22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSpitalul de Urgenta, fara perfuzii

Spitalul de Urgenta, fara perfuzii

Potrivit reprezentantilor Spitalului de Urgenta din Craiova, chestiunea sistarii medicamentelor de fabricatie straina este floare la ureche pe linga problemele pe care institutiile sanitare le au cu producatorii si furnizorii interni. Firmele romanesti de medicamente sint acuzate ca nu isi respecta obligatiile contractuale sau introduc clauze inadmisibile.

Singurul producator intern de produse perfuzabile, SICOMED, refuza sa semneze contract cu Spitalul de Urgenta din Craiova. Potrivit Marianei Aciu, farmacista-sefa a Spitalului de Urgenta, SICOMED a conditionat livrarea medicamentelor adjudecate prin licitatie electronica de anumite garantii banesti, care ar fi contrare legii: „Au cerut garantii bancare de 5-10% din valoarea medicamentelor, fata de 1%, cit este prevazut in actele normative emise de Ministerul Sanatatii, privind desfasurarea licitatiilor. Bineinteles ca noi nu am putut semna asa ceva, drept pentru care SICOMED a anuntat ca va sista livrarile“.

Singura varianta care ii ramine spitalului este aceea de a incalca legea, acceptind conditia impusa de SICOMED, in caz contrar institutia spitaliceasca urmind sa ramina fara solutii perfuzabile, imposibil de procurat din strainatate, din cauza refuzului furnizorilor straini de a mai livra medicamente in Romania.

Un alt producator intern cu care Spitalul de Urgenta din Craiova deruleaza de mai multi ani contracte si-a anuntat luna trecuta decizia de a nu mai livra medicamente spitalului decit prin intermediari, ceea ce va duce la cresterea costurilor de achizitie. SC BIOFARM SA Bucuresti va livra produsele prin intermediul celor 14 firme distribuitoare cu care are incheiate contracte, decizie motivata prin dorinta de „a eficientiza activitatea de vinzare, cit si de incasare a banilor, precum si de a usura implementarea politicilor de marketing si vinzari ale companiei“.

Distribuitorii s-au saturat sa ramina cu buza umflata

Reprezentantii spitalului craiovean spun insa ca noua politica a BIOFARM este mai mult decit paguboasa, in primul rind pentru pacientii spitalelor. „Exista o gama de medicamente esentiale, cum ar fi atropina, oxitocinul si heparina – fiole, pe care nu le vom mai putea achizitiona la pret de producator. Nu stiu ce are BIOFARM de cistigat procedind astfel, mai ales ca nu are debite de incasat de la noi. Intotdeauna am platit produsele in momentul livrarii“, a mentionat Mariana Aciu. Farmacista sefa a Spitalului de Urgenta mai spune ca multe firme distribuitoare si-au facut obiceiul de a nu-si respecta obligatiile contractuale: „Livreaza doar prima transa din produsele prevazute in contract, iar dupa expirarea termenului in care ar fi trebuit sa livreze intreaga cantitate spun ca nu ne mai trimit nimic pentru ca nu am achitat prima transa“.

Aici poate ca si firmele distribuitoare au dreptate, avind in vedere antecedentele de rau-platnic pe care le are spitalul craiovean, din cauza subfinantarii.

Spitalul are stocuri de medicamente straine

Pina una-alta, potrivit celor declarate de farmacista sefa, Spitalul de Urgenta din Craiova se poate lauda ca nu are probleme cu medicamentele din import: „Am aflat si eu de decizia furnizorilor straini de a sista livrarile. Cu toate acestea, noi continuam sa primim medicamente de import in baza contractelor incheiate pina acum. Nu stiu ce se va intimpla de acum inainte. Oricum ar fi, spitalul are asigurate stocuri pentru cel mult doua luni“.

Supravietuirea Spitalului de Urgenta din Craiova depinde in mare masura de aceste medicamente, unele dintre ele – cum ar fi anestezicele, antibioticele de virf (spre exemplu, cefalosporinele) si o buna parte din substantele antiinflamatorii – fabricindu-se numai in strainatate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS