10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPolitistii gorjeni au confiscat un basorelief cu Ion Antonescu

Politistii gorjeni au confiscat un basorelief cu Ion Antonescu

Controlul la anticariatul din Tirgu Jiu a durat o ora si, conform procesului-verbal, s-a desfasurat la lumina naturala si artificiala

Politistii gorjeni au descins la singurul anticariat din Tirgu Jiu, de unde au retinut „pentru cercetari“ un basorelief care il reprezinta pe maresalul Ion Antonescu. Politistii au efectuat controlul in baza unei sesizari, iar temeiul legal al verificarilor a fost o ordonanta de urgenta privind interzicerea organizatiilor si simbolurilor cu caracter fascist, rasist si a promovarii cultului persoanelor vinovate de savirsirea unor infractiuni contra pacii si omenirii.

Anticariatul patronat de „Asociatia Prietenii Cartii“ este administrat de Florinel Mateias, care a dat explicatii politiei despre provenienta basoreliefului din bronz, la baza caruia erau inscriptionate urmatoarele: „Maresalului Antonescu – conducator al statului roman – omagiu si recunostinta“. La data controlului, care a avut loc la sfirsitul lunii septembrie, obiectul nu era expus la vinzare si nici nu era inregistrat in borderoul de activitati al asociatiei. Florinel Mateias a declarat ca lucrarea cu pricina a primit-o de la un prieten, care l-a rugat sa ii spuna ce valoare are si daca poate fi valorificata.

Ori tablou, ori basorelief?

In procesul-verbal, incheiat dupa control, cei doi politisti numesc basorelieful respectiv tablou, precizind ca verificarile s-au desfasurat atit la lumina naturala, cit si artificiala.

„Nu se poate preciza numele de familie al celui care l-a procurat. Tabloul in cauza (bustul lui Antonescu), avind dimensiunile 27/38 cm, a fost ridicat pentru cercetari, nefiind expus. Controlul s-a desfasurat intre orele 10.00 si 11.00, in conditii de lumina naturala si artificiala“…, au consemnat in procesul-verbal cei doi angajati ai Inspectoratului de Judetean de Politie (IJP) Gorj. Florin Mateias a afirmat ca in aceeasi ordonanta de guvern se mentioneaza ca utilizarea simbolurilor fasciste, rasiste sau xenofobe nu constituie infractiune daca este savirsita in interesul artei sau stiintei, cercetarii sau educatiei. „Eu nu stiu ce au vrut sa demonstreze cu actiunea asta? Pai, daca e sa o iei asa… in fiecare zi poti sa vezi la televizor documentare despre Hitler. Cred ca si-au dat seama ce au facut. Am inteles ca vor inapoia opera proprietarului. A fost realizata in timpul vietii lui Antonescu“, a spus administratorul anticariatului. Subcomisarul Cornelia Micu, purtatoarea de cuvint a IJP Gorj, a precizat ca in acest caz cercetarea nu s-a incheiat, de ea ocupindu-se Serviciile Economic si Judiciar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS