21.8 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalO craioveanca bate de sapte ani drumurile pentru o locuinta sociala

O craioveanca bate de sapte ani drumurile pentru o locuinta sociala

Mariana Dobre locuieste cu mama, fiul, fratele si cumnata sa in doua camere

In Craiova, mii de oameni locuiesc in conditii improprii: parinti, copii, bunici ingramaditi in una sau doua camere. Desi sint foarte multe solicitari, numarul locuintelor sociale este infim. Primaria Craiova a repartizat anul acesta numai o suta de locuinte sociale si spera ca, pina in luna decembrie, sa mai repartizeze 80. Pe „rolul“ comisiei de resort a primariei sint insa peste trei mii de dosare, care reprezinta tot atitea cazuri sociale.

Mama obligata sa doarma cu fiul ei

Mariana Dobre, de 43 de ani, din Craiova, locuieste impreuna cu mama sa si cu fiul sau, in virsta de 14 ani, in apartamentul fratelui. Apartamentul are doua camere, iar fratele Mariei, care are 37 de ani, urmeaza sa se casatoreasca anul acesta. Deci, in cele doua camere trebuie sa locuiasa cinci persoane.

„Nu voi astepta sa ma dea afara din casa fratele meu. De fapt, el nu va putea sa faca acest lucru, dar normal este sa plec cu fiul meu. Imi este rusine sa spun, dar, din cauza conditiilor in care locuim, trebuie sa dorm cu baiatul meu. Nu stiu ce vom face peste citiva ani, cind va avea 17 sau 18 ani“, a spus Mariana Dobre. Ea a facut o cerere pentru repartizarea unei locuinte in urma cu sase ani si jumatate. Pentru ca ii lipseste un act, ea trebuie sa mai astepte un an pentru ca dosarul sa fie reanalizat de comisia pentru repartitia locuintelor.

Adeverinta buclucasa

Maria a fost multi ani secretara directorului SEMROM, avind atestat de dactilografa. A urmat si cursurile de operator calculator, iar acum are diploma si pentru aceasta specializare. Cu toate acestea, de aproape patru ani nu-si mai gaseste de lucru si a depasit perioada de somaj.

„Oriunde m-am dus, mi s-a spus ca indeplinesc toate conditiile, dar ca virsta este o problema“, a spus Mariana Dobre. Pentru a avea dosarul complet, ea trebuia sa depuna la fiecare inceput de an o adeverinta de la somaj, din care sa rezulte venitul. Anul acesta nu a mai depus documentul respectiv.

„Am solicitat la somaj sa mi se elibereze adeverinta de venit, dar mi s-a spus ca nu se mai poate pentru ca nu mai sint in evidentele lor“, a spus aceasta. Carmen Ilina, de la Serviciul de stabilire drepturi somaj din cadrul institutiei amintite, a precizat: „In baza noastra de date ramin toate persoanele care au beneficiat de ajutor de somaj, pina isi gasesc un loc de munca. Acestea trebuie sa treaca o data la trei luni pe la noi pentru a le pastra in evidente. Eliberam adeverinte pentru probleme sociale tuturor celor care ne solicita. In cazul de fata nu s-a prezentat la noi persoana respectiva, ci mama sa. Adeverintele nu le eliberam decit celor aflati in evidentele noastre, nu altor persoane“.

Ai bani, ai casa. N-ai bani, mai stai in gazda!

Oricine se intreaba ce importanta mai are un astfel de document atunci cind situatia este disperata.

Sefa Serviciului fond locativ si patrimoniu din cadrul primariei craiovene, Silvia Nanau, a explicat: „Un venit cuprins intre 500.001 lei si 2,5 milioane de lei aduce citeva puncte titularului cererii, pe cind nici un venit nu aduce nici un punct. Aici este marea confuzie. Majoritatea celor care ne solicita locuinte incearca sa nu-si declare acele infime venituri, crezind ca astfel pot acumula mai multe puncte si deci pot urca pe listele de prioritati. Solicitantul trebuie sa ne aduca o adeverinta de venit pentru a i se calcula punctajul in mod corect. In momentul in care au fost analizate dosarele, Mariana Dobre nu avea actualizata adeverinta de la somaj. Exista situatii in care solicitantii isi gasesc de lucru. Daca acestia depasesc o medie de 2,9 milioane de lei venit pe membru de familie nu se mai incadreaza la locuinta sociala, ci la locuinta ANL. In cazul de fata nu este vorba nici de rea-vointa din partea serviciului nostru, nici de alte jocuri de interese. Ordinea de prioritati o stabileste calculatorul, prin programul special. Numarul de puncte nu este stabilit arbitrar de o anumita persoana, ci se calculeaza strict, dupa o grila stabilita prin lege. Stim ca persoanele fara case nu inteleg aceste lucruri, dar nici noi nu putem face rabat de la lege. Mariana Dobre nu s-a mai incadrat la prevederile hotaririi consiliului local si din cauza asta i s-a aminat dosarul pentru anul viitor. Atunci va trebui sa aduca o adeverinta de la somaj, datata in 2004, nicidecum anul acesta“.

O locuinta la 20 de familii si o vila pentru primar

Birocratie sau nu, napastuitii asteapta ani in sir sa-si vada visul implinit. Este si vina unora dintre ei ca nu-si depun toate actele necesare la dosar. Locuintele sociale se construiesc din fonduri de la guvern. Legea permite insa ca acestea sa fie suplimentate cu bani de la bugetul local. Pentru Craiova au fost aprobate fonduri guvernamentale pentru 180 de locuinte sociale, in timp ce sint mai mult de 3.500 de cereri. De la bugetul local nu s-a alocat nici un leu. Bulucea a cheltuit, in schimb, sute de miliarde de lei pentru velodrom si pentru sala de sport din Valea Vlaicii. Lista acestor investitii megalomanice este lunga. Problemele sociale ale oamenilor nu au cum sa patrunda in birourile celor trei edili – sefi si nici prin zidurile vilelor acestora. Bulucea a vorbit de case pentru cei nevoiasi doar in campaniile electorale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS