18.3 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalFratele unui judecător craiovean - acuzat pentru fals şi inşelăciune

Fratele unui judecător craiovean – acuzat pentru fals şi inşelăciune

Chiar in ziua in care implinea 58 de ani, craioveanul Ion Ciuvăţ – fratele judecătorului Vasile Ciuvăţ, de la Tribunalul Dolj – a primit un „cadou“ de toată frumuseţea din partea procurorilor: Parchetul de pe lingă Tribunalul Dolj a dispus trimiterea lui in judecată pentru patru infracţiuni de inşelăciune, patru de fals material in inscrisuri oficiale, alte patru infracţiuni de uz de fals, plus o evaziune fiscală.

Ion Ciuvăţ, de 58 de ani, din Craiova, a deţinut, in perioada 1999-2000, funcţia de director economic la SC PIASTEN COM SRL, SC FIESTA INCOM SRL şi SC PROFEM SA. Administratorul celor trei firme era Cristian Ciuvăţ, fiul celui menţionat mai sus. De fapt, firmele constituiau o afacere de familie: Cristian era unic asociat la SC PIASTEN, avea jumătate din acţiunile SC FIESTA – cealaltă jumătate fiind a tatălui – şi 20% din acţiunile SC PROFEM, unde tot atit avea şi tatăl. Conform rechizitoriului intocmit pe 6 februarie 2003 de Parchetul Tribunalului Dolj, celor trei firme li s-au acordat credite bancare in baza unor documente falsificate de Ciuvăţa tatăl.

Primul păgubit: Banca Romanească

Pe 29 octombrie 1999, Cristian Ciuvăţ a solicitat de la Banca Romanească SA – Sucursala Craiova două credite: unul de 530 de milioane de lei, iar altul de 145 de milioane de lei, ambele pentru firma SC FIESTA INCOM SRL. Creditele au fost acordate de bancă, in baza unei balanţe din 30 septembrie 1999, depuse de Ion Ciuvăţ, directorul economic. Din cercetările efectuate de poliţişti şi procurori a reieşit faptul că, pentru obţinerea creditului, Ion Ciuvăţ a măsluit balanţa depusă, in aşa fel incit să nu iasă la iveală faptul că firma avea pierderi. Ofiţerul de credite al băncii a fost indus in eroare şi de criteriile de performanţă ale societăţii – concret, e vorba de mărirea din condei a stocului de mărfuri ce constituia garanţia – şi a propus acordarea creditelor, in condiţiile in care, dacă ar fi primit balanţa reală, n-ar fi acordat in ruptul capului imprumuturile. Prejudiciul adus Băncii Romaneşti s-a ridicat la peste 435 de milioane de lei in cazul primului credit şi 145 de milioane de lei la cel de-al doilea imprumut, plus dobinzile şi comisioanele restante.

Şi asta n-ar fi nimic, insă Administraţia Financiară a scos la iveală şi alte nereguli. Ion Ciuvăţ – ditamai directorul economic cu facultate de profil – a inregistrat dobinzile creditului de 145 de milioane de lei la capitolul de cheltuieli deductibile ale firmei SC PIASTEN COM SRL. Doar că figura n-a ţinut, dobinzile nefiind deductibile, fiindcă imprumutul n-a fost acordat de bancă firmei PIASTEN, ci firmei FIESTA. Prin acest procedeu, Ion Ciuvăţ a prejudiciat bugetul de stat cu aproape 33 de milioane de lei, impozit pe profit neinregistrat şi nevirat.

Aceeaşi metodă, altă bancă – BCR Sucursala Patria

Văzind că ţine figura cu balanţa măsluită, Ion Ciuvăţ a pus la cale o altă ţeapă, de data asta căzind victimă Sucursala Patria a Băncii Comerciale Romane. Metoda de inducere in eroare a reprezentanţilor băncii a fost aceeaşi. Pe 26 ianuarie 2000, Cristian Ciuvăţ a depus la bancă o cerere pentru un credit de 750 de milioane de lei pentru SC PROFEM SA. Creditul a fost acordat, tot pe baza unei balanţe „aranjate“ de Ion Ciuvăţ. Din credit, banca n-a primit inapoi nici un chior. Aceeaşi inginerie financiară a fost utilizată citeva zile mai tirziu pentru un nou credit, de 180 de milioane de lei, de data asta pentru SC PIASTEN COM SRL. Din acest imprumut au fost recuperate doar 42 de milioane de lei.

Controlul efectuat de organele financiare a evidenţiat că Ion Ciuvăţ ar fi autorul unor invirteli ce au avut ca efect prejudicierea bugetului statului de sume importante. Astfel, nu a inregistrat in evidenţa contabilă veniturile societăţii PROFEM, firma ieşind „pe acte“ cu o pierdere de 430 de milioane, cind, de fapt, avea un profit impozabil de 833 de milioane, la care ar fi trebuit achitat un impozit către buget in sumă de peste 200 de milioane de lei. Concret, SC PROFEM SA a vindut o linie de fabricat biscuiţi cu o valoare de aproape 1,5 miliarde de lei, dar directorul economic a inregistrat contravaloarea nu la profit, ci la cheltuieli, pentru a se sustrage de la plata impozitului pe profit.

Trimis in judecată de ziua lui

Reţinind in rechizitoriu faptele menţionate mai sus, Parchetul de pe lingă Tribunalul Dolj a dispus trimiterea in judecată a lui Ion Ciuvăţ – ironia sorţii, rechizitoriul a fost intocmit pe 6 februarie 2003, chiar in ziua in care inculpatul a implinit 58 de ani – pentru săvirşirea a patru infracţiuni de inşelăciune, patru de fals in inscrisuri oficiale, alte patru infracţiuni de uz de fals şi o infracţiune de evaziune fiscală, prejudiciul total fiind de aproape două miliarde de lei. Cu ocazia audierilor, inculpatul a susţinut in faţa procurorilor că balanţele depuse la unităţile bancare erau provizorii, intermediare, necuprinzind toate operaţiunile contabile.

Dosarul a fost trimis Judecătoriei Craiova, instanţă care va trebui să se pronunţe asupra vinovăţiei lui Ion Ciuvăţ, nimeni altul decit fratele judecătorului Vasile Ciuvăţ, magistrat al Tribunalului Dolj. Dacă acuzaţiile formulate de procurori se vor dovedi adevărate, Ion Ciuvăţ riscă să petreacă pină la 15 ani in spatele gratiilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS