11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocal30 de morti in urma atentatului de la Ryad

30 de morti in urma atentatului de la Ryad

Circa 30 de persoane si-au pierdut viata in dublul atentat cu masina-capcana comis ieri la Ryad, anunta site-ul postului de televiziune arab Al Jazeera, citind un dipomat occidental. Explozia, deosebit de puternica s-a produs intr-un cartier in care locuiesc numerosi membri ai familiei regale saudite, printre care si ministrul de interne, printul Nayef. Deflagratia care a zguduit din temelii cartierul Muhaya din vestul capitalei Arabiei Saudite vine doar la citeva zile dupa ce mai multe tari occidentale si-au reinnoit avertismentele adresate cetatenilor aflati pe teritoriul regatului, legate de eventualitatea producerii unor noi atentate teroriste, iar Washingtonul a decis inchiderea misiunilor sale diplomatice.

„Aceasta este o crima, in stilul operatiunilor Al-Qaeda, impotriva celor inocenti“, a declarat o sursa din cadrul serviciului de securitate saudit. Explozia a venit la o zi dupa ce Statele Unite au inchis misiunile diplomatice din Arabia Saudita dupa „dovezi credibile“ ale unor amenintari asupra personalului sau. Statele Unite au avertizat personalul din cadrul ambasadei din capitala saudita sa ramina acasa dupa ce politia saudita din Mecca a descoperit recent o celula a retelei teroriste Al-Qaeda, despre care se crede ca ar fi pus la cale o serie de atacuri.

Aceasta lovitura survine la sase luni dupa triplul atentat de la 12 mai din Ryad, soldat cu 35 morti. Ambasadorul Arabiei saudite la Londra, printul Turki al-Faisal, a condamnat oficial atentatul, pe care l-a calificat „un eveniment ingrozitor, pus la cale de persoane rau-intentionate, al caror singur scop este distrugerea regatului“. In opinia lui, datorita recentelor masuri de securitate, atentatorul sinucigas nu a reusit sa patrunda in complex, ceea ce a limitat pierderile de vieti omenesti si distrugerile.

Complexul Al-Muhaya, nu departe de palatul regal Al-Yamama, este alcatuit din aproape 200 de locuinte, in mare parte apartinind strainilor din lumea araba, printre care libanezi, egipteni si sirieni. Nici un diplomat american nu locuieste in complex, aflat la citiva kilometri de cartierul diplomatic.

Oficiali guvernamentali au spus ca barbati inarmati au incercat sa intre in complex, unde a avut loc un schimb de focuri cu personalul de securitate. „Am auzit o explozie foarte puternica si am vazut flacari“, a declarat un rezident televiziunii Al-Arabiya. „Am auzit tipete de copii si femei… Am vazut o multime de oameni raniti si cred ca multi altii sint morti“, a precizat rezidentul complexului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS