18.3 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSoseaua Craiova - Ostrovul Mare, mai scurta cu 45 de kilometri

Soseaua Craiova – Ostrovul Mare, mai scurta cu 45 de kilometri

Lucrarea va permite accesul pietonal si auto catre amenajarile hidroenergetice din insula

Podul suspendat peste bratul Gogosu, al Sistemului Hidroenergetic si de Navigatie Portile de Fier II, este aproape gata, dupa ce ieri a fost montat ultimul tronson. Pentru marirea gradului de siguranta in exploatare a instalatiilor de la sistemul hidroenergetic, a fost necesara realizarea celei de-a doua cai de circulatie, care permite accesul pietonal si auto catre amenajarile hidroenergetice din Insula Ostrovul Mare. Lucrarea este realizata de societatile HIDROCONSTRUCTIA SA si ENERGOMONTAJ SA si va fi data in folosinta in trimestrul patru al acestui an.

„Pe parcursul lucrarilor am intimpinat si greutati; a fost cea mai periculoasa lucrare, executata la mare inaltime. Multumesc constructorilor si proiectantului, dirigintilor de santier. Dedicam aceasta lucrare Zilei Indepenedentei Romaniei si Zilei Europei“, a spus Cristian Cazanacli, directorul sucursalei Hidroelectrica Portile de Fier.

Podul peste bratul Gogosu are o deschidere centrala de 240 m, iar traficul luat in considerare a fost un sir de vehicule usoare, de pina la 1,5 tone sau vehicule grele izolate, de pina la 30 tone. Centrala Portile de Fier II este amplasata la 60 de kilometri aval de Drobeta Turnu Severin si poate turbina, impreuna cu cea de la Portile de Fier I, un debit de 8.700 mc pe secunda. De la punerea in functiune, in 1986, turbinele Hidrocentralei Portile de Fier II au furnizat sistemului energetic national peste 20 de miliarde kWh.

In urma unui contract incheiat in 2001 cu Swiss VA TECH HYDRO, centrala este supusa unui proces de retehnologizare, in valoare de 125 de milioane de dolari, care urmeaza sa fie finalizat in 2009. Capacitatea celor opt turbine va creste, de la 215 MW la 252 MW. Prin finalizarea podului peste bratul Gogosu, drumul dintre Craiova si Ostrovul Mare va fi scurtat cu 45 de kilometri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS