16.6 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPrimarul condamnat pentru luare de mită predă elevilor economie

Primarul condamnat pentru luare de mită predă elevilor economie

Ilie Daniel, primarul condamnat pentru luare de mită şi care a primit doi ani de inchisoare cu executare la locul de muncă, este de aproximativ o jumătate de an profesor suplinitor. După ce işi ispăşeşte pedeapsa la o societate comercială, prin muncă in folosul comunităţii, pentru condamnarea primită pentru acte de corupţie, Ilie Daniel se prezintă in faţa elevilor Liceului din Roşia – Jiu şi le predă acestora economia. Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj a incheiat contract de colaborare cu primarul-infractor, profitind de un vid legislativ. In metodologia Legii privind activitatea cadrelor didactice nu se prevede interzicerea ocupării unui post de profesor pe motiv de condamnare penală.

Presa a aflat in urmă cu şase luni despre intenţia fostului primar din comuna Bilteni, Ilie Daniel, condamnat pentru luare de mită, de participare la examenul de titularizare in invăţămint. La vremea respectivă, inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj, Nicolae Mergea, dădea asigurări că primarul-infractor nu va preda niciodată la catedră:

„Nu pot să-i interzic participarea la examen, insă niciodată nu va putea fi angajat in invăţămint, avind in vedere condamnarea primită de acesta, deşi metodologia Legii invăţămintului nu prevede interdicţii de acest fel“.

Pe parcurs, lucrurile s-au schimbat. Ilie Daniel a obţinut o notă mică la titularizare, sub şapte, şi a putut fi angajat ca profesor suplinitor la Roşia – Jiu, imediat după concurs. După ce executa pedeapsa pentru care a fost condamnat, primarul-mită se prezenta in faţa elevilor şi le preda acestora economia.

Primarul a incercat de fiecare dată să iasă basma curată

Ilie Daniel a fost condamnat prin hotărire definitivă la doi ani inchisoare pentru luare de mită. Forma de executare a pedepsei a fost aleasă de magistraţi ca muncă in folosul comunităţii.

In urmă cu aproximativ un an şi jumătate, procurorii ParchetuluiTribunalului Gorj au organizat flagrantul la Primăria Bilteni, avind informaţii că primarul a cerut bani pentru a emite o autorizaţie. Zvonurile au fost confirmate in momentul in care Ilie Daniel a fost inregistrat şi asupra sa au fost găsiţi banii pe care era inscripţionat cuvintul „mită“. Substanţa fluorescentă a fost descoperită şi pe miinile şi hainele primarului.

Procurorii l-au arestat imediat pe Ilie Daniel şi, după citeva luni, a şi primit pedeapsa definitivă de condamnare. Intre timp, procurorii au primit o altă sesizare de luare de mită in care era reclamat acelaşi primar. Această cauză insă nu a rămas definitivă şi a reprezentat un atu pentru Ilie Daniel. De fiecare dată cind se punea problema judecării procesului de luare de mită, primarul uita de fosta condamnare şi se folosea de ultima acuzaţie. Acelaşi tertip l-a folosit şi pentru atacarea ordinului prefectului de incetare a mandatului de primar, arătind o sentinţă nedefinitivă. In faţa judecătorilor de la Tribunalul Gorj nu a ţinut această incercare şi Daniel a pierdut procesul.

„De miine nu va mai fi profesor“

Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj cunoştea sentinţa de condamnare definitivă a primarului, insă a invocat faptul că legea nu pune nici o restricţie pentru ocuparea postului de cadru didactic a lui Daniel Ilie. Şeful serviciului personal din cadrul ISJ Gorj, Mircea Dănescu, a declarat: „Ilie Daniel nu mai avea voie să fie primar, nu profesor. Nu cunoaşteţi legea noastră. Ce importanţă are că a fost condamnat pentru luare de mită?“.

Inspectorul general adjunct şcolar, Gheorghe Gămăneci, spune că a aflat de această situaţie de la prefectul judeţului, Toni Greblă, care şi acesta aflase de la ziarişti.

„Am verificat şi intr-adevăr Ilie Daniel are contract de colaborare cu Liceul din Roşia – Jiu. Este profesor suplinitor şi are citeva ore după-amiază la catedra de economie. De miine nu mai este profesor. Legea nu prevede interzicerea. Este o scăpare, insă nu putem lăsa in faţa elevilor un infractor care să le predea“, a dat asigurări Gămăneci.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS