17.9 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalSecretara si juristul Facultatii de Drept „Dacia“ Baile Herculane au fost arestati

Secretara si juristul Facultatii de Drept „Dacia“ Baile Herculane au fost arestati

• Pentru 7.000 de dolari, cei doi au eliberat documente false cu care solistii s-au prezentat la examenul de licenta al Facultatii de Drept „Nicolae Titulescu“ din Craiova • O scrisoare anonima i-a informat pe examinatori ca pretendentii la titlul de licentiat nu au dreptul sa sustina examenul

Arestarile in afacerea Fundatia „Dacia“ Baile Herculane continua. Dupa ce presedintele institutiei, Ilie Iocsa, a fost arestat la inceputul anului, pentru luare de mita, de Parchetul National Anticoruptie (PNA) Mehedinti, alte doua persoane au fost retinute in aceste zile, in acelasi dosar. Maria Jurchescu, secretara, si Florin Ghinea, jurist, angajati ai Facultatii de Drept din cadrul fundatiei amintite, au fost retinuti si prezentati ieri judecatorilor, pentru arestare preventiva. Cei doi sint cercetati penal pentru luare de mita, fals intelectual si fals material.

In dosarul Fundatiei „Dacia“ Baile Herculane pe care procurorii PNA incearca sa-l solutioneze este implicata si cintareata Stana Izbasa. Cercetarile anchetatorilor arata ca aceasta a platit, impreuna cu o alta persoana, 7.000 de dolari pentru a primi documente false, din care rezulta ca ar fi absolvit Facultatea de Drept.

Secretara facultatii si juristul au fost retinuti pentru ca au ajutat-o sa obtina diploma, iar cintareata va fi si ea cercetata penal pentru uz de fals si instigare la fals. Maria Jurchescu, de 49 de ani, secretara, si Florin Ghinea, de 49 de ani, jurist, angajati ai Facultatii de Drept din cadrul Universitatii „Dacia“ Baile Herculane, au fost retinuti si prezentati ieri judecatorilor.

Cercetarile in cazul celor doi au inceput in noiembrie 2002, dupa ce la Facultatea de Drept „Nicolae Titulescu“ din Craiova a izbucnit un scandal, in care au fost implicati solistii de muzica populara Stana Izbasa si Florin Maran. Acestia s-au prezentat la Craiova, pentru a sustine examenul de licenta in drept. Cei doi au sustinut proba scrisa, dar au renuntat la cea orala, dupa ce o scrisoare anonima i-a informat pe examinatori ca pretendentii la titlul de licentiat in Drept nu au dreptul sa sustina un astfel de examen.

Muzica de petrecere nu s-a impacat cu Facultatea de Drept

Cercetarile ulterioare, realizate la sesizarea facultatii craiovene, au demonstrat ca Stana Izbasa si Florin Maran au prezentat acte de scolarizare false. Potrivit PNA, cei doi au platit 7.000 de dolari pentru a li se elibera aceste documente.

In februarie 2002, secretara Maria Jurchescu s-a inteles cu juristul Florin Ghinea sa realizeze falsurile, in schimbul banilor. Juristul a discutat cu cei doi si le-a luat banii, dindu-le in schimb actele false, pe care, in aceeasi luna, cei doi au incercat sa le foloseasca la examenul de licenta.

Procurorii Parchetului National Anticoruptie au precizat ca Stana Izbasa va fi cercetata penal pentru uz de fals si instigare la fals, deoarece in privinta infractiunii de dare de mita, ea si Florin Maran au scapat de acuzatii, dupa ce s-au autodenuntat la politie.

Stana Izbasa, de 32 de ani, a devenit una dintre cele mai cunoscute cintarete de muzica de petrecere, mai ales in Mehedinti, Caras-Severin si Timis. A debutat la 16 ani, iar dupa 1990 a renuntat treptat la folclor, incercind s-o imite pe cunoscuta cintareata din Serbia, Lepa Brena. Stana Izbasa a cistigat sume importante mai ales in perioada in care pe Clisura Dunarii s-a desfasurat contrabanda cu benzina, din cauza embargoului impus fostei Iugoslavii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS