16.7 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSaracia consiliilor locale duce la degradarea scolilor doljene

Saracia consiliilor locale duce la degradarea scolilor doljene

Contabilul-sef al ISJ Dolj, Eugen Radut, apreciaza ca este vitala – pentru unitatile de invatamint – stabilirea, prin Legea bugetului de stat pe anul 2004, a sumelor, in procente, alocate finantarii complementare de catre consiliile locale, in valoare minima de 30% din bugetul local, deoarece vizeaza obtinerea de fonduri pentru dezvoltarea si modernizarea bazei didactico-materiale.

Acesta considera ca este necesara interventia financiara a statului pina in momentul in care dezvoltarea economica a localitatilor va permite independenta financiara a acestora, intrucit posibilitatile majoritatii consiliilor locale de a aloca sume importante de bani pentru intretinerea, dezvoltarea si modernizarea unitatilor scolare de pe raza lor teritoriala sint reduse. Saracia consiliilor locale duce la degradarea localurilor de invatamint, in special, a celor arondate la scoala de centru. Desi in prezent se deruleaza programe de reabilitare a scolilor din mediul rural, cu finantare externa, acest lucru nu se poate extinde pentru toate scolile, mai spune contabilul-sef: „Opinam pentru alocarea de sume defalcate, din anumite venituri ale statului, intr-o proportie care sa asigure, pe linga veniturile proprii ale consiliilor locale, un volum suficient de fonduri pentru mentinerea scolilor la standarde normale de functionare“.

De regula, in mediul rural, consiliile locale aloca putinul care-l au numai scolilor de centru, deoarece acestea sint vizitate cel mai des de oficialitati.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS