10.3 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalConsilierul Petre Ciobotea a fost arestat pentru trafic de influenta si luare de mita

Consilierul Petre Ciobotea a fost arestat pentru trafic de influenta si luare de mita

• Petre Ciobotea era directorul general al Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Craiova, calitate in care a pretins si primit 460
de milioane de lei de la patronul unei firme din Olt • La flagrantul organizat de procurorii PNA, Petre Ciobotea a fost prins luind mita 10.000 de euro de la aceeasi persoana • In autoturismul de serviciu au mai fost gasiti 20.000 de euro si 140 de milioane de lei, bani pe care Ciobotea nu i-a putut justifica • Sotia sa, Stelica Ciobotea, este presedinta executiva a PSD Mehedinti si directoarea Directiei Judetene de Sanatate Publica

Directorul general al Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Craiova, Petre Ciobotea, a fost retinut vineri seara, pentru 24 de ore, de procurorii Parchetului National Anticoruptie (PNA), pentru savirsirea infractiunilor de trafic de influenta si luare de mita. Petre Ciobotea era membru al Consiliului Local Drobeta Turnu Severin, din partea PSD, sotia sa fiind presedinta executiva a filialei judetene a partidului. Reunit de urgenta, Biroul Executiv Municipal a decis suspendarea din partid a lui Petre Ciobotea. Simbata seara, magistratii bucuresteni au emis pe numele sau un mandat de arestare preventiva pentru 29 de zile si l-au trimis in arestul Politiei Capitalei.

Petre Ciobotea a fost prins de procurorii PNA in timp ce lua mita 10.000 de euro de la reprezentatul unei firme de transport de mare tonaj din Slatina, bani in schimbul carora a promis ca poate influenta reprezentantii unei societati comerciale, in vederea incheierii, derularii si efectuarii la timp a obligatiilor contractuale asumate fata de societatea denuntatorului.

Reprezentantii Sectiei de Drumuri Nationale Craiova au sanctionat in mai multe rinduri societatea de transport din judetul Olt, valoarea amenzilor aplicate ridicindu-se la 450 de milioane de lei. Petre Ciobotea i-a propus proprietarului masinilor de mare tonaj sa-i dea lui banii, in mai multe transe, cu promisiunea ca toate amenzile vor fi anulate.

Potrivit procurorului-sef Alexandru Chiciu, seful Sectiei Anticoruptie din PNA, „in calitatea sa, inculpatul a promis ca poate dispune sa nu fie inaintate instantei de judecata mai multe contestatii formulate impotriva unor procese-verbale de constatare a contraventiilor incheiate de o firma a denuntatorului“.

Un miliard de lei in masina de serviciu

In perioada martie-decembrie 2003, Petre Ciobotea a mai pretins si primit de la aceeasi persoana, in mai multe transe, suma de 460 de milioane de lei, in aceleasi scopuri. Pentru ca nu si-a respectat promisiunea, directorul Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Craiova a fost denuntat. In urma sesizarii, o echipa formata din procurori PNA si ofiteri ai Politiei Judiciare a pus la punct flagrantul. Actiunea s-a derulat la subunitatea din Circea a Directiei, unde Ciobotea s-a intilnit cu administratorul firmei din Slatina, acesta din urma dindu-i 10.000 de euro marcati cu cerneala fluorescenta.

La fata locului, dupa realizarea flagrantului, ofiterii de politie si procurorii au avut o surpriza. In masina de serviciu a directorului ge-

neral au gasit suma de 20.000 de euro si 140 de milioane de lei, bani pe care acesta nu i-a putut justifica. Mai mult, exista date ca Ciobotea detine multe alte bunuri si valori importante, pentru care trebuie sa dea socoteala despre modalitatea in care le-a procurat.

Simbata dimineata, in jurul orei 5.00, Petre Ciobotea a fost dus de la Craiova la PNA Bucuresti, pentru audieri. Anchetatorii au audiat si alte doua angajate ale Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Craiova.

„Ziceam ca la PSD Mehedinti nu exista corupti…“

Ciobotea a fost prezentat judecatorilor Tribunalului Bucuresti, care au emis pe numele sau un mandat de arestare preventiva pentru 29 de zile si a fost apoi introdus in arestul Politiei Capitalei.

Procurorii PNA nu exclud posibilitatea ca in zilele urmatoare sa apara si numele altor persoane implicate in aceasta afacere. Petre Ciobotea, care ocupa din 2001 functia de director general al Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Craiova, din cadrul Administratiei Nationale a Drumurilor (AND), este sotul medicului Stelica Ciobotea, actuala directoare a Directiei de Sanatate Publica Mehedinti. Stelica Ciobotea ocupa aceasta functie din 2001, iar din septembrie 2003 a devenit si presedinta executiva a PSD Mehedinti.

Retinerea lui Petre Ciobotea a provocat un adevarat cutremur in PSD Mehedinti. Presedintele filialei, Eugen Nicolicea, a spus: „Una din mindriile Consiliului Judetean Mehedinti era ca nu avem oameni corupti. Pe 18 iulie 2002 am adoptat o hotarire prin care am precizat ca, in cazul in care unui membru PSD i se aduc in presa acuzatii de coruptie si nu-si poate dovedi nevinovatia, acesta isi pierde calitatea de membru. Avind in vedere aceasta hotarire, Biroul Executiv Municipal a luat act de ceea ce s-a intimplat si, incepind cu 6 decembrie, Petre Ciobotea nu mai este membru PSD. Asteptam ca organele abilitate sa-si faca datoria. Ziceam ca la PSD Mehedinti nu exista corupti. Iata ca s-a intimplat sa avem“.

Demisia din functia de consilier, inregistrata in ziua flagrantului

Chiar in ziua in care procurorii PNA ii pregateau flagrantul, la Primaria Drobeta Turnu Severin a fost inregistrata demisia lui Petre Ciobotea din functia de consilier local. Conducerea Administratiei Nationale de Drumuri din Romania a decis simbata suspendarea din functia de director al Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Craiova a lui Ciobotea si inlocuirea sa cu Adrian Lumezeanu. „E regretabil ce s-a intimplat, nu ma asteptam la asa ceva din partea directorului Ciobotea. Asteptam ca organele in drept sa-si faca datoria“, a declarat directorul general al AND, ing. Mihai Basulescu Petea.

In calitate de director general al Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Craiova, Petre Ciobotea avea in mina o adevarata mina de aur. Directia Regionala are in derulare contracte de sute de milioane de dolari, pentru repararea si intretinerea cailor rutiere din judetele Dolj, Mehedinti, Gorj, Vilcea si Olt, administrind o retea de drumuri nationale in lungime de 1.840 de kilometri. Doar costurile pentru reabilitarea Drumului National 6, intre Craiova si Drobeta Turnu Severin, pe o lungime de 102 kilometri, se ridica la 133,60 milioane de dolari. Surse din PSD Mehedinti dau ca sigura inlocuirea din functia de presedinte executiv al filialei a Stelicai Ciobotea. Aceasta ar putea fi schimbata si de la conducerea DSP Mehedinti, avind in vedere ca imaginea sa este grav afectata.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS