16.5 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalMosul a adus bebelusi cu sacul

Mosul a adus bebelusi cu sacul

Nasterea unui copil este pentru orice cuplu un prilej de bucurie. Iar cind Mos Craciun face un asemenea cadou unei familii, bucuria este de nedescris. Si in acest an, Mosul drag a facut cadou la peste 40 de familii oltene cite un copil. Doi baieti si doua fete au venit pe lume pe 25 decembrie la Spitalul Municipal „Filantropia“ din Craiova, iar alti 23 – la maternitatea Spitalului Universitar nr.1. La Slatina s-au nascut in perioada 25-27 decembrie 18 bebelusi. Parintii inca nu s-au hotarit asupra numelor micutilor, dar considera ca, fiind nascuti in zi sfinta, unul dintre prenume va fi Cristian sau Cristiana.

Primul copil nascut in noaptea de Craciun este un baietel de 3,2 kilograme, iar mamica lui este foarte fericita. Valentina Traila are 20 de ani si in noaptea de Craciun, la ora 12.00, a simtit ca a sosit timpul ca si copilul ei sa se nasca. Ajunsa la spital, tinara mamica a avut parte de o nastere dificila, iar dupa cinci ore de travaliu a nascut copilul mult dorit. Bucuria a fost nemarginita, mai ales ca la ecograf i se spusese ca va fi fetita.

„Eram destul de fericita cind mi-au spus la ecograf ca va fi fetita, iar cind am nascut si am vazut ca e baiat eram in al noualea cer. Il vom boteza Cristian pentru ca a venit pe lume in ziua de Craciun. Desi se spune ca sint norocosi cei nascuti in zi sfinta, nu prea stiu ce sa cred. Sper sa nu se chinuiasca in viata la fel ca Mintuitorul“, a spus Valentina Traila.

Cel de-al doilea copil, nascut la doar o ora diferenta in noaptea de Craciun, este o fetita de trei kilograme, iar mama sa, Stela Bitculescu, nu isi mai incape in piele de fericire. Este primul ei copil, si in urma previziunilor medicilor, ar fi trebuit sa se nasca intre Craciun si Revelion, dar iata ca s-a grabit, cum spune mama sa.

„Este primul nostru copil si l-am dorit mai mult ca pe orice. Stiam ca o sa avem o fetita si voiam sa-i punem numele Alexia, dar acum cred ca o va chema Alexia Cristina. Medicii mi-au spus ca o sa nasc pe 27 sau pe 28 decembrie si iata ca s-a grabit. Sper sa aiba noroc in viata si sa fie cuminte“, a spus Stela Bitculescu.

Cadrele medicale care au asigurat serviciul de urgenta la Spitalul „Filantropia“ in noaptea de Craciun au mai avut parte de doua bucurii. Dimineata, a mai venit pe lume o fetita de 2,9 kilograme, iar la ora 10.30, in salvare pe drumul dinspre Celaru catre Craiova a venit pe lume un baietel de 3,2 kilograme, care va fi botezat Cristi.

Mosul a venit cu tolba plina la cele patru familii doljene, aducind bucurie in casele oamenilor. Cit pentru medicii si asistentele de la Spitalul „Filantropia“, astfel de nopti sint frecvente:

„In fiecare an avem cel putin doi copii care vin pe lume in ziua de Craciun. Se pare ca Mosul face bucurii in fiecare an atit copiilor, cit si parintilor. Copiii nascuti in aceasta zi sfinta sint cuminti, sanatosi, iar mamele se refac repede dupa nastere“, a declarat Cornita Popescu, asistent neonatologie.

Mosul va fi ocupat si in zilele urmatoare

Pe 25 decembrie, si la Maternitatea Spitalului Universitar nr. 1 Craiova au fost adusi pe lume cinci bebelusi frumosi, galagiosi si sanatosi. Bineinteles ca acesta nu a fost decit inceputul. Pe 27 decembrie, la prinz, 17 patuturi ale maternitatii erau deja „botezate“ de proaspetii chiriasi: sapte fetite si zece baietei, cintarind intre 2,100 si 4,000 kg fiecare.

„Sase dintre nasteri au fost prin cezariana, iar celelalte au decurs normal. Atit mamicile, cit si nou-nascutii sint in stare foarte buna“, a declarat medicul de garda Florin Cornitescu.

Se pare ca Mos Craciun va fi ocupat si in zilele urmatoare. Daca-l vor mai tine puterile, isi va aduce serviciile viitoarelor mamici, pina in ultima zi a anului, si prima noapte din 2004, cind, se zvoneste, intentioneaza sa doboare toate recordurile in materie de nou-nascuti.

Nasteri de Craciun si la Spitalul Judetean Slatina

De Craciun, s-au nascut 18 bebelusi la Spitalul Judetean Slatina, la cele doua sectii ale unitatii. Spre deosebire de anul trecut, de data aceasta s-au nascut mai multi baieti -zece decit fete – opt.

Potrivit cadrelor medicale, cele mai multe nasteri au avut loc pe 27 decembrie, cind au venit pe lume sapte bebelusi. Cei mai putini s-au nascut in ziua Nasterii Domnului – trei copii. „Am avut mai multe nasteri decit de obicei intr-un timp atit de scurt. Toti nou-nascutii sint sanatosi“, au spus medicii. Anul acesta, nu a fost abandonat nici un bebelus in spital, anul trecut fiind parasiti trei copii.

La Tirgu Jiu s-au nascut sapte copii

In maternitatea din Tirgu Jiu sint internati aproximativ 50 de bebelusi, care au petrecut Craciunul in spital, alaturi de mamele lor. Dintre acestia, sapte au venit pe lume in ziua Nasterii Domnului, cei mai multi fiind botezati Cristina sau Cristian.

„Toti copiii au avut greutatea normala la nastere. Un singur caz a fost mai dificil. Un copil s-a nascut la Motru cu o malformatie grava, buza de sus si maxilarul fiind despicate, si a fost adus la noi. Astfel de cazuri sint foarte rare. Cred ca anul acesta a mai fost un caz. Copilul va fi probabil operat la virsta de trei luni, la recomandarea medicului chirurg“, a spus medicul Angela Iliescu.

Si dupa Craciun, la Maternitatea din Tirgu Jiu s-au nascut in medie opt copii pe zi, sectia fiind ocupata aproape in totalitate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS