13.7 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMembrii unei fundatii umanitare franceze nu mai pot parasi Romania

Membrii unei fundatii umanitare franceze nu mai pot parasi Romania

• Asociatia „Intilnire si viata“ din orasul francez La Basuge sprijina de 13 ani comunitatile locale din comunele mehedintene Dirvari si Gemeni • Cifra 13 le-a purtat ghinion francezilor, deoarece ei sustin ca materialele sanitare si mobilierul adus Spitalului Judetean au fost sustrase • Pentru ca declaratia vamala data la intrarea in tara cuprindea si donatia pentru unitatea medicala, cetatenilor francezi nu le este permisa iesirea din tara

Membrii unei fundatii umanitare franceze care au dorit sa aduca ajutoare pentru elevii Scolii din comuna Dirvari – Mehedinti, dar si pentru Spitalul Judetean din Drobeta Turnu Severin nu mai pot parasi Romania, deoarece in actele lor nu mai figureaza bunurile cu care au intrat in tara. Francezii sustin ca, dupa ce au descarcat o parte din ajutoare, constind in manusi chirurgicale, mobilier, cearsafuri, la intrarea de urgenta a unitatii medicale, acestea au disparut fara urma.

Francezii, membri ai asociatiei umanitare „Intilnire si viata“, au venit in Mehedinti la inceputul acestei saptamini, ei sprijinind de 13 ani scoala si dispensarul din comunele mehedintene Dirvari si Gemeni. De aceasta data, ajutoarele cu care au intrat in Romania, prin Vama Nadlac, nu contineau numai imbracaminte si dulciuri pentru cei mici, ci si materiale sanitare si mobilier care urma sa fie donate Spitalului Judetean Mehedinti. Miercuri, inainte de a obtine acordul Biroului Vamal Craiova pentru descarcarea lor, o parte din bunuri au fost lasate la intrarea spre serviciul de Urgenta al unitatii medicale. Francezii nu au perfectat nici un fel de acte cu reprezentantii spitalului, asteptind acordul autoritatii vamale, dupa care urma sa se intoarca la unitatea spitaliceasca. „Au avut o problema la vama, pentru ca trebuia sa ia un accept de la Craiova. Camioanele au ramas in Severin si au mers cu ele la spital, unde au descarcat paturi, noptiere, scaune rulante. Le-au lasat in fata, urmind sa le preia cineva, dar nu s-au gindit sa faca pe loc un proces- verbal de predare-primire. A doua zi, li s-a spus ca nu s-a primit nimic la spital si nimeni n-a mai stiut de ajutoare. Cind au vazut asta, au zis ca ei nu mai vin in Romania si au incercat sa plece spre Franta. La Nadlac au fost insa opriti, pentru ca nu aveau documentele in regula“, a spus Ileana Novaceanu, prietena membrilor fundatiei umanitare din Franta.

„Nu-i mai intereseaza ce s-a intimplat cu bunurile, vor doar sa plece!“

Miercuri, spre marea lor surpriza, membrii asociatiei franceze au constatat ca materialele lasate in curtea Spitalului Judetean Mehedinti disparusera. In aceste conditii, francezii nu se mai pot intoarce in Franta, deoarece bunurile din declaratia vamala data la intrarea in tara nu se regasesc niciunde. Directorul adjunct al Spitalului Judetean, dr. Gheorghe Moraru, a declarat ca nu stie nimic de ajutoarele francezilor. Pentru gasirea unei solutii, reprezentantii asociatiei umanitare franceze au solicitat joi sprijinul politiei si al Directiei de Sanatate Publica Mehedinti. „Au spus ca se va face o ancheta, ca ajutoarele au fost lasate aici si ca ei trebuie sa poata pleca acasa. Acum sint in imposibilitatea de a pleca din tara. Au reusit sa duca dulciuri si imbracaminte la Dirvari, unde copiii de acolo ii asteapta de 13 ani, in preajma Craciunului. Pe ei nu-i mai intereseaza ce s-a intimplat cu bunurile, vor doar sa plece!“, a mai spus Ileana Novaceanu.

Francezii au spus ca este pentru ultima oara cind mai vin cu ajutoare in tara noastra

Potrivit purtatorului de cuvint al Directiei de Sanatate Publica Mehedinti, medic Bogdan Stolica, lipsa unor documente care sa certifice faptul ca bunurile aduse ca donatie pentru Spitalul Judetean s-au aflat in curtea unitatii medicale face ca situatia sa fie dificil de rezolvat. Aceasta, si in urma unui ordin din 5 decembrie al Ministerului Finantelor, care dispune ca donatiile din strainatate sa nu mai fie acceptate. Seful Biroului Vamal Drobeta Turnu Severin, Petre Viorel, a precizat ca, daca Directia Judeteana de Sanatate Publica va elibera un document din care sa reiasa ca donatia a ajuns la Spitalul Judetean Mehedinti, ar putea fi eliberata si autorizatia necesara pentru ca francezii sa paraseasca Romania in conditii legale. Membrii asociatiei umanitare din Franta au declarat joi ca este pentru ultima oara cind mai vin cu ajutoare in tara noastra.

Directia Regionala Vamala Craiova a dat acceptul de principiu

Directorul Directiei Regionale Vamale Craiova, Benoni Dimulescu, spune ca institutia pe care o reprezinta nu are nici o vina in aceasta incurcatura. El sustine ca Directia de Sanatate Publica Mehedinti a depus, pe 5 decembrie, o cerere de autorizare a regimului vamal favorabil, cerere la care s-a si raspuns cu promptitudine in aceeasi zi. Directia Regionala Vamala Craiova a eliberat astfel autorizatia privind acordarea regimului vamal favorabil (26757/05.012.2003-n.r) pentru societatea importatoare, care, in acest caz, este DSP Drobeta Turnu Severin. Aceasta autorizatie nu le dadea insa dreptul francezilor de a descarca produsele pe care doreau sa le doneze fara a merge in prealabil la Biroul Vamal de Control Drobeta Turnu Severin, lucru care nu s-a intimplat. Ce s-a intimplat cu adevarat si cum s-a ajuns la aceasta situatie nu se stie inca, DSP Drobeta Turnu Severin sustinind ca, daca nu erau intorsi de la Vama Nadlac, francezii erau ca buni plecati pentru ca pe ei nu i-au anuntat ce au de gind sa faca. DSP va ridica din depozitul Biroului Vamal Severin restul ajutoarelor care au ramas in microbuzul francezilor dupa „descarcarea“ de la Spitalul Judetean Mehedinti. Acest lucru nu lamureste insa situatia in care se afla reprezentantii asociatiei din Franta, care nu pot parasi Romania deoarece „marfa“ predata autoritatilor romane nu corespunde cu cea inregistrata la intrarea in tara.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS