16.7 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPrimaria Craiova plateste cu bani publici o afacere privata

Primaria Craiova plateste cu bani publici o afacere privata

• Dupa ce a incheiat o afacere de 12,3 milioane de euro pentru iluminatul stradal, primarul Vasile Bulucea nu poate
sa demonstreze ca stilpii inlocuiti de LUXTEN apartineau primariei, asa cum cerea contractul • ELECTRICA, proprietara retelei de iluminat, spune ca nu are nici un contract cu LUXTEN • Cheltuielile le vor suporta craiovenii,
in urmatorii zece ani • Presa centrala a catalogat contractele cu firma amintita drept „o afacere PSD“ pe bani publici

Cistigatoarea licitatiei pentru iluminatul public in Craiova, LUXTEN, s-a apucat serios de treaba. Dupa ce a „luminat“ arterele pe unde au fost plimbati musafirii sositi in Craiova pentru meciul Romania – Bosnia, firma respectiva monteaza consolele pe stilpii existenti, dar scoate si stilpii din fier cu totul si pune altii din beton. Ceea ce fac ei poate parea o treaba buna, insa curios este ca nimeni nu stie ai cui sint stilpii din fier pe care firma LUXTEN ii inlocuieste.

In sfirsit, craiovenii incep sa-si puna intrebari

Un cititor al Gazetei de Sud se intreba retoric: „A cui afacere este inlocuirea stilpilor? Cei vechi sint buni, si totusi!“

Intial, s-a spus ca stilpii sint in custodia SC ELECTRICA SA, Sucursala Craiova. Si afirmatia ii apartine chiar sefului corpului Agentilor constatatori din cadrul Primariei Craiova, care are ca sarcina de serviciu, printre altele, supravegherea lucrarilor LUXTEN.

„Sint ai ELECTRICA si societatea este de acord cu inlocuirea lor deoarece sint ruginiti si prezinta un grad mare de cadere la furtuni. Am avut foarte multe necazuri din cauza caderii stilpilor de metal. Dupa ce se inlocuiesc, stilpii cei vechi ii ia ELECTRICA, iar cei noi intra in proprietatea noastra“, a spus George Mustata, seful corpului Agentilor constatatori din cadrul primariei.

„Nici vorba de asa ceva!“, sare ca arsa conducerea ELECTRICA. „Toti stilpii de pe Calea Bucuresti pina pe Severinului sint ai RAT, nu ai nostri. ELECTRICA nu are nici un contract incheiat cu LUXTEN de inlocuire a vreunui stilp care ne apartine. Asta este sigur. Si pina acum nici nu ne-a fost inlocuit vreun stilp“, a declarat Mihai Roibu, inginer – sef in cadrul ELECTRICA.

Proprietar pierdut, gasitorului recompensa

Reprezentantul in teritoriu al firmei LUXTEN stie si el ca „proprietarul stilpilor“ este Regia Autonoma de Transport (RAT) Craiova si ca are un acord scris cu RAT pentru „smulgerea stilpilor din metal“.

„Avem aviz favorabil din partea RAT pentru inlocuirea stilpilor deoarece nu au rezistenta necesara pentru montarea consolelor si sustinerea retelei aeriene de fire. Am convenit ca mai tirziu reteaua de contact pentru tramvai sa o monteze pe stilpii pe care ii plantam noi acum si care vor apartine municipalitatii“, a spus George Manasia, directorul LUXTEN.

Conducerea RAT insa nu stie nimic de nici un aviz cerut de LUXTEN pentru inlocuirea stilpilor. „Intr-adevar, stilpii de pe Calea Bucuresti pina in Calea Severinului sint ai nostri, i-am pus in 1987, cind a luat fiinta tramvaiul in oras, si avem reteaua de contact montata pe ei. Dar cu LUXTEN nu avem nici o intelegere si nici nu ne-a informat cineva ca stilpii nostri vor fi inlocuiti. Si, din cite stiu, ei nu inlocuiesc stilpii si si-i pun linga ai nostri“, a declarat Nastase Sutru, directorul tehnic al RAT.

bS-a facut lumina … intr-o parte de sat!

Pina aici ne-am edificat: stilpii de pe Calea Bucuresti si de pe Severinului apartin RAT. Dar cei de pe rocada si altii de prin alte zone pe unde trebuie sa se puna „stilpi sanatosi, solizi, din beton, care au un aspect estetic si nici nu mai trebuie vopsiti“ ai cui sint? Primaria Craiova crede ca sint ai ei, dar nu este prea sigura.

Ne-am gindit ca singurul in masura sa ne vorbeasca despre „nepotrivirile“ din declaratiile celor implicati in cazul LUXTEN ar fi edilul sef al orasului, Vasile Bulucea. Numai ca, dupa ce acesta ne-a apostrofat ca ii facem viata un calvar si nu-i dam pace deloc si dupa ce si-a injurat virtos cei peste 300 de angajati pe care considera ca ii plateste degeaba ca „nu sint in stare de nimic“, Vasile Bulucea a declarat ca „plantarea noilor stilpi“ este prevazuta in contractul incheiat cu LUXTEN, in valoare de peste 12 milioane de euro. Despre proprietate n-a suflat o vorba. Fie nu stia, fie a vrut sa prelungeasca suspansul.

Partile implicate se contrazic in declaratii

Din toata aceasta contradictie in declaratii, nu se poate trage decit o singura concluzie: beneficiarul lucrarii este primaria, dar reteaua pe care se face modernizarea nu apartine primariei; ELECTRICA, societatea care se pare ca detine in proprietate stilpii, nu are contract cu LUXTEN si nici protocol pentru predarea lor catre municipalitate; RAT nu are, de asemenea, contract cu LUXTEN.

Pe buna dreptate, cititorul nostru se intreaba de ce sa fie inlocuiti stilpii care sint buni cu unii noi de catre o societate care nu are contract cu proprietarul lor. Iar proprietarul de ce sa nu accepte modernizarea lor pe gratis in folosul firmei LUXTEN, care incaseaza 12,3 milioane de euro din banii publici ai bugetului craiovean?

Dar iata, pe scurt, istoria incheierii contractului dintre Primaria Craiova si LUXTEN LIGHTING COMPNY Bucuresti.

Ipoteza socanta: primaria plateste pentru o afacere intre ELECTRICA si LUXTEN?

„Afacerea LUXTEN“, asa cum a fost denumita de presa, a fost incheiata pentru suma de 12,3 milioane de euro, cheltuielile urmind sa fie suportate, in zece ani, de catre bugetul local. Oportunitatea acestui contract a fost pusa la indoiala, la vremea respectiva, de mai toti consilierii opozitiei, insa pe parcurs vocile s-au mai domolit. Comisia care a desemnat firma cistigatoare a fost compusa in totalitate de membri PSD, iar primarul Vasile Bulucea a fost desemnat, prin votul consiliului local, sa negocieze contractul cu firma amintita. Nimeni nu a suflat o vorba, la vremea respectiva, ca primaria, adica beneficiarul investitiei, nu era proprietarul vechii retele de iluminat, asa cum cerea contractul. Nimeni nu semnase vreun protocol cu ELECTRICA sau cu RAT. Mai departe, daca nu exista nici un protocol intre primarie si ELECTRICA, practic, LUXTEN modernizeaza stilpii acestei companii pe banii craiovenilor. Iar ELECTRICA poate la orice ora sa nu recunoasca contractul cu LUXTEN si sa pretinda bani municipalitatii in schimbul noii retele de iluminat public.

Chiar inainte de semnarea contractului, redactorii GdS s-au interesat de acest aspect, insa responsabilii din cadrul municipalitatii sau ai sucursalei ELECTRICA au ocolit raspunsurile.

O „scapare“ care ne poate costa peste 12,3 milioane de euro

Potrivit unui punct din contractul incheiat cu LUXTEN, municipalitatea trebuia sa garanteze ca este proprietarul retelei de iluminat stradal din oras. Nici vorba de asa ceva. Ulterior, Ovidiu Vanghelie, directorul directiei de patrimoniu si gospodarire comunala din cadrul primariei a precizat ca nu a existat niciodata vreun protocol incheiat intre Primaria Craiova si SC ELECTRICA pentru preluarea in patrimoniu a stilpilor de iluminat stradal, dar ca aceasta „simpla formalitate“ va fi facuta dupa aceea, desi contractul cerea inainte. Cu alte cuvinte, primaria a incheiat un contract pentru ceva ce nu-i apartine.

Persoanele raspunzatoare sustin ca exista o intelegere tacita intre municipalitate si SC ELECTRICA, asa cum s-a intimplat, de altfel, in toate orasele iluminate de firma LUXTEN.

Dupa toata istoria acestei afaceri, singura ipoteza plauzibila ar fi ca LUXTEN negociaza din start cu primarul si staff-ul PSD din localitatile in care vrea sa-si dezvolte afacerile. Ipoteza este cu atit mai credibila cu cit ziarele centrale au dezvaluit si alte aspecte ale problemei: conducerea actuala a LUXTEN este alcatuita din oameni care in trecut s-au aflat la cirma ELECTRICA, iar unii dintre ei sint membri marcanti ai PSD.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS