16.7 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPNA a inchis cazul Puwak

PNA a inchis cazul Puwak

Sotul si fiul lui Hildegard Puwak, fostul ministru al integrarii europene, au iesit curati ca lacrima din dosarul Parchetului National Anticoruptie

Procurorii Parchetului National Anticoruptie (PNA) au solutionat dosarul Puwak cu neinceperea urmaririi penale, considerind ca legea nu a fost eludata, iar fondurile europene de 160.000 de euro au fost cheltuite conform programului.

PNA spune ca s-a procedat legal…

Iosif Puwak, sotul lui Hildegard Puwak, fostul ministru al integrarii europene, si fiul acestora, Mihai, au fost cercetati de PNA sub aspectul infractiunii prevazute la articolul 181 din Legea nr.161/2003, care se refera la folosirea sau prezentarea de documente sau declaratii false, inexacte sau incomplete, avind ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatii Europene sau din bugetele administrate de acestia ori in numele lor. Cei doi, in calitate de administratori ai societatilor GEROCONSTRUCT, M&M, P&I INTERNATIONAL si MGH SUPER SRL, toate cu sediul in Bucuresti, au beneficiat de o finantare din fondurile Comunitatii Europene prin programul LEONARDO daVINCI, in valoare de 160.000 de euro, pentru derularea unor proiecte de specializare si de calificare profesionala, ce implicau stagii de pregatire si deplasari in Germania, pentru 60 de persoane.

In urma anchetei, procurorii PNA au concluzionat ca fondurile Comunitatii Europene de care au beneficiat societatile sus-mentionate, administrate de Iosif si Mihai Puwak, au fost cheltuite conform destinatiei pentru care au fost alocate, neconstatindu-se comiterea vreunei infractiuni impotriva intereselor financiare ale Comunitatii Europene.

…dupa ce mai-marii Comisiei Europene dadusera deja verdictul

Cazul a tinut prima pagina a ziarelor din luna august a acestui an. Vilva facuta in jurul acestei finantari cu multe semne de intrebare a facut ca o echipa de experti a Comisiei Europene sa vina in Romania pentru a verifica informatiile din presa privind modul in care a fost dobindite si folosite fondurile europene din Programul LEONARDO da VINCI de catre societatile comerciale ale sotului si fiului ministrului Hildegard Puwak. Urmarea: la sfirsitul lunii septembrie, presedintele Comisiei Europene, Romano Prodi, a declarat, la Bruxelles, ca verificarile efectuate in cazul Puwak nu au aratat existenta unui conflict de interese. La rindul sau, comisarul european pentru extinderea Uniunii Europene, Gunther Verheugen, a afirmat ca nu existau dovezi care sa demonstreze existenta unui conflict de interese in acest caz.

Programul LEONARDO da VINCI a fost initiat de Uniunea Europeana in anul 1994, ca program comunitar de cooperare transnationala in domeniul formarii profesionale a fortei de munca. Comisia Europeana coordoneaza si cofinanteaza acest program, care este operational incepind cu anul 1995. De la 1 septembrie 1997, Romania participa la acest program ca partener cu drepturi depline, responsabil de aplicarea sa fiind Ministerul Educatiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS