14.4 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăLocal200 de elevi din Motru au organizat un mars al frigului

200 de elevi din Motru au organizat un mars al frigului

• Datoriile consiliului local catre furnizorul de caldura sint de 15 miliarde de lei • Elevii de la Colegiul National „George Cosbuc“ vor ca astazi sa nu mai intre la ore

Aproximativ 200 de elevi de la Colegiul National „George Cosbuc“ din Motru au organizat ieri un mars al frigului. Elevii din clasele a X-a, a XI-a si a XII-a au hotarit sa lipseasca de la ultimele doua ore de cursuri si sa porneasca in mod organizat spre primarie, unde au discutat cu primarul Ion Iorga. De la primarie, copiii au mers la sediul UATAA, furnizorul de agent termic catre populatie, unde au cerut sa aiba caldura in scoala si au scandat „Vrem calorifere, nu frigidere!“. De citeva saptamini, copiii sint nevoiti sa isi desfasoare cursurile imbracati gros si cu manusi.

Directorul adjunct al Colegiului National „George Cosbuc“, Iustin Paralescu, a spus ca actiunea elevilor a fost spontana si nu a avut nici un fel de conotatii politice, mai ales ca tot orasul sufera de frig.

„A fost o actiune initiata de ei. Sefii de clasa s-au intilnit si au plecat impreuna spre centrul orasului. Nu au purtat un dialog cu noi. La primare, li s-a spus ca nu exista caldura, fiindca nu au fost platite datoriile. Este un cerc vicios. Avem promisiuni ca vom avea caldura in citeva zile“, a spus directorul adjunct. Deocamdata, pentru a-i feri pe elevi cit mai mult de frig, conducerea colegiului a luat hotarirea sa faca orele de 40 de minute si pauza de cinci minute. Copiii insa sint hotariti ca astazi sa nu mai intre la ore.

Datorii de 15 miliarde de lei

De la lasarea frigului, toti locuitorii orasului Motru sufera de frig. Chiar daca si anul trecut a fost aceeasi problema, nimeni nu a reusit sa gaseasca o solutie pentru a preintimpina inghetul din apartamente si din salile de clasa. Motivul il reprezinta lipsa banilor, datoria consiliului local catre UATAA fiind de 15 miliarde de lei.

„Uzina de Agent Termic nu si-a inceput activitatea. Debitele totale sint de 50 de miliarde de lei, iar consiliul local are de platit 15 miliarde de lei. Avem 7.000 de apartamente, scolile, spitale. Nimeni nu are caldura. Am mai impulsionat asociatiile de locatari sa isi mai achite din datorii. Eu le-am explicat copiilor despre ce este vorba. O solutie ar fi ca aceasta societate sa treaca in subordinea consiliului local si atunci noi sa decidem cind furnizam agent termic“, a declarat primarul Iorga.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS