11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMasina de vot a PSD a ramas in pana

Masina de vot a PSD a ramas in pana

Consilierii locali craioveni s-au impotrivit anexarii de noi teritorii ale comunei Cosoveni

Sedinta de marti a Consiliului Local Municipal Craiova a fost teatrul unei vii dispute pe tema anexarii unei noi suprafete de teren aflate, de fapt, pe teritoriul administrativ al comunei Cosoveni.

Pe ordinea de zi a sedintei Consiliului Local Craiova se afla – la punctul 35 – un proiect de hotarire privind „Schimbarea destinatiei terenului situat in Craiova, tarlaua 12, parcelele 184/18, din zona servicii si industrie in zona de locuinte si parcelare, in vederea construirii de locuinte individuale“. Referatul de specialitate intocmit pentru acest proiect de hotarire continea, la rubrica „Regimul juridic“, urmatoarea mentiune: „Terenul a fost introdus in intravilanul municipiului Craiova conform Planului de Urbanism General (PUG) aprobat cu hotarirea consiliului local nr. 23/2000 si este proprietate privata“. Doar ca terenul se afla pe teritoriul administrativ al comunei doljene Cosoveni, conform Legii nr. 2/1968, nemodificata pina acum, in ciuda aprobarii de catre consiliul local a unui PUG ce extinde limitele intravilane ale municipiului dincolo de cele administrativ-teritoriale. Iar consilierii opozitiei si o parte din cei PSD nu s-au lasat pacaliti.

Stefirta recunoaste: „Terenul tine, administrativ, de Cosoveni“

Scandalul a inceput cu interpelarile facute de consilierii opozitiei, care au vrut sa stie care sint diferentele dintre granitele administrative ale municipiului, conform Legii nr. 2/1968, si cele din Planul Urbanistic General, aprobat de Consiliul Local prin HCL nr. 23/2000. Apoi au vrut sa stie daca primaria are o viziune cu privire la dezvoltarea orasului in urmatorii ani.

„Ce facem? Transformam intreaga zona si dam voie sa se faca locuinte sau dam individual fiecarui solicitant? Am discutat si cu primarul de la Cosoveni si ne-a spus unele lucruri. Comisia de la Craiova a eliberat titluri de proprietate conform Legii fondului funciar, pe care scrie ca terenurile apartin comunei Cosoveni. As vrea sa stiu daca aceasta extindere din PUG ati discutat-o si cu localitatile vecine“, a spus consilierul PD Petre Gongu.

„Orasul se extinde, de acord, dar trebuie sa asiguram si cadrul legal pentru acest lucru. De patru ani nu s-a intreprins nici un fel de demers ca sa se aprobe acest plan de catre forurile superioare“, a fost de parere consilierul PNTCD Emil Dumitrescu.

In apararea Planului Urbanistic de Detaliu (PUD) respectiv a sarit Emil Stefirta (cel care l-a initiat si executat), caruia colegii i-au spus ca ar fi mai bine sa se abtina de la vot, deoarece ar putea intra sub incidenta Legii conflictului de interese.

„Pe terenurile astea se construieste in doua feluri. Ori cu autorizatie de la Cosoveni, in extravilan, dar numai ca exploatatie agricola, ori in intravilanul Craiovei, unde primaria iti cere o mie de avize si acorduri. Din punct de vedere al PUG, terenul tine de Craiova, insa, din punct de vedere administrativ, tine de Cosoveni“, a recunoscut consilierul PSD.

Bulucea n-a reusit sa-i abureasca pe consilieri

Dupa ce scandalul s-a intetit, in spatele prezidiului a fost instalata o harta cu PUG-ul Craiovei – care, pina atunci, era strict secreta – insa directoarea Urbanismului, Gabriela Munteanu, nu a reusit sa-i convinga pe consilieri ca terenul cu pricina se afla in municipiu din punct de vedere administrativ. Pentru a turna putin gaz peste foc, consilierul Florin Stanescu, trecut recent la Alianta Populara, a inceput sa enumere cum s-au obtinut terenuri in zona respectiva prin transferuri din alte parti, amintind ca beneficiar a fost chiar un vechi coleg din consiliul local (Scrieciu – n.r.).

Insusi primarul Vasile Bulucea, cel care a incurcat oalele cu toate comunele din jur, s-a urcat atunci la tribuna, pentru a incerca sa dreaga busuiocul.

„Noi avem un decret prezidential din 1975 al lui Ceausescu ca terenul apartine Craiovei. Apoi, s-a aprobat PUG-ul. S-apoi, ne-am judecat cu comuna Cosoveni si avem hotarire judecatoreasca in conformitate cu care terenul este al Craiovei“.

N-a tinut figura, fiind destui consilieri care stiau ca nu-i vorba decit de-o pacaleala. Nu de alta, dar decretul din 1975 nu spune nicaieri ca terenul ar fi al Craiovei, PUG-ul aprobat de consiliul local in 2000 – indus in eroare de diversi „experti“ – contravine legii, iar hotarirea judecatoreasca pe care o invoca nea Vasile se refera la alte suprafete de teren, nicidecum la cea supusa discutiei in consiliu.

Masina de vot a dat rateuri

Dupa discutii ce au durat aproape o ora, s-a trecut la votarea proiectului de hotarire. A fost luata in discutie intii propunerea consilierului Dolea de aminare a lui, pina la clarificarea situatiei administrative a terenului. Pesedistii care sustineau proiectul lui Stefirta au facut greseala sa voteze impotriva, astfel ca s-a trecut la votarea proiectului.

Dupa ce varianta votului uninominal a cazut, proiectul de hotarire a fost respins din lipsa de voturi suficiente. Consilierii opozitiei au votat in bloc impotriva proiectului de hotarire, alaturindu-li-se si citiva consilieri PSD care si-au dat seama ca se face o ilegalitate. Cu doar noua voturi „pentru“, proiectul a fost respins, desi detinea majoritatea portofoliilor in consiliul local. O afacere de miliarde a fost stricata de masina de vot a PSD, care n-a mai functionat cum trebuie. Potrivit regulamentului, un proiect respins nu mai poate fi introdus din nou pe ordinea de zi a consiliului local timp de sase luni.

Prefectul vrea sa faca lumina

Desi a preluat functia de putin timp, prefectul de Dolj, Ion Calin, sustine ca s-a cam saturat de scandalul acapararii de teritorii de catre municipiul Craiova: „Prefectul nu poate face altceva decit sa verifice toate documentele si sa respecte legea. Primarul din Cosoveni tocmai mi-a solicitat acest lucru. Ii voi chema si pe Ilie Dumitru si pe Vasile Bulucea sa discutam. Din pacate, nu aud nimic coerent, ci doar acuze reciproce. Important este sa respectam legile in vigoare“.

Calin a mai spus ca nu cunoaste nimic despre „vestitul“ Plan Urbanistic General al municipiului aprobat de Consiliul Local Craiova, cu toate ca in acel an a fost viceprimar al municipiului.

„Din cite am aflat, PUG a fost aprobat prin HCL nr.23/2000. Or, eu am fost validat ca viceprimar din luna iulie a acelui an, incepind cu hotariri care aveau numarul sutelor“, a explicat prefectul. Ceea ce nu exclude, conform acestei logici, ca viceprimarul trebuia sa afle despre acest PUG pina a plecat ca secretar de stat in Ministerul Administratiei Publice, mai ales ca litigiile Craiovei cu comunele invecinate dureaza de ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS