15.1 C
Craiova
duminică, 5 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalBenzinaria de pe strada Sincai trebuie sa inceteze activitatea

Benzinaria de pe strada Sincai trebuie sa inceteze activitatea


Statia de distributie a carburantilor auto apartinind SC ALFA MAG SRL Drobeta Turnu Severin, situata pe strada Sincai, trebuie sa inceteze activitatea, fara somatie si fara trecerea vreunui termen. Asa au decis magistratii care au judecat procesul intentat societatii comerciale, de reprezentantii Asociatiei de proprietari A 4 Crihala din Severin. Printr-o ordonanta prezidentiala s-a decis punerea in executare a hotaririi, pina la obtinerea autorizatiei de mediu, de catre administratorul benzinariei.

Locatarii blocului A 4 de pe strada Sincai au sesizat, in seara zilei de 4 noiembrie, Inspectoratul Judetean de Protectie Civila Mehedinti, Agentia de Protectie a Mediului si Grupul de pompieri „Drobeta“, ca pe casa scarii si in jurul imobilului in care locuiesc sint emisii de hidrocarburi, care pot proveni de la statia de alimentare cu carburanti situata la mica distanta. La fata locului s-au deplasat, dupa aproape doua ore de la solicitare, reprezentantii institutiilor mentionate, care s-au retras in jurul orei 23.00, fara sa ia vreo masura. Specialistii Agentiei de Protectie a Mediului Mehedinti au luat abia a doua zi probe de sol, dar nu au stabilit nici pina in prezent care este sursa de poluare. A doua zi dupa incident, la Prefectura Mehedinti s-a fost intrunit Comisia de aparare impotriva dezastrelor, fiind dispuse masuri de verificare la fata locului, din partea autoritatilor in domeniu. Revoltati ca nu s-a luat nici o masura, locatarii au actionat in judecata SC ALFA MAG SRL Drobeta Turnu Severin, pentru incetarea activitatii statiei de carburanti din strada Sincai.

Autoritatile nu au identificat sursa poluanta

Potrivit presedintei Asociatiei de proprietari A4 Crihala, Florentina Volcu, statia functiona fara autorizatie de mediu, „fapt care pune in pericol populatia din apropiere“. Asociatul SC ALFA MAG SRL, Gheorghe Buretea, care este si director al Directiei pentru Cultura si Culte Mehedinti, a precizat ca panica locatarilor este rezultatul unor instigari menite sa alerteze autoritatile, dar in realitate statia indeplineste conditiile tehnice necesare pentru functionare: „Punerea in functiune s-a realizat acum patru ani, in baza unui studiu de impact si a unor autorizatii eliberate de organele competente“. Instanta a luat insa in considerare ca alertarea locatarilor ar fi putut fi cauzata de poluarea provenita de la statia de carburanti, in conditiile in care organele abilitate, respectiv Agentia de Protectie a Mediului, pompierii, Protectia Civila Mehedinti nu au determinat sursa poluanta. La proces, ALFA MAG nu a putut prezenta o autorizatie de mediu, in timp ce din adresa nr. 5347, din 11 noiembrie 2003, eliberata de Agentia de Protectie a Mediului Mehedinti rezulta ca activitatea desfasurata de SC ALFA MAG SRL a fost incadrata in rindul celor cu impact semnificativ asupra mediului.

Hotarirea este executorie, fara somatie si fara trecerea vreunui termen

Magistratii Sectiei Comerciale si de Contencios Administrativ a Tribunalului Mehedinti au admis, in aceste conditii, actiunea Asociatiei de proprietari A 4 Crihala si au dispus, printr-o ordonanta prezidentiala, incetarea activitatii la punctul de lucru al SC ALFA MAG SRL, situat in Drobeta Turnu Severin, pina la obtinerea autorizatiei de mediu.

Hotarirea este executorie, fara somatie si fara trecerea vreunui termen. Locatarii Asociatiei A 4 Crihala au avut de aceasta data cistig de cauza si, potrivit deciziei instantei, autoritatile trebuie sa puna in aplicare hotarirea de incetare a activitatii statiei de distributie a carburantilor de pe strada Sincai. Daca reprezentantii SC ALFA MAG SRL nu au prezentat o autorizatie de mediu, in baza caror autorizatii a functionat statia, pina in prezent, si cine isi asuma raspunderea in cazul unui eveniment cu consecinte greu de imaginat?

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS