14.5 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024

Scurte stiri

Pensionarii mehedinteni prefera pentru tratament statiunile montane

Casa Judeteana de Pensii Mehedinti a inceput, la sfirsitul saptaminii, distribuirea biletelor de tratament pentru persoanele de virsta a treia. Cele mai solicitate destinatii sint Baile Herculane, unde s-au inregistrat 150 de cereri, Bala – 115 cereri, si Baile Olanesti, statiune care a fost solicitata de 46 de pensionari. In aceste statiuni insa, numarul solicitarilor il depaseste cu mult pe cel al biletelor pe care le poate repartiza Casa Judeteana de Pensii. Pentru seria din aceasta luna, nu au mai existat bilete de tratament gratuite pentru veteranii de razboi si beneficiarii Legii 118, care vizeaza persoanele ce au facut armata in detasamentele de munca. Potrivit directorului CJP Mehedinti, Gabriel Preda, pensionarii care doresc bilete de tratament pentru prima parte a anului viitor va trebui sa isi depuna cererile pina la jumatatea lunii decembrie.

Deficit de 27 de miliarde de lei pentru plata profesorilor

Primaria Drobeta Turnu Severin are un deficit de aproximativ 27 de miliarde de lei pentru plata avansului cadrelor didactice pe luna decembrie, pe care va incerca sa-l acopere printr-o rectificare bugetara in sedinta consiliului local din 27 noiembrie. Presedintele Consiliului Judetean Mehedinti, Constantin Sirbulescu, a precizat ca guvernul a alocat recent 20 de miliarde de lei pentru „acoperirea nevoilor din invatamintul mehedintean“, suma care va fi utilizata pentru plata salariilor profesorilor. Constantin Sirbulescu le-a solicitat primarilor din judet sa aloce banii primiti de la guvern pentru subventia la caldura din aceasta iarna. Municipiul Drobeta Turnu Severin a primit in acest sens 37 de miliarde de lei, dintr-un total de aproximativ 70 de miliarde de lei, repartizat pentru intreg judetul.

Firmele, obligate sa arboreze drapelul

Agentii economici din municipiul Tirgu Jiu vor fi obligati sa arboreze, de 1 Decembrie, la sediu firmei drapelul national. Reprezentantii municipalitatii au anuntat ca exista o lege care impune acesta masura. In situatia in care agentii economici nu se conformeaza, pot primi amenzi.

Pagubitul a prins hotul

Catalin Lungu, din comuna Silistea Crucii – Dolj, a vrut sa testeze vigilenta consateanului Costica Iovanel, fapt pentru care a ajuns in arestul politiei. In noaptea de vineri spre simbata, patronul morii din Silistea Crucii, Costica Iovanel, si-a lasat pentru citeva momente geanta in masina, in care avea 48 de milioane de lei si un telefon mobil. Consateanul Catalin Lungu a profitat de ocazie, furind banii si mobilul. Cind a vrut sa inchida usa masinii, a simtit in ceafa respiratia patronului care impreuna cu alti cetateni aflati pe ulita l-au imobilizat si l-au prezentat postului de politie din comuna. Chiar daca prejudiciul a fost recuperat pe loc, Catalin Lungu a fost arestat sub acuzatia de furt calificat.

Bacanu l-a „speriat“ pe Mitran taindu-i gitul

Victor Bacanu, de 49 de ani, din comuna doljeana Amarastii de Jos, i-a taiat gitul consateanului sau, Nicolae Mitran, de 26 de ani. Simbata seara, Nicolae Mitran a inceput sa fluiere intr-un anumit fel pe la poarta lui Victor Bacanu. Pentru ca bause citeva pahare in plus, lui Bacanu i s-a parut ca fluieratul ar fi un semn pentru fiica sa, de curind despartita de barbat, motiv pentru care a luat cutitul si s-a dus la poarta, cu gindul sa-l sperie pe baiat. L-a „speriat“ atit de tare, incit Nicolae a murit.

Au crescut preturile terenurilor din Gorj

Dupa modificarea Constitutiei, in care este prevazuta si posibilitatea cetatenilor straini de a cumpara teren in Romania, preturile suprafetelor de teren au crescut foarte mult. In Gorj, la agentiile imobiliare, valoarea de cumparare a terenurilor este cu zece la suta mai mare. Majoritatea solicitarilor de achizitionare sint pentru suprafetele intravilane, in vederea construirii de locuinte. In centrul municipiului Tirgu Jiu, un metru patrat de teren costa 100 de euro, in timp ce la periferie se vinde si cu cinci euro. Reprezentantii agentiilor imobiliare din Gorj spun ca in extravilan exista putine solicitari, asta si din cauza ca in aceste zone nu exista surse de energie electrica, gaze si canalizare.

Masuri de securitate la ROMAG Turnu Severin

La Combinatul pentru producerea apei grele ROMAG Prod Drobeta Turnu Severin au fost dispuse masuri speciale, in vederea cresterii sigurantei, in contextul international actual si in special in urma atentatelor din Turcia. Masuri similare au fost dispuse de Ministerul Economiei si Comertului si la Unitatile 1 si 2 de la Centrala Nuclearoelectrica Cernavoda, precum si la Fabrica de Combustibil Nuclear din Pitesti. Reprezentantii ministerului au dat asigurari asupra eficientei masurilor luate in cooperare cu organismele abilitate, in vederea evitarii oricarei tentative care ar putea afecta siguranta si buna functionare a instalatiilor nucleare aflate in coordonarea Societatii Nationale NUCLEARELECTRICA. ROMAG Prod Drobeta Turnu Severin are o productie de 360 de tone pe an si asigura apa grea necesara centralei nuclearoelectrice de la Cernavoda, fiind considerat un obiectiv national strategic.

Casele de marcat-o problema pentru agentii economici doljeni

Obligativitatea utilizarii de catre agentii economici a caselor de marcat fiscale, prevazuta de OUG nr. 28/1999 si HG nr. 479/2003, este inca ignorata de acestia, fapt evidentiat de verificarile efectuate in luna octombrie de inspectorii Directiei Controlului Fiscal (DCF) din cadrul DGFP Dolj. Inspectorii fiscali au organizat verificari inopinate in centrele comerciale angro, piete, tirguri si magazine, care au avut ca scop prevenirea faptelor de evaziune fiscala. S-a constatat ca foarte multi agenti economici doljeni nu aveau aparate electronice fiscale, iar cei care le aveau nu le utilizau in mod corespunzator. Au fost constatate cazuri in care agentii economici care isi desfasurau activitatea in aceste centre comerciale s-au sustras verificarilor, ceea ce constituie infractiune, conform Legii nr.87/1994. Pentru deficientele constatate, inspectorii DCF au aplicat 135 de amenzi contraventionale in valoare de 890 de milioane de lei. Ulterior acestor controale, 192 de agenti economici si-au achizitionat aparate de marcat, intrind astfel in legalitate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS