22.3 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjAngajatii din sistemul sanitar primesc bani pentru al 13-lea salariu

Angajatii din sistemul sanitar primesc bani pentru al 13-lea salariu

• Spitalele nu primesc, in schimb, cea de-a treia transa a datoriilor din 2002 • Pentru ca furnizorii de medicamente refuza sa mai onoreze comenzile, spitalele din Gorj au intrat in criza de ser fiziologic

Angajatii unitatilor sanitare gorjene care nu au primit cel de-al 13-lea salariu pe anul 2002 vor intra in posesia banilor la inceputul saptaminii viitoare. Pina in prezent, doar Spitalul Tirgu Jiu primise acest bonus, alti 550 de salariati din sistemul sanitar gorjean urmind sa-si primeasca banii. Numai la Spitalul din Tirgu Carbunesti sint necesare 1,2 miliarde de lei pentru acordarea acestor prime. Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Gorj a trimis banii pentru plata celui de-al 13-lea salariu si pentru salariile lunii decembrie din rectificarea de buget la care a primit 22 de miliarde de lei pentru cheltuielile de personal, dintr-un total de 30. Pentru 2003, cel de-al 13-lea salariu va fi acordat abia anul viitor, cind sindicalistii vor incepe iar negocierile cu conducerile spitalelor.

De doua luni, furnizorii nu mai onoreaza comenzile

Chiar daca problema salariilor a fost rezolvata pe moment, nu acelasi lucru s-a intimplat si cu datoriile catre spitale pentru anul precedent. „Cea de-a treia transa a arieratelor pe anul trecut, care se ridica la 58 de miliarde de lei, nu a fost aprobata. Acest lucru creeaza mari probleme spitalelor pentru ca au datorii la furnizorii de medicamente. Speram ca discutiile cu institutiile competente vor fi reluate la inceputul anului viitor“, a spus presedinta CAS Gorj, Speranta Vina. CAS Gorj a primit la rectificarea bugetara doar sase miliarde de lei pentru medicamente, desi ar fi fost nevoie de 30 de miliarde. In aceste conditii, spitalele sint in imposibilitatea de a-si procura medicamente. SICOMED, furnizorul de medicamente romanesti, refuza de doua luni sa mai onoreze comenzile spitalelor din Gorj. „Cu acest furnizor e o mare problema pentru ca face ce doreste, iar alternative nu prea sint intrucit la licitatiile electronice nu se mai inscriu si alte firme de la care sa putem lua produse similare“, a mai spus presedinta CAS Gorj. In aceste conditii, spitalele din Gorj intra periodic in criza de medicamente sau de produse sanitare de stricta necesitate, ultima de acest fel fiind cea de ser fiziologic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS