22.9 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrimaria Craiova - nereguli financiare de zeci de miliarde de lei

Primaria Craiova – nereguli financiare de zeci de miliarde de lei

Plati nelegale catre constructori, investitii neprevazute in buget

Curtea de Conturi Dolj a finalizat recent un raport de control privind verificarile bilanturilor contabile pe anul 2002 ale institutiilor publice din judet. In topul neregulilor depistate de inspectorii financiari conduce Primaria Craiova, unde abaterile sint legate de derularea unor contracte de lucrari in valoare de peste 40 de miliarde de lei. Cu toate acestea, sanctiunile prevazute de lege nu s-au putut aplica, deoarece „termenele de prescriptie au fost depasite“. In unele cazuri, sesizarile Curtii de Conturi au ajuns pe rolul instantelor de judecata ale Tribunalului Dolj.

Lucrari decontate la preturi mai scumpe

Una dintre neregulile constatate de inspectorii financiari vizeaza contracte de lucrari angajate pentru executarea canalizarii in zona Brestei – Bucovat, precum si reabilitarea unui tronson al liniei de tramvai. Raportul Curtii de Conturi Dolj consemneaza ca abaterile financiare ale primariei au condus la incasarea unor plati nelegale de la bugetul local de peste 290 de milioane de lei, la care se adauga dobinzi aferente de 50 de milioane de lei, de catre executantii lucrarilor (SC TCIF, respectiv RAT Craiova).

Potrivit reglementarilor legale in vigoare, in fisele de date ale achizitiilor publice s-a prevazut ca preturile din oferta trebuie actualizate in baza raportului dintre cursul valutar leu-euro la valoarea din saptamina premergatoare prezentarii situatiei de lucrari si cursul valabil la data depunerii ofertei. In contractele respective se mentiona ca executantul este obligat sa prezinte situatia de lucrari in termen de cinci zile de la sfirsitul lunii in care s-au executat lucrarile. Clauzele amintite nu s-au respectat, conform raportului Curtii de Conturi, luindu-se in considerare cursuri valutare la date ulterioare termenului de cinci zile. In consecinta, coeficientii aplicati pentru reactualizarea preturilor au fost mai mari, executantii incasind nelegal bani in plus de la bugetul public. In cazul canalizarii, s-au platit mai mult cu 142 de milioane de lei, iar in cazul lucrarilor executate la linia de tramvai- peste 200 de milioane, cu tot cu dobinzile aferente.

Vinovati sint, dar pedeapsa s-a prescris

Inspectorii Curtii de Conturi mentioneaza si alte incalcari ale disciplinei financiare, cum ar fi angajarea unor cheltuieli peste creditele bugetare alocate sau pentru care nu s-au prevazut fonduri in bugetul local. Un exemplu il constituie capitolul „reparatii strazi“, unde depasirea alocatiilor bugetare a fost de peste 12 miliarde de lei, precum si lucrarea de modernizare a bulevardului Riului, unde s-au inregistrat cheltuieli de capital de 27,7 miliarde, dintre acestea fiind decontate, la data controlului, doar 19,8 miliarde de lei. Raportul mai consemneaza ca acest obiectiv nu a fost prevazut in lista de investitii anexata la bugetul aprobat de consiliul local. Cu toate acestea, controlul Curtii de Conturi se dovedeste tardiv deoarece, se specifica in document, „sanctiunea prevazuta de actele normative in vigoare pentru faptele prezentate nu mai poate fi aplicata ca urmare a depasirii termenului de prescriptie“.

Cum sint posibile toate aceste lucruri? Raspunsul ni-l dau tot inspectorii de la Curtea de Conturi: exercitarea controlului financiar preventiv in contractele angajate de municipalitate este formala, pe multe dintre documente lipsind stampilele care sa confirme efectuarea controlului. Aceasta a dus la producerea unor pagube de peste 730 de milioane de lei, cazurile ajungind pe rolul instantelor de judecata ale Tribunalului Dolj, se precizeaza in acelasi raport.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS