11.4 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalUn notar din Strehaia si clientul sau au fost trimisi in judecata de procurori

Un notar din Strehaia si clientul sau au fost trimisi in judecata de procurori

Un notar public din Strehaia-Mehedinti s-a ales cu dosar penal pentru ca a acceptat sa faca jocurile unui localnic. Constantin Cornea risca o condamnare de citiva ani de puscarie dupa ce a autentificat un contract de vinzare-cumparare a unui teren, in baza unui inscris oficial falsificat. Leontina Pislaru, acum de 82 de ani, a solicitat Primariei Strehaia sa fie pusa in posesie pe o suprafata de 2.300 mp in intravilanul localitatii. Terenul se afla pe strada Eternitatii, linga fabrica de piine. Acelasi teren mai fusese revendicat si de Ioan Balaci, tot din Strehaia. Acesta, avind acte, dar fiindu-i refuzata retrocedarea de catre comisia locala, a chemat in judecata primaria. La fel a procedat si Leontina Pislaru. Pentru asta ea l-a mandatat pe Sever Gheorghe Mihai s-o reprezinte in fata oricarei persoane fizice sau institutii de stat. Acest prim pas a fost facut la notarul Constantin Cornea. Precizam ca nu pentru acest document a fost pusa in miscare urmarirea penala. Primaria din localitate i-a comunicat femeii, prin adresa nr.4135/10 iunie 2002, ca terenul respectiv nu face parte din dreptul sau de proprietate si i-a eliberat un titlu de proprietate provizoriu numai cu ceea ce avea trecut in registrul agricol. Totusi, pe 12 martie 2002, batrina i-a vindut lui Sever Mihai 3.600 mp, in care era inclus si terenul de 2.300 mp aflat in litigiu, urmind ca actul de vinzare-cumparare sa se incheie in momentul obtinerii titlului de proprietate. In document se arata ca Leontina, internata intr-un camin de batrini, a primit 50 de milioane de lei de la Sever.

Fals in act cu nevasta avocat

In numele femeii, pe 2 iulie 2002, Sever Mihai a cerut primariei un act din care sa rezulte situatia juridica a terenului cu pricina. In aceeasi zi, el a primit adresa nr.4451/2 iulie 2002, in care sint prezentate datele solicitate. Pentru a-si atinge scopul mult visat, Sever a falsificat acea adresa. El a rugat alta persoana, ramasa neidentificata, sa-i stearga din document cu ajutorul unui copiator fraza „terenul se afla in prezent in litigiu, in derulare pe rolul Judecatoriei Strehaia“. Sever cunostea destul de bine acest lucru, mai ales ca sotia sa este avocat. Cu documentul contrafacut, el s-a prezentat a doua zi la notarul Constantin Cornea pentru incheierea si autentificarea contractului de vinzare-cumparare. Notarul i-a facut jocul fara sa stea pe ginduri. Acesta a autentificat contractul in baza primului document: adresa nr.4135/10 iunie 2002. Aceasta arata clar ca Leontina nu poseda terenul respectiv. Contractul de vinzare a fost semnat si de Leontina. Pentru a se acoperi, notarul a atasat la contract o adresa a Prefecturii Mehedinti, in care aceasta cere Primariei Strehaia sa rezolve sesizarea Leontinei Pislaru. Adresa respectiva nu putea tine loc de act de proprietate.

Trei saptamini mai tirziu, noul „proprietar“ a mai comis o infractiune: el a solicitat Judecatoriei Strehaia intabularea dreptului de proprietate asupra terenului. Instanta respectiva a respins insa cererea, motivind ca vinzatoarea nu a facut dovada proprietatii terenului. Totusi, Sever si-a construit un adevarat palat pe terenul care-i apartinea de drept lui Ioan Balaci, eludind toate legile. Imobilul a fost imediat tranzactionat in familie: Sever Mihai i-a vindut palatul Ilenei Mihai. In paralel, casa lui Ioan Balaci a fost rasa de pe suprafata pamintului.

Din palat, direct la zdup

Pentru infractiunile savirsite, notarul Constantin Cornea si Sever Mihai au fost trimisi in judecata prin rechizitoriul nr.138/P/2003 al Parchetului Curtii de Apel Craiova. In sarcina celor doi au fost retinute infractiunile de abuz in serviciu contra intereselor personale, fals material in inscrisuri oficiale, fals intelectual, uz de fals, fals in declaratii si, nu in ultimul rind, complicitate si concurs de infractiuni.

Notarul si proprietarul risca acum fiecare de la citeva luni pina la cinci ani de inchisoare. Sever a mai facut sase luni de puscarie pentru ca a ocupat abuziv terenul lui Ioan Balaci, deci este recidivist. Batrina Leontina a fost scoasa de sub urmarire penala, tinindu-se cont de starea ei de sanatate. Parchetul, prin acelasi rechizitoriu intocmit de procurorul Ion Vinatoriu, arata ca instanta urmeaza sa dispuna anularea actelor false existente in dosarul cauzei, deci Ioan Balaci va putea intra linistit in posesia proprietatii sale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS