11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjUn politist criminalist a transpus Codul Penal in caricaturi

Un politist criminalist a transpus Codul Penal in caricaturi

Aurelian Iulius Suta este agent-sef in cadrul Serviciului Criminalistica al Inspectoratului Judetean de Politie (IJP) Gorj si un talentat caricaturist. Dupa mii de lucrari expuse in tara si strainatate, artistul – politist a decis sa transpuna Codul Penal in caricaturi, pentru ca acesta sa fie inteles de oamenii obisnuiti, nefamiliarizati cu termenii in domeniu. Pina acum, Aurelian Suta a transformat in caricaturi 15 dintre articole si spune ca preferatul sau este cel referitor la uzurparea de calitati oficiale.

Aurelian Iulius Suta, sau SAI, cum isi semneaza artistul lucrarile, dupa propriile initiale, a avut prima expozitie de caricatura dupa 1990, iar in politie a intrat in 1993. A realizat pina acum mii de lucrari si a expus in tara, dar si in strainatate. Spune ca lucrarile de acest fel nu se comercializeaza pentru ca nu exista o piata de specialitate, artistii vinzind mai degraba drepturile de autor diferitelor publicatii care doresc sa aiba caricaturile. „Am vindut o sigura data un set de lucrari. Pe cele mai multe le-am donat si acum se afla in colectii particulare din toata Europa , SUA si China. Proiectul acesta de care m-am apucat este amplu pentru ca intentionez sa transpun in caricaturi toate cele 300 de articole ale Codului Penal, inclusiv partea speciala“, a spus artistul.

A primit consultanta de la juristi

Ideea de a realiza aceste lucrari a pornit de la constatarea ca articolele Codului Penal sint studiate si cunoscute de avocati, judecatori, politisti, si mai putin de oamenii obisnuiti. „Omul nu stie care este diferenta intre furt si furt calificat. Prin lucrarile mele, eu il fac sa inteleaga acest lucru si, in plus, se si amuza“, a spus caricaturistul. Acesta a precizat ca in proiectul sau a consultat juristi care sa realizeze „partea tehnica“ a lucrarilor, pentru ca fiecare caricatura este insotita de un text referitor la articolul respectiv. Pentru a vedea ce impact au caricaturile asupra publicului-tinta, Aurelian Suta a realizat deocamdata 15 lucrari pe care le-a expus in cadrul Salonului International de Carte Juridica , Civica si Politista de la Bucuresti, dar si la festivalul „Oltenii si restul lumii“. „Realizarea celor 300 de lucrari imi va lua probabil mai mult de un an. Nu executia in sine dureaza, ci gasirea celei mai bune variante care sa transpuna articolul respectiv. Toate lucrarile vor fi publicate intr-o carte care va avea 150 de pagini“, a precizat artistul.

„Lumea ma stie pentru ca sint caricaturist, nu pentru ca sint politist“

Aproximativ 30 de lucrari ale lui Aurelian Suta sint expuse in cladirea IJP Gorj, iar de curind a realizat o expozitie speciala pentru colegii sai din Serviciul Criminalistica. Artistul se mai poate mindri si cu o expozitie de portrete ale tuturor ministrilor de interne pe care i-a avut tara, gazduita chiar de Ministerul de Interne. El spune ca pasiune sa pentru caricatura se impaca perfect cu meseria de politist intrucit un lucrator in criminalistica trebuie sa aiba talent, migala si alte aptitudini specifice artistilor. „In cazul meu, faptul ca sint politist este inedit. Daca aveam alta meserie nu era asa de interesant. Cu toate acestea, caricatura m-a facut o persoana publica. Lumea ma stie pentru ca sint caricaturist, nu pentru ca sint politist. S-a intimplat sa am aceasta meserie, pe cind artist m-am nascut, iar caricatura e un mod de viata“, a mai spus Aurelian Suta. El crede ca talentul sau l-a ajutat mult la serviciu, in special cind este vorba de realizarea portretelor-robot.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS