5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalUn hobby de primar: inmultirea paunilor

Un hobby de primar: inmultirea paunilor

Primaria din Bailesti a devenit in ultimii ani un loc exotic, si nu doar un loc unde se invirt functionarii cu treburile lor. Printre aranjamentele florale, aleile umbrite de copaci seculari care dau impresia ca te afli intr-un parc, si nu intr-o institutie publica, se plimba in voie si in toata splendoarea lor doi pauni, o femela si un mascul.

Pentru bailesteni, lucrul acesta nu mai este o noutate, ei obisnuindu-se, de 13 ani, ca atunci cind vin cu vreo petitie ori alta treaba la dom’ primar sa admire si „sa schimbe o vorba-doua“ cu personajele „impaunate“.

Dupa cum singur se lauda, primarul insusi este vinovat de aspectul exotic al „gradinii“ sale. In 1990, Ion Saceanu s-a gindit ca

n-ar sta rau sa mai anime si sa coloreze nitel curtea primariei. Asa ca a facut rost de o pereche de pauni. O vreme i-a lasat sa hoinareasca in voie printre picioarele functionarilor, sa vada daca se acomodeaza. Apoi, le-a amenajat un loc special, chiar in mijlocul curtii, ingradit cu sirma, de unde pasarile puteau privi si sa fie privite in voie de orice vizitator.

Fiind constient de avantajele pe care le-ar putea aduce – atit persoanei sale, cit si institutiei – o astfel de ocupatie „sensibila“, Ion Saceanu s-a gindit sa inmulteasca numarul paunilor. Si a pus perechea la prasit. Surpriza a fost mare: numai anul acesta, paunita lui Saceanu a cazut de doua ori pe oua: o data in primavara, cind a scos la lumina trei pui. Mare a fost bucuria primarului vazind cum visul lui devine realitate. Si mare supararea cind, intr-o dimineata de relas, a fost anuntat telefonic de gardian ca unul dintre pui si-a gasit sfirsitul in gura ciinilor.

„Am crezut ca innebunesc! Atit de tare m-am enervat, ca nici nu mi-am mai controlat cuvintele. Ce faci, ma- am tipat la el- mama ta de om timpit, tu dormi in loc sa pazesti paunii? Si closca aia n-ai auzit-o, ca trebuie sa fi facut ea ceva cind a intrat ciinele-n pui, doar nu statea ca proasta?“, povesteste Ion Saceanu intimplarea, la fel de iritat de parca totul s-ar fi intimplat abia cu citeva minute in urma. Bineinteles ca fapta necugetata a angajatului nu a ramas nepedepsita. „L-am pus sa se dezbrace de uniforma citeva ore, timp in care trebuia sa-si revizuiasca atitudinea…“

In prezent, curtea primariei a devenit o adevarata crescatorie: doua paunite, un paun si sapte pui, ingrijiti de o closca. Toti paziti de acelasi gardian, care intre timp, a invatat citeva reguli de baza de crestere si protejare a pasarilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS