5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjMISCHIE A INTRAT IN GURA NEAMURILOR

MISCHIE A INTRAT IN GURA NEAMURILOR

„A mincat c…t cind a fost mic. A avut noroc gramada. Mischie cu palarie, scandalagiul! Noi ii spunem Lae!“. Acesta este, intr-o creionare rapida, portretul baronului Mischie in viziunea cumnatului sau, Costica Udrescu. Cind reclama norocul, Udrescu trimite la avutiile cazute din senin pe capul lui Mischie, care, pe linga ce si-a insusit cu minuta lui prin forta tupeului politic, s-a mai trezit si mostenitor al rudelor fara urmasi – matusi, surori sau frati. De-acum, se poate spune ca guralivul lider pesedist are mari probleme cu invidia in familie. Din reflex politic, probabil ca va astupa el si gura neamurilor.

Mischie, obiectiv turistic

Pina acum, averea baronului de Gorj numara sase case in Gorj si Bucuresti, plus masini, firme, paduri, terenuri, luciu de apa si cont in banca. Sanda si Nicolae Mischie mai detin impreuna peste 50 de functii, in diverse organizatii, asociatii sau institutii publice.

Unul dintre cele mai valoroase imobile detinute de perechea Mischie este Casa „Bicescu“, situata in apropiere de centrul municipiului Tirgu Jiu. Casa se remarca prin arhitectura unica, „imbunatatita“ ulterior cu termopan si aluminiu. Inainte sa devina resedinta familiei Mischie, casa a gazduit Muzeul de Istorie al judetului, iar apoi acolo a functionat o policlinica cu plata. Dupa ce a fost cistigat in instanta de Lucica Bicescu, mostenitoarea familiei Bicescu si matusa de-ale lui Mischie, dupa cum a declarat acesta, imobilul a intrat in patrimoniul celui poreclit Nasu’. Aici locuiesc sotii Mischie, impreuna cu cei doi copii, cel mai mare dintre acestia fiind student la Bucuresti. Tot in Casa „Bicescu“, doctorita Sanda Mischie si-a infiintat propriul cabinet medical. Cladirea a devenit celebra in toata tara, dupa ce anul trecut a fost trecuta ca obiectiv turistic pe o harta a municipiului Tirgu Jiu realizata de Nicolae Mischie.

A chemat pompierii de frica stejarului

Termopanul a ajuns si la Godinesti, la casa parinteasca a fratilor Mischie. Aceasta este situata in centrul comunei, fiind una dintre cele mai mari cladiri din zona. In spatele casei parintesti se intind grajdurile si magaziile, supravegheate in permanenta de un paznic si de doi ciini. Tot aici, Mischie are cei peste 70 de stupi de care se ocupa o persoana cu chemare pentru albinarit. In fiecare an, de sarbatori, casa Mischie de la Godinesti se transforma intr-un adevarat loc de pelerinaj pentru zecile de perechi de fini care vin cu plocoane la nas. Daca Sanda Mischie nu prea trece pe la Godinesti, in schimb, conu Lae si fiul sau, Alexandru, vin in comuna cit pot de des. „Am copilarit impreuna, dar acum nu prea avem timp sa vorbim. Face petreceri, aduce lautari, dar nu stim noi cine sint invitatii“, povestesc sotii Elisabeta si Gheorghe Cioata, vecinii lui Mischie.

Ca o confirmare in plus a zicalei ca a gustat cindva din motul norocului, Mischie a primit mostenire de la sora, Maria, casa acesteia, cu conditia sa o ingrijeasca pe ea si pe sotul ei. Sotii Udrescu nu au copii si au spus ca s-ar putea sa se razgindeasca daca presedintele consiliului judetean nu se va ocupa cum se cuvine de ei si de gospodarie. Mostenirea cuprinde, pe linga casa batrineasca, si teren, vie si un stejar vechi de 300 de ani. Ca-n povestea cu drobul de sare, speriat ca stejarul se va prabusi peste casa, Nicolae Mischie a adus pompierii de la Tismana si Tirgu Jiu sa il taie, provocind mare suparare Mariei Udrescu, care plecase de acasa in ziua respectiva. „Am fost foarte suparata. Are peste 300 de ani si se spune ca este blestemat. L-am scos afara pe comandantul pompierilor si i-am zis ca Mischie sa isi taie stejarul lui, nu pe al meu. Pina la urma, l-a taiat. Nu stim care e povestea copacului, dar, cind se urcau in el, drujba se oprea“, a povestit sora lui Lae..

Inca doua case de pomana pentru Lae

Locul preferat de Sanda Mischie este Runcu, unde se afla conacul primit mostenire de la matusa Bicescu. Dupa ce a fost modernizat, conacul unde au poposit odinioara regele Mihai si poetul Octavian Goga a devenit de acum o oaza de recreere pentru fosta sefa a Directiei de Sanatate Publica. Linga conac a rasarit o pastravarie, de care Mischie e tare mindru. Alte doua mosteniri il asteapta pe Nasu’ la Bucuresti. Prima este o casa situata in Floreasca, lasata familiei de catre Maria Mischie, de 82 de ani, cumnata. „Are 82 de ani. Si fratele Sebastian, care nu are copii, tot lui o sa ii lase. El lucreaza la Institutul de Cercetare Otopeni. Si-a cumparat si el o mosie cu casa aici, la Godinesti, pe linga noi, sa fim impreuna. Am mai ramas sase frati“, a spus Maria Udrescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS