor lucruri, situatia studentilor a ramas ambigua.

„Tot ce s-a facut la Slatina s-a facut cu buna intentie, sa stiti. Colaborarea cu Tirgu Jiu a inceput sa scirtiie de la sfirsitul anului trecut, cind Universitatea „Constantin Brancusi“ nu ne-a mai transmis cifrele de scolarizare, nu s-a mai ocupat de gestiunea financiara si administrativa a Centrului IDD etc. Studentii din anii I si II nu sint deloc in ilegalitate, cum spun cei de la Tirgu Jiu, acestia fiind inscrisi in baza conventiei dintre cele doua institutii semnate la 14 noiembrie 2003. (…) Ei nu pot spune ca nu au stiut de studentii de la Slatina cind, in luna februarie, au trimis Ministerului Educatiei o adresa prin care solicitau suplimentarea cifrei de scolarizare de la Centrul IDD de la Slatina cu 150 de locuri. Ulterior insa ei au intrerupt orice legatura cu noi, fapt pentru care am cerut rezilierea conventiei care nu mai avea sens. Deci, ei sint cei care nu s-au tinut de cuvint, pentru ca au uitat de studentii de aici“, a spus Alexandru Ilie.

Acesta a precizat ca banii incasati de la studentii din anii I si II, aproape 3,2 miliarde de lei, au fost virati direct Universitatii „Constatin Brancusi“ si nu au fost returnati de universitate, cum a declarat conducerea institutiei din Tirgu Jiu. In plus, Ilie spune ca Slatina are de incasat de la Universitatea „Constantin Brancusi“ in jur de un miliard de lei, contravaloarea serviciilor achitate de Centrul IDD slatinean in locul universitatii tirgujiene. Zilele trecute, Scoala de Afaceri Slatina a actionat in instanta Universitatea „Constantin Brancusi“ pentru nerespectarea prevederilor conventiei din noiembrie 2003.

„Cei de la Slatina au actionat de capul lor!“

Rectorul Universitatii „Constantin Brancusi“, Gheorghe Emil Moroianu, infirma insa declaratiile presedintelui CCIA Olt, care este si presedintele Comitetului Director al Scolii Romane de Afaceri Slatina. Mai exact, acesta a infirmat pastrarea sumelor obtinute din taxele studentilor din primii doi ani, declarind ca banii au fost returnati la Slatina.

„Am ramas uimiti cind am vazut ca de la Slatina ne-au venit niste bani pentru ca nu stiam ce reprezinta. Noi nu aveam cunostinta de studenti inmatriculati in anii I si II la Centrul IDD de la Slatina pentru ca nici noi nu aveam cifra de scolarizare aprobata pentru invatamint la distanta, dar la Slatina!? Asta pentru ca ministerul nu ne aprobase asa ceva, lucru pe care l-am adus la cunostinta colegilor de la Slatina. Asadar, cind au venit banii, pe la inceputul anului, s-a intrunit imediat Consiliul Facultatii de Drept, membrii acestuia aflind atunci de studentii IDD de la Slatina. Pentru ca nu putea justifica banii, studentii in cauza nefigurind in nici o evidenta de-a noastra, Consiliul a decis returnarea banilor ca «sume necuvenite» si asta a fost tot! Mi-e teama ca cei de la Slatina au actionat numai de capul lor si au gresit enorm. In primul rind, au gresit fata de studenti, care au platit bani buni pentru un lucru care nu exista. Asta e tragedia de care se fac vinovati cei de la Slatina. Apoi au inceput sa ne vina de la Olt tot felul de adrese prin care ni se solicita rezilierea conventiei, iar noi am acceptat cind am vazut ce facusera la Slatina. Au facut inscrieri fara sa le spuna nimeni! Acum ei cauta sa rezolve problema, dar nu stiu cum vor putea face asa ceva“, a afirmat rectorul Universitatii „Constantin Brancusi“, Emil Moroianu.

Cei 200 de „pseudostudenti“ de la Drept ai Scolii de Afaceri Slatina nu stiu ce se va intimpla cu ei, desi conducerea institutiei a afisat un program de derulare a cursurilor, precum si cel al sesiunii de examene. De mentionat ca, printre studentii aflati acum in incurcatura, se numara si fiica lui Alexandru Ilie, cursanta a Facultatii de Drept in anul II.

Constantin Croitoriu, seful Parchetului de pe linga Tribunalul Olt, a declarat ieri ca institutia pe care o reprezinta s-a autosesizat in legatura cu situatia de la Scoala Romana de Afaceri Slatina si a dispus demararea cercetarilor in acest caz. Precizam ca si IJP Gorj verifica o eventuala deturnare de fonduri in suma de 11 miliarde de lei, care nu s-ar regasi in contabilitatea Universitatii „Constantin Brancusi“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS