22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSC EXERV SRL Craiova, firma fratilor Mihailescu, a intrat in faliment

SC EXERV SRL Craiova, firma fratilor Mihailescu, a intrat in faliment

• Principalul creditor are de recuperat sapte milioane de dolari si cinci miliarde de lei • Constantina Foamete a permis fratilor Mihailescu sa bage mina pina la cot in banii BCR

Una dintre firmele fratilor Mihailescu, SC EXERV SRL Craiova, a intrat in faliment. In urma sentintei Tribunalului Dolj, lichidatorul numit de judecatorul sindic a anuntat deschiderea procedurii de reorganizare judiciara si a falimentului debitoarei amintite. Prima adunare a creditorilor a fost convocata pe 2 iunie. Atunci va fi prezentata situatia debitorului EXERV SRL si va fi ales comitetul creditorilor. In rindul acestora, cele mai multe „actiuni“ le detine Banca Comerciala Romana. Aceasta are de recuperat de la firma fratilor Mihailescu sapte milioane de dolari si cinci miliarde de lei, la nivelul lunii august 2002.

Bani grei pe evaluari fictive

Prin bunavointa fostei directoare de la BCR Craiova, Constantina Foamete, controversatii afaceristi craioveni, Ion si Nicolae Mihailescu, au beneficiat in perioada septembrie 2001 – august 2002 de cinci credite in valoare totala de 13,5 milioane de dolari si zece miliarde de lei. Primul imprumut bancar, de 3,5 milioane de dolari, l-au primit pe firma SC Zaharul SA Calafat. Pentru asta, citiva specialisti de la BCR Bucuresti au supraevaluat fabrica de zahar, de la 6,8 miliarde – valoare reala, la 227,4 miliarde de lei.

Dupa acest gest caritabil din partea fostei conduceri a BCR Craiova, fratii Mihailescu bat a doua oara la portile Constantinei Foamete. De data asta, ei cer trei milioane de dolari pentru aceeasi societate, vinzind in schimb o prea frumoasa poveste, in care afacerile prosperau, motiv pentru care le trebuia suma totala de 6,5 milioane de parai pentru a achizitiona zahar de la firma SUCDEN – Franta. Pentru al doilea credit au fost aruncate in joc stadionul de fotbal si constructiile SC EXTENSIV SRL, alta firma a celor doi fratiori. Nici vorba de dat inapoi la banca vreun cent din milioanele de dolari luate…

Foamea fratilor Mihailescu – potolita de Foamete

Fratii Mihailescu mai primesc o pomana de zile mari de la Foamete: sapte milioane de dolari – al treilea credit si primul pe firma SC EXERV SRL Craiova. Astfel, din septembrie 2001 si pina in februarie 2002, cu maxima operativitate, BCR Craiova a acordat in total 13,5 milioane de dolari, din care sapte pe firma acum falita, SC EXERV SRL. In mod inexplicabil, in contextul in care Mihailestii continuau sa nu restituie nici un dolar, Constantina Foamete le mai aproba doua credite destul de grase. Pe 26 iulie 2002, EXTENSIV SRL primeste cinci miliarde de lei, iar cinci zile mai tirziu, SC EXERV SRL beneficiaza de alte cinci miliarde de lei. Aceste ultime credite poarta semnatura Constantinei Foamete.

Imediat dupa acest ultim ajutor de zile mari acordat fratilor Mihailescu, ostenita de cit i-a sprijinit, fosta directoare se retrage de pe scena, in functia de… directoare a sucursalei craiovene a Reiffeisen Bank. Circula zvonul pe culoarele fostei Banci Agricole ca, recunoscatori, fratii Mihailescu au fost zariti prin anticamera biroului Constantinei Foamete.

Uite apa! „Ba e tuica!“

Pentru a mai acoperi din gauri, Mihailestii au incercat citeva inginerii financiare mai mult decit stingace. Ei au apelat la conducerea DGFP Dolj solicitind rambursarea TVA pe care-l inregistrasera ilegal. Astfel, in perioada octombrie 2001 – noiembrie 2002, ei au inregistrat ilegal ca TVA suma deductibila de 38,13 miliarde de lei, din care 14,52 miliarde rambursate de la bugetul de stat si 23,61 miliarde, suma dedusa prin diminuarea TVA. Milindu-se de creditor, fratii Mihailescu fac un gest galant si returneaza o parte din acesti bani, in contul creditelor. Garda Financiara Centrala a simtit aceste inginerii financiare si a descins la Calafat, unde comisarii au gasit apa chioara in depozitele in care, conform actelor, era alcool. A doua zi insa, seful OJPC Dolj a constatat ca apa avea peste 98% alcoolemie.

In baza acelui proces- verbal, politistii doljeni au executat intocmai si la timp un raport, semnat de comisarul Ion Gae, prin care primul raport, al Garzii Financiare Centrale (GFC), era demontat rind cu rind. Totusi, raportul GFC a ajuns la Parchetul Curtii de Apel Craiova. Acesta si-a declinat competenta in favoarea Parchetului Inaltei Curti de Casatie si de Justitie si a trimis dosarul si la PNA. Daca verificarile se misca precum melcul, Tribunalul Dolj a actionat mai repede, pronuntindu-se in sensul declansarii falimentului SC EXERV SRL. Nu se poate sti deocamdata cit va mai putea recupera BCR din cele sapte milioane de dolari si cinci miliarde de lei, ca sa nu mai vorbim de dobinzi si penalitati de intirziere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS