19.8 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalLa Primaria Filiasi - nereguli financiare de aproape 480 de miliarde de lei

La Primaria Filiasi – nereguli financiare de aproape 480 de miliarde de lei

Inspectorii Camerei de Conturi Dolj au descoperit, in urma recent incheiatului audit financiar pilot al activitatii Primariei Filiasi pe anul 2003, ca in evidentele contabile ale primariei mijloacele fixe au fost supraevaluate cu fabuloasa suma de 479 de miliarde de lei. Conform raportului, eroarea provine din inscrierea in contul „mijloace fixe si terenuri“ a sumei de 479 de miliarde de lei, fara a fi corect determinata. Auditul financiar a retinut faptul ca in bilantul contabil incheiat la 31.12.2003, respectivele mijloace au fost supraevaluate, nerespectindu-se in acest fel principiul prudentei, potrivit caruia nu este admisa supraevaluarea elementelor de activ si a veniturilor, respectiv supraevaluarea elementelor de pasiv si a cheltuielilor. In raportul Camerei de Conturi se arata ca acest lucru a fost determinat de includerea in suma respectiva a unor diferente de reevaluare in valoare de 346 de miliarde de lei, pentru care operatiunile nu au fost efectuate cu respectarea prevederilor OG nr. 81/2003 si care nu erau aprobate de ordonatorul de credite. De asemenea, in suma s-au inclus nu numai diferenta din reevaluare, dar si cea din soldul mijloacelor fixe, care au facut obiectul reevaluarii in valoare de peste 133 de miliarde de lei. Potrivit inspectorilor, suma de 479 de miliarde de lei nu putea face obiectul inregistrarii in contabilitate pentru ca, mijloacele fixe apartinind domeniului public si privat al statului nu au fost inventariate la inceputul actiunii de reevaluare, iar cele apartinind domeniului public nu aveau la baza documentatia de provenienta si nu erau inregistrate in evidenta.

Programe informatice neperformante

Raportul Camerei de Conturi a scos in evidenta faptul ca desfasurarea auditului a fost afectata de lipsa, in cadrul primariei, a unui compartiment de audit intern si de lipsa unui control financiar propriu. De asemenea, in raport primaria este acuzata de nerespectarea regulamentelor contabile in organizarea si conducerea contabilitatii, si anume inexistenta unui grafic de circulatie a documentelor justificative financiar-contabile. Din analiza inspectorilor reiese ca Primaria Filiasi a efectuat lucrari de contabilitate pe baza unui program achizitionat de la o firma din Craiova, program care nu oferea insa conditii pentru obtinerea tuturor documentelor reclamate de forma de inregistrare. O alta neregula majora a fost sesizata cu privire la accesarea programelor informatice. Pentru intrarea in programul de contabilitate nu exista nici un fel de parola, in felul acesta orice angajat putind introduce datele care ii conveneau.

Din investigatiile referitoare la componenta angajatilor Consiliului Local Filiasi, inspectorii au ajuns la concluzia ca personalul nu are experienta necesara in anumite domenii foarte importante, cum ar fi achizitia de bunuri servicii, investitii financiare, contabilitate sau controale. Raportul concluzioneaza ca, in cadrul Consiliului Local Filiasi, nu sint documente care sa ateste existenta unor persoane cu experienta angajate in posturile importante.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS