11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalArestat dupa zece ani de la crima savirsita

Arestat dupa zece ani de la crima savirsita

• Procurorii Parchetului de pe linga Tribunalul Dolj au reusit sa-l descopere si sa-l duca in fata instantei pe autorul unei crime savirsite cu zece ani in urma • Oamenii legii au reusit sa inlature toate apararile mincinoase ale celui care isi ucisese partenerul de pahar cu lovituri de topor in cap

Un tinar de 18 ani din satul Raznic, comuna doljeana Cernatesti, a murit, in vara anului 1994, in conditii misterioase. Initial, oamenii legii au crezut ca este vorba de un accident de circulatie, pentru ca, pina la urma, sa-si dea seama si sa poata dovedi ca victima a fost ucisa tocmai de martorul care a avansat ipoteza accidentului.

Beti crita, s-au culcat pe asfaltul soselei sa-si… usuce hainele

Danut Nedelcu, de 25 de ani, din satul Milovan al comunei doljene Predesti, seful pazei de la Ferma nr.6 Raznic a SC AGROIND SA Breasta, avusese o zi profitabila pe 1 iulie 1994. Vinduse doua carute de furaje – din culturile pe care, de fapt, era platit sa le pazeasca – unor romi din zona, primind in schimb 2.000 de lei, o suma deloc neglijabila cu un deceniu in urma. Bucuros de „afacerea“ facuta, Nedelcu s-a gindit sa sarbatoreasca evenimentul cu cei trei oameni pe care-i avea in subordine – George Barbulescu, de 18 ani, din Raznic-Cernatesti, Nicolae Beia, de 21 de ani, tot din Cernatesti, si Marian Nicolitoiu, de 17 ani, din Sopot – care erau si angajati ca zilieri la cimp, si paznici, si orice altceva era nevoie pe la ferma. Cei patru tineri au inceput sa bea in coverca lor, ridicata la marginea culturii de borceag, pina ce unul dintre ei a vomitat pe lucrurile din interior, iar atunci au iesit afara, fiind stropiti de ploaia de vara, care s-a oprit la lasarea intunericului. Udati de ploaie si cu mintile incetosate de bautura, cei patru s-au gindit sa-si usuce hainele intr-un mod inedit: s-au intins pe asfaltul inca fierbinte al soselei. Si acolo au adormit.

Victima avea o gaura in cap cit pumnul

Asa cum au reusit sa probeze mai tirziu procurorii si politistii judiciaristi, primul care s-a trezit din somnul betiei a fost Nedelcu. Acesta s-a ridicat in picioare, a pus mina pe topor si i-a lovit, la rind, pe ceilalti trei, inca adormiti. Lui George Barbulescu i-a aplicat mai multe lovituri in cap, facindu-i in calota craniana o gaura cit pumnul, pe Marian Nicolitoiu l-a lovit in piept, iar lui Nicolae Beia n-a mai apucat sa-i dea decit o lovitura in talpa piciorului. Simtind o durere in piept, Nicolitoiu s-a trezit din betie si l-a vazut la citiva metri de el pe Nedelcu, tinind toporul in mina. „Ce s-a intimplat?“, a apucat sa intrebe, seful pazei raspunzindu-i: „Trecu o masina pe-aci din care coborira unii si ne luara la bataie“. Nicolitoiu a incercat sa se ridice, dar n-a reusit, pentru ca in acel moment a simtit o durere puternica in ceafa. Nu-si daduse seama ca Nedelcu, vazindu-l ca vrea sa se ridice, l-a lovit inca o data cu toporul in cap.

Citeva momente mai tirziu si-a revenit si Beia, iar prima imagine pe care-a vazut-o in fata ochilor a fost tot cea a lui Nedelcu purtind in mina toporul. Aceeasi scuza pentru lovitura de la picior i-a fost servita si lui. Vazind ca doi dintre partenerii lui de pahar sint intinsi pe jos, Beia a plecat – mai mult schiopatind – catre primul sat, de unde s-a intors cu un satean, cu camionul.

Transportat si internat in coma la Spitalul de Urgenta Craiova, George Barbulescu a murit doua zile mai tirziu, medicii neurochirurgi neputind sa-l opereze, pentru ca nu au reusit sa-l stabilizeze pe pacient din cauza ranilor grave suferite. Ceilalti doi camarazi de pahar ai lui Barbulescu – Nicolitoiu si Beia – au suferit leziuni mai putin grave, nedepunind plingere impotriva celui care i-a agresat, indiferent cine ar fi fost acesta.

„N-a fost nici Aro, nici IMS, cred ca am visat eu in timp ce dormeam pe asfalt“

Cercetarile in cazul decesului lui Barbulescu au fost efectuate initial de politistii de la circulatie, pentru ca singurul martor ocular al incidentului, Danut Nedelcu, a sustinut ca o masina – un Aro bleu – trecuse peste mort si peste cei doi raniti, soferul parasind apoi locul accidentului. Politistii au cautat in van dupa acel Aro, pentru ca, nu dupa mult timp, Nedelcu sa-si schimbe declaratia si sa sustina ca masina a fost, de fapt, un IMS. Pentru ca n-au descoperit nici IMS-ul, oamenii legii l-au luat din nou la intrebari pe Nedelcu cu privire la asa-zisul accident, primind un raspuns care i-a „incuiat“ de tot: „N-a fost nici Aro, nici IMS, cred ca am visat eu in timp ce dormeam pe asfalt“.

In urma necropsiei, medicii legisti au stabilit ca ranile celui decedat n-au fost in nici un caz produse de o masina, ci este vorba de „leziuni produse cu un corp taietor-despicator“. Nedelcu a venit atunci cu o alta varianta a povestii: tot un Aro, dar din care au coborit trei indivizi inarmati cu topoare, care i-au agresat pe tinerii beti. Nici aceasta varianta n-a tinut, pe toporul lui Nedelcu fiind gasite doua fire din parul lui Barbulescu. Pe topor, in ciuda faptului ca a fost sters de pamint pentru a fi inlaturata orice urma incriminatoare, s-au gasit si urme de singe. Cu un deceniu in urma, verificarea ADN-ului nu se putea face, iar acum urmele de singe sint prea vechi pentru a fi testate.

Unicul martor ocular a devenit suspectul crimei

Dosarul a dat batai de cap multor politisti, iar sapte sau opt procurori s-au chinuit in zadar sa-l scoata din teancul omuciderilor cu autor necunoscut. Pina la urma, un magistrat – care a adunat, cu sprijinul politistilor judiciaristi, suficiente probe- a dovedit ca autorul crimei este Danut Nedelcu, acum de 35 de ani. „A fost un dosar care a necesitat multa munca, expertize de diverse feluri, inclusiv supunerea suspectului la proba cu poligraful ( detectorul de minciuni-n.r.), dar, pina la urma, am strins suficiente probe ca sa dovedim vinovatia suspectului“, a declarat procurorul-anchetator care instrumenteaza cazul, magistratul Adrian Gluga, din cadrul Parchetului Tribunalului Dolj.

Ultima proba, care a inlaturat orice dubiu cu privire la presupusul accident de circulatie – apararea martorului devenit, intre timp, suspect de crima -, a fost un experiment judiciar. Patru manechine umplute cu paie au fost asezate pe locul celor patru tineri, la locul intimplarii de acum un deceniu, exact asa cum au indicat Nedelcu, Beia si Nicolitoiu. „Experimentul judiciar a infirmat inca o data ipoteza accidentului de circulatie“, a mentionat subcomisarul Liviu Firanescu, din cadrul Politiei Judiciare doljene. „Daca ar fi fost asa cum a sustinut Nedelcu, masina fie s-ar fi rasturnat dupa ce l-ar fi calcat pe Barbulescu, fie i-ar fi omorit si pe ceilalti doi“, a precizat procurorul Robert Kelemen, purtatorul de cuvint al Parchetului de pe linga Tribunalul Dolj.

Cum si medicii legisti, dupa ce au verificat a treia oara toate probele medico-legale din dosar, si-au pastrat punctul de vedere cu privire la cauza mortii victimei (un corp taietor-despicator de tipul toporului), procurorul-anchetator a dispus miercuri seara retinerea lui Danut Nedelcu. Joi dimineata, la citeva minute dupa ora 8.00, politistii au batut la usa lui si i-au spus sa-i urmeze.

Tribunalul Dolj a emis joi dupa-amiaza un mandat de arestare preventiva pentru 29 de zile pe numele lui Danut Nedelcu, acuzat de omor calificat, savirsit in loc public. Daca judecatorii il vor gasi vinovat, Nedelcu risca pina la 25 de ani de inchisoare. Nedelcu nu recunoaste nici acum, cind a ajuns in spatele gratiilor, ca a savirsit o crima.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS