22.3 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCopii Morti sub ruinele Sanatatii

Copii Morti sub ruinele Sanatatii

Doi copii, in virsta de opt si respectiv 11 ani, au murit, iar un altul a fost grav ranit, dupa ce peste ei s-a prabusit plafonul unei cladiri din satul Corlate, comuna Izvoare, cladire care apartine Directiei Sanitare Dolj. Casa, aflata la marginea satului Corlate, a gazduit un dispensar satesc pina in anul 1976, cind a fost preluata de CAP Corlate. Pina la revolutie, in cladire au functionat birouri ale Cooperativei, iar din 1990 incoace, imobilul a fost dezafectat. Din respectiva casa, care este trecuta in inventarul Spitalului din Bailesti, satenii din Corlate au furat cam tot ce s-a putut – caramizi, tocarie, parchet, chiar si o parte din stilpii de sustinere – pina cind o portiune din plafonul cladirii, nemaiavind pe ce sa se sprijine, s-a prabusit. Din nefericire, victime nu au cazut cei care devastara casa, ci doi copii a caror singura vina a fost ca au vrut sa se joace.

Intr-una din gospodariile aflate peste drum de respectivul imobil era simbata trecuta o nunta, la care participau majoritatea satenilor din Corlate. Sase dintre copiii prezenti la nunta – Constantin Florea, Georgica Dochiu, Florinel Mirea, Ionel Raducan, Ionut Mitu si Costinel Dudau – au hotarit insa sa mearga sa se joace printre ruinele cladirii de peste drum.

„Pe seara, am venit aici sa ne jucam“, povesteste Ionel Raducanu, de 11 ani, in timp ce sta cocotat pe placa de ciment sub care si-au pierdut viata prietenii lui. „Noi venim deseori pe-aici sa ne jucam, ca, daca cu locuieste nimeni, putem sa facem ce vrem. Si ieri-seara (simbata – n.r.) stateam suiti la etaj, toti sase. Constantin Florea, Georgica Dochiu si Florinel Mirea stateau pe placa de ciment si se leganau, iar eu si ceilalti baieti eram un pic mai in spate. Cind, la un moment dat, s-a auzit un zgomot si placa s-a rupt. Ei au cazut jos, pe burta, si imediat a cazut si placa peste ei si i-a prins. Eu n-am patit nimic, pentru ca am sarit imediat de pe casa, intr-o parte“, mai spune Ionel, care nu pare sa-si dea seama prin ce pericol a trecut.

„40 de oameni nu au putut sa-i scoata pe copii de sub darimaturi“

Copiii ramasi in viata au fugit si i-au anuntat pe nuntasi, care au venit imediat, in numar mare, incercind sa-i scoata pe copii de sub darimaturi. Costica Iancu, unul dintre cei prezenti la nunta, spune insa ca satenilor le-a fost imposibil sa clinteasca placa de beton de deasupra celor trei copii.

„Am lasat nunta si am venit imediat aici. De sub placa de beton se mai vedeau cite o minuta, cite un picior. Am incercat aproape patruzeci de insi sa ridicam placa, dar nu am putut. Pina la urma, a venit un cetatean cu tractorul si a tras-o deoparte. Nici unul dintre copii nu era mort in clipa aceea. I-am suit in masina si i-am dus la Galicea, de unde i-au preluat doua masini de salvare“, isi aminteste Costica Iancu. In schimb, Ionel Raducanu, copilul care a asistat la tragedie, spune ca unul dintre micuti a murit inainte de a fi scos afara de sub placa.

„Florinel Mirea se plingea decit ca-l doare rau spatele si l-au dus la spital, unde i-au zis ca are fractura de bazin. Insa, din ceilalti doi, unul era deja mort cind am ridicat placa, pentru ca ii trecuse o bara de fier prin git, iar celalalt a murit in drum spre spital“, povesteste Ionel.

Darapanatura ucigasa apartine Spitalului Bailesti

Pe cladirea in care s-a produs tragedia nu exista nici un fel de semn care sa-i avertizeze pe oameni despre pericolul prabusirii. Satenii spun insa ca, oricum, copiii nu ar fi tinut seama de asemenea avertismente, atita cit timp cladirea nu este imprejmuita cu gard, care a fost si el furat in procesul de lichidare a CAP.

„Copiii n-au avut nici o vina. N-ai ce sa le faci, sint copii, trebuie sa se joace. Iar parintii nu-i pot supraveghea tot timpul. Vinovat este primarul, ca nu a demolat cladirea sau macar nu a vindut-o, chiar si pe nimic, cuiva care sa o renoveze“, spune un satean din Corlate. Primarul din Izvoarele, Vergil Fulgu, spune insa ca imobilul nu a apartinut niciodata primariei si ca el nu putea sa hotarasca soarta proprietatilor altora.

Ambii copii morti simbata erau elevi de scoala primara. Constantin Florea era elev in clasa a treia, iar Georgica Dochiu, in clasa a patra.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS