16.2 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDosarul „Tiganiadei“, pe masa judecatorilor

Dosarul „Tiganiadei“, pe masa judecatorilor

• Parchetul de pe linga Tribunalul Dolj a inaintat Judecatoriei Craiova dosarul
celor 12 romi arestati in urma evenimentelor din noaptea de 17 spre 18 septembrie
• Acuzati de ultraj contra unor politisti in exercitiul functiunii, distrugere, port fara drept de arme albe, respectiv ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice, cei 12 risca pedepse cu inchisoarea de pina la sapte ani

Procurorii craioveni au incheiat cercetarile in dosarul „Tiganiadei“ din Fata Luncii, din noaptea de 17/18 septembrie, inaintind cauza Judecatoriei Craiova. Cei 12 inculpati aflati in arest preventiv – Emil Chiciu, zis „Eminescu“, Florin Velcu, zis „Tingavenas“, Viorel Parnica, zis „Levier“, Cortizon Chiciu, Vasile Marian, zis „Egret“, Nicu Serdaru, Mihai Fieraru, zis „Esop“, Catalin Slatineanu, zis „Patrian“, Florin Neacsu, zis „Taisan“, Stefan Balteanu, zis „Luceafar“, Gabi Alin Poenaru, zis „Patrian“, Leonard Iancu, zis „Taisan“ – sint acuzati de ultraj contra unor politisti in exercitiul functiunii, distrugere, port fara drept de arme albe, respectiv ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice. Cercetarile continua insa si fata de alti protagonisti ai conflictului, aflati – cel putin deocamdata – in stare de libertate.

Povestea unei nopti fierbinti

Incilcita poveste a scandalului din cartierul craiovean Fata Luncii isi are originea in conflictul care mocnea de multa vreme intre tiganii din zona, pe de-o parte, si gasca lui Mihai Pirvu, zis „Caiac“, si Fanel Trandafir, zis „Cimino“, pe de alta parte.

Sub pretextul ca unul dintre ai lor, Cortizon, a fost urmarit cu masina in noaptea anterioara de membrii bandei rivale, tiganii s-au hotarit sa se razbune. S-au inarmat cu sabii, cutite si bite, apoi, la citeva minute dupa miezul noptii, au urcat in masini si au plecat catre localurile detinute de adversari, croiti sa le distruga. Cele 20 de masini pline cu tigani furiosi, care claxonau si injurau de mama focului, nu puteau trece neobservate, astfel ca agentii de circulatie de pe bulevardul Stirbei Voda le-au facut semn sa opreasca. Tiganilor nu le-a pasat, continuindu-si drumul. Abia in apropierea Colegiului National „Fratii Buzesti“, cu ajutorul Detasamentului de Interventie Rapida, politistii au reusit oprirea masinilor.

Un restaurant trecut prin sabie

Insa, romii din Fata Luncii s-au dovedit deosebit de agresivi. Cel mai nervos dintre ei, Eminescu, a sarit cu sabia la unul dintre politisti si i-a promis ca-l taie in fisii, apoi l-a pocnit de citeva ori si l-a imbrincit. Pentru a calma spiritele, politistii au fost nevoiti sa faca uz de arma, tragind citeva focuri de avertisment in aer. Focurile de arma i-au determinat pe tigani sa se intoarca spre Ciuperca, dar numai cu scopul de a-i induce in eroare pe oamenii legii, pentru ca au virat la stinga si s-au indreptat spre restaurantul GENOVESSE, al carui patron este Cimino. Cei citiva furiosi care au intrat in local nu i-au gasit pe adversarii lor, astfel ca au fost nevoiti sa se intoarca la masini, nu inainte de a devasta restaurantul. Levier a spart geamurile si usa, apoi a taiat cu sabia canapelele si scaunele din local, prejudiciul depasind 100 de milioane de lei.

„Atacul de la Smirdan“, in varianta gipsi

De la restaurantul GENOVESSE, coloana de autoturisme a revenit pe bulevardul Stirbei Voda, in dreptul locuintei lui Ion Parnica, zis „Vilifort“. Aici s-au adunat si alti tigani din zona, care au blocat circulatia, inarmati cu fel de fel de obiecte – de la sabii si cutite la topoare, lopeti si bite. A sosit si politia, insotita de un dispozitiv numeros al jandarmeriei. Cu armele deasupra capului, tiganii au atacat barajul fortelor de ordine, obligindu-i pe politisti sa recurga din nou la armamentul din dotare. De aceasta data au tras in plin cu gloante de cauciuc, reusind sa-i disperseze pe atacatori. In urma „negocierilor“ purtate de citiva reprezentanti ai romilor – printre care Dumitru Tatian, zis „Terente“, Ion Parnica, Emil Chiciu si Artur Miclescu, zis „Berlian“ – cu conducerea politiei doljene, spiritele s-au calmat abia in jurul orei 4.00 dimineata, cind a fost deblocata artera de circulatie.

11 recunosc, doar Eminescu sustine ca a fost confundat

Pe baza fotografiilor si a inregistrarilor video efectuate de criminalisti, procurorii si politistii au reusit identificarea romilor care s-au remarcat prin acte de violenta si tulburare a linistii publice. Invitati la politie pentru a scrie cite o declaratie despre cele petrecute, tiganii i-au tratat cu flit pe oamenii legii. Astfel ca, la nici o saptamina de la „Tiganiada“, politistii si procurorii au descins la ivirea zorilor in cartierul Fata Luncii, ridicindu-i pe cei 12 „fruntasi“, cercetati in arest preventiv pe baza mandatului emis de Judecatoria Craiova. De la ei au fost confiscate zeci de cutite, sabii, bite si alte obiecte folosite impotriva fortelor de ordine.

Instrumentat cu prioritate, dosarul a fost trimis ieri Judecatoriei Craiova, pentru ca instanta sa se pronunte asupra vinovatiei inculpatilor si sa le acorde pedepsele cuvenite. Principalele acuzatii sint: ultraj contra unor politisti in exercitiul functiunii, distrugere, port fara drept de arme albe, respectiv ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice, cei 12 riscind pedepse cu inchisoarea de pina la sapte ani.

Cu exceptia lui Eminescu, toti ceilalti inculpati si-au recunoscut faptele, sustinind ca regreta cele intimplate si ca nu vor mai face asa ceva. Cit despre Eminescu, acesta recunoaste participarea la confruntarea cu fortele de ordine, dar nu si ultrajul contra politistului, sustinind ca a fost, poate, confundat. Greu de crezut asa ceva, avind un fizic imposibil de confundat, atit datorita staturii, cit si a greutatii excesive.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS