19.6 C
Craiova
miercuri, 29 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGaura de mii de miliarde in bugetul statului

Gaura de mii de miliarde in bugetul statului

Noul an debuteaza pentru finantistii doljeni si politistii de la Economic sub auspiciile restituirilor ilegale de TVA, acordate, deseori, unor firme-fantoma si unor persoane care nu exista

Anul care s-a incheiat poate fi considerat unul al restituirilor ilegale de TVA in judetul Dolj. Cu o usurinta incredibila, firme mai mult sau mai putin fantomatice au solicitat si primit de la reprezentantii finantelor doljene sume incredibile cu titlul de restituiri de TVA pentru operatiuni financiare de cele mai multe ori inexistente.

Politica invaluirii: „Ziaristii n-au inteles termenii folositi de noi“

In conferinta de presa de luna trecuta, in care Inspectoratul Judetean de Politie Dolj si-a prezentat bilantul pe 2003, comisarul-sef Ilie Vilau, adjunctul sefului IJP Dolj, a mentionat ca politistii doljeni au instrumentat dosarele penale referitoare la 61 de fapte privind restituirile ilegale de TVA, infractiuni retinute in sarcina a 38 de persoane, care au adus bugetului de stat un prejudiciu de 192 de miliarde de lei.

Dupa ce redactorii GdS au solicitat amanunte despre aceasta enorma gaura in bugetul de stat, comisarul-sef Ilie Vilau a revenit asupra declaratiei initiale, sustinind ca „ziaristii n-au inteles termenii folositi de noi“. Cele 61 de fapte privind restituiri ilegale de TVA au devenit doar… sase restituiri, iar cele 38 de persoane cercetate inseamna, de fapt, numarul angajatilor implicati (administrator, contabil etc.) tot de la… sase firme beneficiare de TVA restituit ilegal.

Pina la urma, nici firmele beneficiare de rambursari ilegale de TVA si nici restituirile efective nu era chiar de sase, iar cuantumul total al prejudiciului creat bugetului statului nu ar fi chiar de 192 de miliarde de lei, pentru ca, dupa cum mentiona acelasi comisar-sef Vilau: „In datele pe care le-am prezentat, am avut in vedere si solicitarile ilegale de TVA, dar asta nu inseamna neaparat ca cele 192 de miliarde s-au si achitat celor sase societati“.

Investigatii invaluite in mister

Cel care a fost avansat nu cu mult timp in urma din functia de sef al Serviciului Politiei Economice din cadrul IJP Dolj n-a divulgat numele celor sase firme care au solicitat sau chiar au primit rambursari ilegale de TVA. Comisarul-sef Vilau a mentionat doar ca patru cauze au fost declinate catre Parchetul de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie, iar celelalte doua dosare sint inca in lucru la IJP Dolj, dintre care unul s-ar afla sub supravegherea procurorilor Parchetului de pe linga Tribunalul Dolj, iar celalalt ar fi inregistrat la Parchetul de pe linga Curtea de Apel Craiova. O alta gogoasa, pentru ca – asa cum au precizat purtatorii de cuvint ai celor doua Parchete – nici o cauza privind restituiri ilegale de TVA instrumentata de politistii doljeni nu este inregistrata in evidenta procurorilor. Asadar, Politia Economica doljeana face investigatii, pastrind secretul in ceea ce priveste cele doua restituiri ilegale de TVA, savirsite in 2003, despre care nici un magistrat nu are habar.

Povestea irakienilor inexistenti

Restituirile ilegale de TVA constituie una dintre cele mai simple lovituri date din condei bugetului de stat, sume de ordinul zecilor si sutelor de miliarde intrind in buzunarele unor persoane care ramin, de cele mai multe ori, necunoscute organelor penale. Procedeul este foarte simplu: nu este nevoie decit sa fabrici o firma-fantoma, cu asociati si administratori inexistenti, apoi sa masluiesti citeva facturi si sa dai fuga cu documentele la Directia Generala a Finantelor Publice, unde prea putini verifica atent toate actele depuse. Poate cea mai cunoscuta lovitura de acest gen – pusa la cale, sustin unii, in lumea fabricantilor de alcool doljeni – este cea a irakienilor Haidar Abdul si Laith Raheem, dosar aflat inca pe masa procurorilor sectiei de Combatere a Criminalitatii Organizate si Antidrog din cadrul Parchetului de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie. Cei doi cetateni irakieni figureaza inca drept asociati ai firmei SC PREDIX COM SRL, cu sediul in Craiova, str. Brazda lui Novac, bloc G 6. In contul societatii a aparut subit suma de 125 de miliarde de lei, suma care a fost virata firmei SC BAVARIA 2000 IMPEX SRL Bucuresti, drept contravaloare a unei fabrici de celuloza si hirtie. In baza facturilor, administratorul firmei craiovene, pe nume Marius Ionescu, s-a prezentat la DGFP Dolj si a obtinut o restituire de TVA in valoare de 19,8 miliarde de lei. Numai ca, dupa ce banii s-au topit, organele fiscale au aflat ca restituirea de TVA era ilegala, tranzactia privind fabrica de celuloza si hirtie fiind fictiva. Si asta nu e tot. Oamenii legii au aflat ca ambii irakieni nu au intrat si nici nu au iesit vreodata din Romania, fiind persoane fictive. Nu doar ei, dar si administratorul firmei, Marius Ionescu, cel care a obtinut efectiv restituirea ilegala de TVA.

Gaura in buget de mii de miliarde

Surse din cadrul finantelor doljene au mentionat ca valoarea restituirilor ilegale de TVA in judetul Dolj ar fi nu de aproape 200 de miliarde de lei, ci de zece ori pe atit, un control efectuat aici de inspectorii Curtii de Conturi a Romaniei scotind la iveala restituiri de TVA dubioase de aproape 2.000 de miliarde. O valoare inimaginabila pentru o gaura in bugetul unui singur judet. Nici conducerea DGFP Dolj si nici reprezentantii Curtii de Conturi a Romaniei nu au comentat aceasta informatie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS