14.5 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPrimaria Craiova, invadata de „broaste si sobolani“

Primaria Craiova, invadata de „broaste si sobolani“

Fostul sef de la „Imagine“ a publicat o carte in care isi ironizeaza sefii

Florea Miu, fostul sef al biroului de imagine din Primaria Craiova, a publicat recent o carte de poezii. Volumul se intituleaza „Negru de fum“ si a aparut la Editura „Scrisul Romanesc“. Printre cele 54 de poeme sint si citeva inspirate, dupa cum marturiseste autorul, din viata petrecuta la primarie, intre 1996 si 2001. In urma cu un an si jumatate, Miu si-a cerut transferul la redactia revistei Ramuri, zicind, dupa plecare, ca activitatea din cadrul municipalitatii i-a lasat „un gust amar“. Asa ca „s-a razbunat“ simbolic pe citiva dintre sefi in poeziile publicate. Iata numai citeva dintre versurile poeziei „Lamentatia unui ideograf“, in care Miu ii trateaza mai mult decit ironic pe edilii locali, transformati in animale: „Vine mustaciosul, sobolanul cu ochii sticlosi/din tenebre,/liliacul din preistorice hrube,/soarecele puhav – / vine crocodilul hamesit, / mortaciunea leproasa, / vine pachidermul din stinca/ la intilnire cu lebada. / Vine dromaderul sa pasca lumina, / Doamne, vine si scorbura / sa inghita copacul…/ Prindeti ingerul betivan, striga ciinele Dingo, / striga Intunecatul din inima haitei“.

Si autorul o tine tot asa, pret de alte citeva strofe. Legatura cu primaria reiese din versurile „Bate Crivatul dinspre Codrii Vlasiei/ peste primaria din C.“. Intr-o alta poezie, intitulata „Cale-ntoarsa“, il caracterizeaza pe primar drept „taximetrist intre doua sedinte“ intr-un oras murdar si plin de gropi in asfalt.

Fericit sau nu, Miu si-a comparat versurile cu celebra „Istorie Ieroglifica“ a lui Dimitrie Cantemir, cu precizarea ca lui ii este frica sa dea „cheia“ metaforelor din text. „Se recunosc ei, cei din primarie“, in „mustaciosul“, „soarecele puhav“, „dromaderul“, „ciinele Dingo“, „pachidermul din stinca“, spune Miu, convins ca „le-a platit-o“ sefilor.

Asa ca neavizatilor nu le ramine decit sa-si bata capul cu „lamentatiile“ autorului si sa incerce sa-si dea seama ce personaje reprezinta. Dupa toate probabilitatile, primarul Vasile Bulucea ar fi „pachidermul din stinca“, pentru ceilalti insa, desi am identificat citeva trasaturi, nu bagam mina in foc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS