17.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024

Frauda P+3

Expertii Curtii de Conturi Dolj au descoperit ca directoarea Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM), Adriana Breazu, a supraevaluat sediul achizitionat de institutia pe care o conduce. Pentru actualul sediu, situat in Craiova in strada Eugeniu Carada, nr. 13 A, AJOFM a cheltuit 15 miliarde de lei in 2001. Inspectorii Curtii de Conturi au considerat ca imobilul nu valora mai mult de 11,5 miliarde de lei, diferenta de bani fiind facuta cadou de catre Adriana Breazu numitului Gabriel Stanciu, vinzatorul cladirii. Ca o confirmare a suspiciunilor ce o privesc pe directoarea AJOFM este faptul ca, la un an dupa tranzactia amintita, familia Breazu si-a cumparat un apartament de lux in cartierul Brazda lui Novac. Desi, cu citva timp inainte, Adriana Breazu nu avea bani nici pentru a-si achita ratele restante dintr-un credit mai vechi, acordat de BIR.

In raportul nr. 1032 din 23 iulie 2002, Virgil Stanescu si Marin Gheorghita, controlori financiari ai Curtii de Conturi Craiova, au dovedit ca directoarea AJOFM Dolj a dat, din banii somerilor, o teapa de aproape trei miliarde si jumatate de lei, la valoarea anului 2001. Frauda a fost facuta de catre directoarea AJOFM, Adriana Emilia Breazu, prin supraevaluarea imobilului situat in strada Eugeniu Carada, nr.13 A, actualul sediu al agentiei. Cladirea a fost cumparata de AJOFM in 2001, pentru ca institutia sa se poata muta din vechiul sediu, situat in cartierul Brazda lui Novac.

Cladirea a fost achizitionata contra sumei de 15 miliarde de lei de la persoana fizica Gabriel Stanciu, cistigatorul licitatiei organizate la sediul Agentiei Nationale de Ocupare a Fortei de Munca.

Frauda de peste 100.000 de dolari

Optiunea comisiei de licitatiei, din care a facut parte si Adriana Breazu, este ciudata din mai multe puncte de vedere. In primul rind, imobilul din strada Eugeniu Carada nu este cu nimic mai breaz decit vechiul sediu al AJOFM, ba dimpotriva: are o suprafata utilizabila mai mica si nici nu dispune de un spatiu pentru arhiva atit de necesara unei institutii publice. In al doilea rind, respectivul imobil este situat intr-o zona foarte aglomerata a orasului, iar comisia de licitatie ar fi trebuit sa stie ca vor exista momente in care sediul AJOFM va fi luat cu asalt de someri, existind riscul blocarii circulatiei.

In fine, presupunind ca toate acestea ar fi putut fi ignorate de comisie, pretul cladirii ramine unul exagerat de mare. Expertii Curtii de Conturi au stabilit, in urma mai multor expertize tehnice, ca AJOFM a platit, pe imobilul cu pricina, cu peste 100.000 de dolari mai mult decit era nevoie: „Din controlul efectuat, s-a constatat ca AJOFM Dolj a platit nelegal suma de 3.475.729.000 lei, ca urmare a supraevaluarii imobilului «sediu», cu ocazia achizitionarii acestuia“, se arata in raportul celor doi controlori financiari ai Curti de Conturi.

Adriana Breazu, prietena cu Miron Mitrea

Directoarea Breazu sustine insa ca nu a fost incalcata legea atunci cind AJOFM si-a construit noul sediu. „Faptul ca a imobilul a fost supraevaluat nu este decit un punct de vedere al controlorilor Curtii de Conturi“, spune Adriana Breazu. „La cercetarea amanuntita, care a urmat raportului din iulie anul trecut, a rezultat ca nu fusese efectuat nici un prejudiciu. Cazul a fost clasat de Colegiul Jurisdictional de pe linga Curtea de Conturi Dolj“, adauga directoarea AJOFM.

Nici presedintele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), secretarul de stat Ioan Cindrea, nu crede ca directoarea Breazu a comis vreo ilegalitate. Aflat ieri in vizita la Craiova, pentru a se mindri cu realizarile ANOFM, Ioan Cindrea a evitat sa comenteze acuzatiile aduse subordonatei sale, spunind ca nu se vor lua masuri impotriva Adrianei Breazu decit daca frauda acesteia va fi dovedita in justitie.

O posibila explicatie pentru atitudinea blinda a secretarului de stat ar putea fi insa prietenia dintre Silviu Breazu, sotul directoarei AJOFM Dolj, si ministrul Miron Mitrea, cei doi fiind colegi, in trecut, la Confederatia CNSLR Fratia. Gazeta de Sud a mai aratat cum, bazindu-se pe relatia lor cu actualul ministru al transporturilor, sotii Breazu au contractat un credit la BIR, pe care au uitat insa sa-l ramburseze.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS