5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljOile unui cioban din Tuglui au murit otravite

Oile unui cioban din Tuglui au murit otravite

• Ion Lohon este urmarit de ghinion, asta-iarna i-a mai calcat trenul 40 de oi • Politia il cauta pe tractoristul care a aruncat boabele de porumb otravite pe cimp

Mare necaz a dat peste ciobanul Ion Lohon, de 65 de ani, din comuna Tuglui, judetul Dolj. Un tractorist, dupa ce a terminat de semanat porumbul, a golit la marginea padurii restul boabelor ramase in cuvele de la semanatoare. Oile si caprele lui nea Ion, care pasteau in apropiere, lasate nesupravegheate de ciobanul angajat cu ziua, au mincat boabele de porumb tratat. „Eu stateam in marginea padurii, la circa doua sute de metri, si tundeam o oaie. Cind am vazut ca se ingramadesc toate intr-un singur loc, mi-am dat seama ca este ceva. Am dat fuga sa vad despre ce este vorba, dar cind am ajuns eu era prea tirziu. Animalele deja se clatinau pe picioare, se umflau, faceau spume la gura si mureau una cite una“, povesteste amarit Ion Lohon, cioban de peste 20 de ani.

In mai putin de o ora, pe o raza de un kilometru erau imprastiate peste 30 de animale moarte.

„Am incercat sa le salveze si le-am dat apa cu sare, zar, ulei, da’ ce nu le-am dat! Din cite au apucat sa manince boabe otravite n-a scapat nici una“, a mai spus ciobanul. Tirla lui nea Ion este aproape de calea ferata, iar anul trecut, in ultima zi a lui decembrie i-a calcat trenul 40 de oi. „Asa m-am suparat atunci, ca am zis ca ma las de oierit. Era prea multa amaraciune in sufletul meu si am vindut toata turma de peste 500 de capete. Da’ nu m-a rabdat cateaua de inima sa stau pe batatura degeaba si mi-am cumparat 80 de oi. Ieri (miercuri- n.r.) le-am dus in cimp la tirla. Si uite acum iar ma lovi nenorocirea“, a spus nea Ion.

Ciobanul nu stie ce sa faca deocamdata cu animalele moarte. Unii il sfatuiesc sa le taie si sa vinda carnea, altii ii zic sa le jupoaie si sa arunce carnea la ciini.

Singura persoana autorizata care i-ar fi putut da un sfat competent, medicul veterinar, nu a fost de gasit. „Este navetist si poate fi gasit la cabinet martea si vinerea. Pina atunci o sa las mortaciunile pe cimp, acolo unde au cazut. El o sa vina sa le vada, o sa-si incaseze banii pentru deplasare si atit“, sustine batrinul.

Politistii din Tuglui fac cercetari pentru a-l identifica pe tractoristul care a lasat semintele de porumb tratate la marginea padurii. Dupa ce acesta va fi identificat, Ion Lohon il poate da in judecata pe cale civila pentru a-si recupera paguba care se ridica la peste 40 de milioane de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS