22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoua firme din Strehaia au prejudiciat bugetul de stat cu aproape noua miliarde de lei

Doua firme din Strehaia au prejudiciat bugetul de stat cu aproape noua miliarde de lei

Comisarii Garzii Financiare Mehedinti au intocmit doua sesizari penale, in cazul a doua societati comerciale din orasul Strehaia, care au prejudiciat bugetul de stat cu aproape noua miliarde de lei. Potrivit comisarului-sef Emil Ghelner, in perioada ianuarie 2001-decembrie 2002, unul dintre agentii economici verificati nu a inregistrat in evidenta contabila marfuri in valoare de 10,1 miliarde lei. „Agentul economic respectiv a inregistrat insa alte facturi de aprovizionare, in valoare de 14,8 miliarde lei, pe care erau trecute societati-fantoma. In aceste conditii, noi am calculat impozite si taxe, sustrase prin neinregistrarea facturilor de marfa reala si inregistrarea, in aceeasi perioada, a unor facturi de la furnizori nereali, avind drept consecinta diminuarea creantei fiscale fata de bugetul de stat, in valoare de 6,5 miliarde de lei. Din suma totala, numai TVA-ul reprezinta doua miliarde de lei“.

Comisarii Garzii Financiare Mehedinti au intocmit in acest caz sesizare penala, pentru incalcarea prevederilor art. 12 si 13 din Legea 87/1994, privind combaterea evaziunii fiscale si pentru infractiunea de fals intelectual, prevazuta de art. 289 Cod Penal.

Furnizori fictivi si facturi fiscale false

Un alt agent economic din Strehaia a inregistrat in evidenta primara si contabila facturi fiscale ce nu au fost tiparite si distribuite legal de Imprimeria Nationala. „Faptele au fost dovedite prin verificari incrucisate ale comisarilor Garzii Financiare Teritoriale. In acest caz, am calculat impozit pe profit, in valoare de 1,3 miliarde de lei, taxa pe valoare adaugata, in valoare de 575 milioane de lei, majorari de 386 milioane de lei si am facut si sesizare penala“, a precizat comisar-sef Emil Ghelner. Comisarii Garzii Financiare Mehedinti efectueaza, in aceasta perioada, ample controale la societatile comerciale din Strehaia, administrate in special de familii de romi si care au ca obiect de activitate prestari servicii si comert cu metale feroase, neferoase, carburanti si materiale de constructii. Cele mai multe din societati comerciale de aici se sustrag de la plata impozitelor catre bugetul de stat, prin neinregistrarea ori inregistrarea partiala a unor activitati comerciale desfasurate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS