22.9 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrimar antiproprietate si prefect nestiutor

Primar antiproprietate si prefect nestiutor

Dupa dezvaluirile din numarul de ieri al Gazetei de Sud, in care am aratat cum incalca primaria proprietatea craiovenilor, intrind in afacerea fotbalistica a lui Dinel Staicu cu terenuri revendicate, au inceput sa iasa la iveala noi dosare aflate pe rolul instantelor de judecata.

Un alt caz este cel al lui Alexandru Ionescu, si el mostenitor al unui teren expropriat de Ceausescu prin decretul din1969. „Vrem pamintul pe care il mostenim de 150 de ani incoace si nu despagubiri cu actiuni la societati falimentare!“, acuza pagubitii din zona Salii Polivalente. Oamenii asteapta o reactie hotarita din partea prefectului Ion Calin, care are in virful penitei destinatia unei averi private de peste un milion de dolari, cit valoreaza pe piata terenurile insfacate de Dinel Staicu.

Dinel pe patinoar

Dupa 1990, omul a inceput demersurile pentru a reintra in posesia pamintului din spatele casei. Suprafata revendicata totaliza 3.985 de metri patrati, insa numai pe o parte din teren a fost pus in posesie.

In 2001, o data cu aparitia Legii nr. 10, privind retrocedarea proprietatilor confiscate abuziv de comunisti, Alexandru Ionescu si-a reluat demersurile, depunind la Primaria Craiova o notificare (802/N/2001), prin care solicita retrocedarea unei suprafete de 2.403 metri patrati, la adresa strada Ecaterina Teodoroiu nr. 19 (actual 23, dupa noua numerotare). Terenul vine exact in spatele casei sale si faptul ca nu s-a mai realizat construirea in zona a unei piscine si a unui patinoar, desi s-a intentionat acest lucru, l-a determinat sa ceara restituirea lui in natura. Pentru ca nu exista nici un motiv sa nu-si primeasca inapoi paminturile mostenite, Alexandru Ionescu a asteptat ca primaria craioveana sa-si faca datoria. Numai ca atit pamintul familiei Ionescu, cit si al altor locatari din zona fusese deja luat la ochi de Dinel Staicu, patronul echipei Universitatea Craiova, care facea deja de ceva timp demersuri pe la primarie ca sa-l obtina.

Nea Vasile are vedenii

Prin urmare, pe 29 octombrie 2003, Vasile Bulucea a dat dispozitia nr. 8.155, prin care respingea cererea lui Alexandru Ionescu, privind restituirea in natura a terenului in suprafata de 2.403 metri patrati.

Primaria isi motiva actiunea prin faptul ca „terenul solicitat este ocupat in totalitate de utilitati publice realizate: complexul sportiv Craiova, stadionul «Ion Oblemenco», domeniu public, asa cum reiese din procesul- verbal privind starea de fapt a terenului, incheiat pe 16 decembrie 2002“. Asta, desi pe tarlaua revendicata de familia Ionescu nu exista nici un fel de constructie, dupa cum se poate verifica la fata locului.

In consecinta, si acest dosar este expediat Prefecturii Dolj, cu precizarea ca acei 2.403 metri patrati nu se restituie in natura, ci se propun despagubiri.

Abuz cu proprietatea privata

Conform procedurilor legale, Vasile Bulucea trebuia sa astepte 30 de zile, de la data emiterii actului, timp in care, daca revendicatorul ar fi fost nemultumit, putea sa atace decizia la sectia civila a Tribunalului Dolj.

Primarul nu a mai avut insa rabdare si, la mai putin de trei saptamini, ii facea cadou lui Dinel Staicu terenul familiei Ionescu. Nemultumit, craioveanul a chemat primaria in judecata. Pe 18 noiembrie 2003, decizia lui Vasile Bulucea, de respingere a retrocedarii in natura a terenului, a fost atacata in instanta, dosarul aflindu-se pe rol la Tribunalul Dolj.

„Noua ni s-a motivat ca pe terenul revendicat se afla complexul sportiv, deci constructii, si de aceea nu ni se poate retroceda in natura. Este aberant! Maidanul din spatele gradinii este liber de orice fel de constructie, nu a fost niciodata ocupat. Noi vrem pamintul pe care l-am mostenit in familie de 150 de ani, si nu despagubiri in titluri de valoare la intreprinderi falimentare“, a spus Alexandru Ionescu, un om care a ramas stupefiat cind a aflat din presa ca primaria abuzeaza de proprietatea sa, cu toate ca noua Constitutie o garanteaza.

Prefectul nu-si mai da cu parerea

Afacerea Primarie-Dinel Staicu mai atirna doar de semnatura prefectului Ion Calin, care urmeaza s-o avizeze sau, dupa lege, s-o desfiinteze. Ieri, Calin s-a abtinut sa comenteze, preferind sa lase impresia ca nu este inca suficient de documentat: „Nu cunosc atit de bine ca dumneavoastra situatia terenurilor si nici nu vreau sa mai emit pareri personale, pentru ca am mai facut-o si n-a iesit bine. Oricum, este o eroare din partea primariei daca in cazul acestor terenuri exista o suprapunere de interese“, a declarat Calin.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS